Kızılırmak nehri kuşların uğrak noktası oldu

Kızılırmak nehri kuşların uğrak noktası oldu
 Muhabir
Son dönemlerde havaların soğumasıyla birlikte Kırıkkale üzerinden de geçen Kızılırmak nehri, binlerce kuşa yuva oluyor. Adeta kuş cennetini aratmayan nehir üzerinde binlerce kuş, ırmağın suları üzerinde yaşamlarını sürdürüyor.

ARAŞTIRMACILARI BÖLGEYE ÇEKİYOR

Türkiye’nin önemli bir su kaynağı olan ve Kırıkkale’den de geçen Kızılırmak nehri, bugünlerde herkese görsel bir şölen sunuyor. Dünya genelinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası, adeta kuş cennetine dönüşmüş durumda. Sıcak iklim bölgelerine yolculuk yapan kuşların uğrak noktası olan ve çoğu kuş türünün yuvası olan Kızılırmak nehri, hem vatandaşları hem de bazı kuş türü araştırmacılarını da bölgeye çekiyor.

arastirmacilari-bolgeye-cekiyor.png

KUŞLAR ADETA GÖRSEL ŞÖLEN SUNUYOR

Kırıkkale’nin Bahşılı ve Yahşihan bölgelerinde mesire alanlarında hafta sonu sıcak havayı fırsat bilen vatandaşlar, Kızılırmak nehrinde bu kuşları görmek için bölgelere geliyor. Bölgede konaklayan kuşlar adeta görsel şölen sunuyor. Balıkçı kuşlar, deltadaki göller ve kanallarda balık avlayarak besleniyor. Gri balıkçıl kuşların zaman zaman beslenmek için birbirleriyle kavga etmesi ise ilginç görüntüler ortaya çıkarıyor. Deltaya Kasım-Aralık başından bu yana gelmeye başlayan kuşlar, 43 ilin geçiş güzergahında bulunan vatandaşların dikkatlerini üzerine çekiyor.

SU ÜZERİNDE DİKKAT ÇEKTİ

Tabii güzelliği ile hayran bırakan Kızılırmak nehrini bu yıl da binlerce kuş ziyaret ediyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda Kırıkkale’nin ekolojisi açısından kuşların uğrak noktası olan bu bölge, gencinden yaşlısına herkesin dikkatlerini üzerine çekiyor. Hava durumu açasından da çok önemli bir yere sahip deltada Kasım-Aralık ayında güneşli havanın tadını çıkaran bazı hayvanlar havadan görüntülendi. Yüzlerce kuş çeşidi ve ördek suyun üzerinde adeta keyif yaparken görüntülendi.

15 KUŞ TÜRÜ YOK OLMA TEHLİKESİ YAŞIYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmalar sonucunda ise Kırıkkale'nin biyoçeşitliliği kayıt altına alındı. Buna göre 36 Memeli, 3 Amfibi (çift yaşamlılar), 14 sürüngen,12 iç su balığı ve 281 kuş türü bulunuyor. Yapılan araştırmalarla birlikte 3 kuş türü ise izlemeye alındı. Bu kuş türleri Şah Kartal, Toy Kuşu ve Sakallı Akbaba olarak kayıtlara geçti. Diğer bir yandan ise 15 kuş türü (Toy kuşu, Sarı kamışcın, Yaz ördeği, Küçük akbaba, Uludoğan, Kadife ördek, Aladoğan, Kaya kekliği, Bozkır delicesi, Kızıl çaylak, Pasbaş patka, Gökkuzgun, Alaca sinek kapan, Büyük su çulluğu ve Çamur çulluğunun ise Kırıkkale’de tespit edilen ve nesli tehlike altına türler arasında yer aldı.

Bu haber toplam 544 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.