Türkülerin küçük Neşet’i

Türkülerin küçük Neşet’i
 Muhabir
Anadolu’nun kalbinde bir memleket olan Kırıkkale, gerek konumuyla gerekse kültürüyle, bağrından çok değerli sanatçılar çıkarttı.

MÜZİĞE GÖNÜL VERMİŞ BİR AİLE

Türk halk edebiyatında, bir uzun hava türü olan bozlak türüne gönül vermiş birçok sanatçı, bu topraklarda yetişmiştir. Bugün ise bozlağın en iyi seslerinden biri olan Neşet Abalıoğlu’ndan bahsedeceğiz sizlere. Neşet Abalıoğlu, 1972 yılında, Kırıkkale’de dünyaya geldi. Kale İlköğretim Okulu’nda ilk ve orta öğrenimini tamamlayan Abalıoğlu’nun müziğe ve sanata olan ilgisi küçük yaşlardan itibaren kendini göstermeye başlamıştı.

Küçük yaşlarda şiir yazmaya başlamış, edebiyata karşı hep ilgili olmuştu. Çiftçi bir babanın oğlu olan Neşet Abalıoğlu, bu yeteneğinin bir kısmını 7 yaşındayken kaybettiği, şiir yazan babasından almıştı. Aynı zamanda, bir halk müziği sanatçısı ve yapımcısı olan Kamil Abalıoğlu’nun da kardeşi olan Neşet Abalıoğlu’nun müziğe ve sanata olan yeteneği için, aileden gelme bir yetenek diyebiliriz.

GERÇEK İSMİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?

Gerçek ismi Şaban olan, hayatında ise Yüksel ve Şaban isimlerini kullanan Abalıoğlu’nun Küçük Neşet ismiyle anılmasının sebebini tahmin edebiliyorsunuzdur. Neşet Ertaş’ a benzetilen yanık sesinden ve küçük yaşlarında bağlama çalmaya başlayarak ustalaşmasından dolayı Abalıoğlu, Neşet Ertaş’a benzetilerek Küçük Neşet lakabıyla anılmaya başlanmıştır. Bu isim ona o kadar çok yapışmıştır ki, çoğu insan tarafından gerçek ismi Neşet olarak bilinmekte idi.

13 YAŞINDA İLK KASEDİNİ ÇIKARTTI

Küçük yaşta babasını kaybettikten sonra, müziğe daha çok yoğunlaşan Abalıoğlu, ağabeyinden bağlama dersleri alarak, henüz 13 yaşlarındayken ilk kasetini çıkarmış ve profesyonel anlamda müzik dünyasına ilk adımını atmıştır. Abalıoğlu’nun çıkış kaseti ise ‘Sallan Boyuna Bakayım’ isimli kasetidir. Neşet Abalıoğlu, sonraki dönemlerde ise çevresindekilerin yönlendirmeleriyle, etrafındaki tören ve etkinliklerde sahneye çıkarak türküler söylemeye başladı. Çevresinin desteğini alan Abalıoğlu, bu sayede daha kısa sürede profesyonel bir sanatçıya dönüştü.

turkulerin-kucuk-neseti2.jpg

MUSA EROĞLU’NDAN DERS ALDI

Gün geçtikçe adını daha fazla duyuran, müzik dünyasında daha da profesyonelleşen Neşet Abalıoğlu, hem sevenlerine karşı hem de ismiyle anıldığı Neşet Ertaş’a olan saygı ve sevgisinden ötürü hiçbir zaman yerinde saymamış, devamlı kendini geliştirerek ismine layık olmaya çalışmıştı. Bu dönemde, usta sanatçı Musa Eroğlu’ndan da bağlama dersleri alan Abalıoğlu, sekizin üzerinde albüm yapmıştır. O dönemlerde, düğünlerden televizyon programlarına, birçok yerde sahne almış ve sanatını duyurmuştur.

untitled-1-recoveredturkulerin-kucuk-neseti3.jpg

GEÇTİĞİMİZ YIL HAYATINI KAYBETTİ

1993 yılında dünya evine giren Abalıoğlu, bir kız ve bir erkek çocuk babasıdır. Mütevazi hayatıyla bilinen ve sevenleriyle her zaman iç içe olan Neşet Abalıoğlu, hem bir aile babası hem de en yanık türkülere can veren büyük bir sanatçı olmuştu. Bozlak kültürünün temsilcileri arasında yer alan, Kırıkkale’nin yakından tanıdığı ve çok sevdiği ses sanatçısı Neşet Abalıoğlu, geçtiğimiz yıl geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Ölümüyle sevenlerini derinden üzen Abalıoğlu, sanat camiasını da yasa boğmuştu.

Bu haber toplam 766 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.