2021'de 618 kişi sigarayı bıraktı

2021'de 618 kişi sigarayı bıraktı
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Kırıkkale’de sürdürülen çalışmalar hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, “Size yardımcı olmak amacıyla müdürlüğümüze bağlı Sağlıklı...

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Kırıkkale’de sürdürülen çalışmalar hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, “Size yardımcı olmak amacıyla müdürlüğümüze bağlı Sağlıklı Yaşam Merkezi bünyesinde hizmet veren “Sigara Bırakma Polikliniğine” başvurabilirsiniz. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını ücretsiz arayabilir ve yardım alabilirsiniz. Polikliniğimize 2021 yılı içerisinde 1337 vatandaşımız başvurmuş olup, bunlardan 618’i sigarayı bırakmıştır” diye konuştu.

KALP HASTALIKLARININ YÜZDE 12’SİNDEN SORUMLU

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş yaptığı açıklamasında “Tüm dünya ülkelerinde tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla her yıl 9 Şubat “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kutlanılmaktadır. Sigara kullanımı başta akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) olmak üzere diğer kanser türlerinin gelişiminde temel etkendir. Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) paylaştığı son verilere göre; tütün kullanımı ve pasif sigara dumanından etkilenmek kalp hastalıkları nedeni ile olan ölümlerin yüzde 12’sinden sorumlu, kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümlerin nedenleri arasında ise hipertansiyondan sonra ikinci sırada gelen risk faktörlerinden biridir” ifadesini kullandı.

MÜCADELE ETMEYİ SEÇMELİSİNİZ

Dr. Ağırtaş “Türkiye en çok sigara içen ülkeler arasında 10’uncu sırada yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 40 milyondan fazla genç tütün ürünleri kullanmaktadır. Her yıl 7 milyondan fazla kişinin doğrudan tütün kullanımına bağlı hastalıklar, 1.2 milyon kişinin de tütün ürünü kullanmadığı halde sigara dumanına maruz kalarak pasif içicilik nedeniyle yaşamını yitirdiği bildirilmektedir. Biliyoruz ki, sigara kullanımı en önemli “önlenebilir” ölüm nedenidir. Eğer sigara kullanıyorsanız, öncelikle bunun bir hastalık olduğunu kabul etmelisiniz. Sigarayı bırakmak istiyor ancak başarısız olacağınız korkusu ile vazgeçiyorsanız ya da bırakmayı deneyip zorlanıyorsanız kendinizi yargılamadan, suçlamadan mücadele etmeyi seçmelisiniz. Bu yaşadıklarınız “iradesizlik” değil, nikotin bağımlılığının beklenen bir sonucudur. Bu süreci bir iyileşme süreci olarak kabul etmeli, destek almalı ve kararlılıkla mücadelenizi devam ettirmelisiniz”.

SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİNE 1337 BAŞVURU

“Size yardımcı olmak amacıyla müdürlüğümüze bağlı Sağlıklı Yaşam Merkezi bünyesinde hizmet veren “Sigara Bırakma Polikliniğine” başvurabilirsiniz. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını ücretsiz arayabilir ve yardım alabilirsiniz. Polikliniğimize 2021 yılı içerisinde 1337 vatandaşımız başvurmuş olup, bunlardan 618’i sigarayı bırakmıştır. Unutmayın; sigara içtiğiniz her an hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır. Sigarayı bırakmayı ertelemeyin, sağlığınızın sizi mecbur etmesini beklemeyin. Şimdi karar alın ve hemen uygulamaya başlayın. Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır. Kendiniz ve aileniz için yeni bir başlangıç yapın” dedi. HABER: Şeyma Fidan

Bu haber toplam 3 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.