Anız yakmak yarar değil zarar getirir

Anız yakmak yarar değil zarar getirir
Hasat mevsiminin başladığı Kırıkkale'de olası anız yangınlarına karşı Kırıkkale İl Jandarma Komutanlığı harekete geçti. Anız Yakan Geleceğini Yakar Projesi başlatan Jandarma ekipleri tarla tarla gezerek çiftçileri arazilerinin...

Hasat mevsiminin başladığı Kırıkkale'de olası anız yangınlarına karşı Kırıkkale İl Jandarma Komutanlığı harekete geçti. Anız Yakan Geleceğini Yakar Projesi başlatan Jandarma ekipleri tarla tarla gezerek çiftçileri arazilerinin başında bilgilendiriyor.

PROJE BAŞLATILDI

Sahip olduğu elverişli tarım arazileri nedeniyle tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı bir il olan Kırıkkale'de her hasat sezonu sonrasında yaşanan anız yangınlarını önlemek adına İl Jandarma Komutanlığı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde 'Anız Yakan Geleceğini Yakar Projesi' hayata geçirildi. Anız yakmanın toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesini olumsuz yönde etkilediği gibi çevreye onarılması mümkün olmayan zararlar verdiği dikkate alınarak, Kırıkkale İl Jandarma Komutanlığı ile Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından müşterek olarak "Anız Yakan (Geleceğini Yakar" projesi başlatıldı. Proje kapsamında Kırıkkale İli genelinde çiftçilere yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri yapılması öngörülüyor. Hasat zamanı öncesi Haziran ayı içerisinde başlatılan projeye göre Kırıkkale'nin tamamındaki köy ve kasabalarda faaliyetlere başlandı.

VATANDAŞLAR BİLGİLENDİRİLİYOR

Başlatılan projeyle ilgili yapılan açıklamada "Bölgede hasat sonrası toprağın tekrar ekime hazır hale getirilebilmesi için anız yakma olaylarıyla karşılaşılmaktadır. Yanlış bilinen yöntemlerden biri olarak; toprak işlemeyi kolaylaştırmak, böcek ve diğer zararlıları yok edip bitki hastalıklarını önlemek, toprak verimini artırmak gibi gerekçelerle bazı çiftçilerimiz, tarafından anız yakmanın faydalı olduğu zannedilmektedir. Kırıkkale İl Jandarma Komutanlığı "Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi" koordinatörlüğünde sürdürülen proje kapsamında, ilk olarak Mayıs ayı içerisinde kolluk personeline eğitici eğitimleri verilmiştir. Ayrıca Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte çiftçilere dağıtılmak üzere 10 bin adet broşür ile 1000 adet afiş hazırlanmıştır. Broşürler vatandaşlara dağıtmakta, afişler ise köy odaları, camiler, muhtarlıklar ve vatandaşların görebileceği diğer yerlere asılmaktadır".

ANIZ YAKANLARI İHBAR EDİN

Açıklamanın devamında "Köy ve kasabalarda önleyici kolluk faaliyetleri esnasında vatandaşlarla karşılaşan Jandarma devriyelerince, çiftçilere anız yakmanın zararları konusunda yüzyüze bilgilendirmeler yapılmaktadır. Diğer yandan anız yakanlara karşı 2872 Sayılı Çevre Kanunu ile 5491 Sayılı Orman Kanunun getirdiği cezalar da açıklanmakta, anız yakanların 112 Acil Çağrı Merkezi üzerinden kolluk birimlerine gecikmeksizin ihbar edilmesi istenmektedir" denildi. HABER: Şeyma Fidan

Bu haber toplam 4 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.