EKONOMİYE CAN MEMURA EK ZAM

EKONOMİYE CAN MEMURA EK ZAM
Türkiye Kamu-Sen üyeleri bordro yaktı çağrıda bulunduTürkiye Kamu-Sen Kırıkkale İl Temsilciliği yaptığı eylemle ek zam talebinde bulundu. Hüseyin Kahya Parkı girişinde düzenlenen basın açıklamasında konuşan İl Temsilcisi...

Türkiye Kamu-Sen üyeleri bordro yaktı çağrıda bulundu

Türkiye Kamu-Sen Kırıkkale İl Temsilciliği yaptığı eylemle ek zam talebinde bulundu. Hüseyin Kahya Parkı girişinde düzenlenen basın açıklamasında konuşan İl Temsilcisi Yücel Karabacak “Biz, reel kayıplarımızın karşılanmasını ve ekonomik büyümeden bir çalışan olarak hak ettiğimiz payı istiyoruz. Ek zam da refah payı da kamu çalışanlarının analarının ak sütü kadar helal; hakkıdır” ifadesini kullandı.

BORDRO YAKTILAR

Türkiye Kamu-Sen’in 81 ilde eş zamanlı alanlara inme ve eylem kararının ardından Kırıkkale İl Temsilciliği Hüseyin Kahya Parkı girişinde eylem yaptı. Türkiye Kamu-Sen’e bağlı şube başkanları, yöneticileri ve üyelerinin katıldığı eylemde ek zam, refah payı, 3600 ek gösterge, sözleşmelilere kadro, vergi dilimleri, bayram ikramiyesi , tüm ek ödemelerin emekliliğe sayılması, yardımcı hizmetler, yönetici atama ve liyakat konularına dikkat çekildi. Eylem öncesi alınan temel gıda maddelerindeki fiyat artışlarındaki oranlar hatırlatıldı. Yapılan basın açıklaması sonrasında ise memurlar maaş bordrolarını yaktı.

MEMUR MAAŞLARI ERİDİ

Eylemde basın açıklaması yapan Türkiye Kamu-Sen Kırıkkale İl Temsilcisi Yücel Karabacak “Geçen sene bu günlerde 1 dolar 7,90 TL idi bugün 14,3 lira; artış %81. Geçen sene bugünlerde çeyrek altın 724 lira idi bugün 1320 lira; artış %82. Geçen sene bugünlerde 4 kişilik ailenin aylık zorunlu harcaması 7.770 lira idi bugün 9642 lira; artış %24. Bir sene içinde ortalama memur maaşı 567 dolardan 365 dolara geriledi. Erime %35,6. Geçen sene memur maaşıyla 6,2 çeyrek altın alınabilirken bugün ancak 3,9 çeyrek altın alınabiliyor. Erime %37. Enflasyon resmi rakamlara göre bile %21,31 ama memur maaşına yapılan zam enflasyon farkı da dahil %16,4. Erime %4,91. Neresinden tutsak elimizde kalıyor; neresinden baksak maaşlar kuşa dönmüş durumda. Son 10 yıldır memur maaşları enflasyonun bile altında kalıyor ve sürekli eriyor. Bu durum küresel salgınla birlikte sürdürülemez bir hal aldı” ifadesini kullandı.

MEMUR VE EMEKLİ 2022 YILINI TAMAMLAYAMAZ

İl Temsilcisi Karabacak “Memurlarımız ve emeklilerimiz, yoksulluk sınırının altında, en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz durumdadır. Toplu sözleşme görüşmeleri de etkisiz sendikalar ve malum konfederasyon yüzünden yaralara çare üretmekten uzak kalmaktadır. Daha 3 ay öce, önümüzdeki yıl için %5+7 gibi komik bir rakama davul zurnayla imza atanlar, bugün yüzleri bile kızarmadan toplu sözleşmenin yenilenmesinden söz ediyor. Biz, o zaman da söyledik. “Bu artış ekonomik gerçeklerle bağdaşmıyor. Seyyanen zam içermeyen, refah payı getirmeyen bir zam, en iyi ihtimalle sıfır zamdır. Gelin bu metne imza atmayın.” diye çağrıda bulunduk.  O zaman, memurun idam fermanını imzalayanlar, şimdi çıkmış timsah gözyaşı döküyorlar. Bakın yalnızca 1 yıl içinde memurun zorunlu giderlere karşı alım gücü aylık tam 1.087 lira eridi.  Bu erime memurun alacak hanesinde dururken, %35-40’lara dayanan gerçek enflasyon karşısında memura ve emekli, %5+7 zam ile 2022 yılını tamamlayamaz”.

 

MESELELERİ HALININ ALTINA SÜPÜRÜNCE SORUNLAR ÇÖZÜLMÜYOR

“Doları, Avroyu, altını artık takip edemiyoruz. Raflardaki ürün fiyatları sürekli artıyor.  Durum böyleyken memurlarımız göstermelik zamlardan bıkmış durumdadır. Maaş artışı, alım gücünü yükseltmiyorsa, buna zam denemez. Verdiğiniz zam, enflasyonun altındaysa buna zam denemez. Biz alım gücünü yükseltecek, ekonomideki büyümeden çalışana pay verecek gerçek bir zam istiyoruz. Herkes vergide adaletin sağlanmasını bekliyor. Memurlarımız 3600 ek gösterge bekliyor. Emekli yüzünün gülmesini bekliyor. Yardımcı hizmetliler genel idari hizmetler sınıfına geçmeyi bekliyor. Yoksulluk sınırının üzerinde bir maaş talep ediyor. Sözleşmeliler kadro bekliyor ama enflasyon beklemiyor. Meseleleri halının altına süpürünce sorunlar çözülmüş olmuyor. Suya yazılan vaatlerle karın doymuyor. Cep delik, cepken delik, boş tencere kaynamıyor. Toplu sözleşmenin nasıl bir facia olduğunu şimdi herkes yaşayarak anladı. Biz o gün toplu sözleşmeyi kabul etmedik; bu günlerin geleceği gün gibi aşikardı”.

EK ZAM DA REFAH PAYI DA KAMU ÇALIŞANLARININ HAKKI

“Hükümet, ivedilikle memur ve emekli maaş zamlarını gözden geçirmek zorundadır.  Enflasyon, büyüme, refah payı, harcamalar ve geçmiş dönemde yaşanan kayıpların telafisi gibi etkenler mutlaka değerlendirilmelidir. %5+7’nin artık hedef enflasyonla da alakası kalmamıştır. Bu nedenle 2022 için bütün maaş artışlarının gözden geçirilmesi gerekmektedir.  Gerçek enflasyon rakamlarının dikkate alındığı, harcamalardaki artışı karşılayacak kabul edilebilir bir oransal artış; Geçmiş dönemlerde yaşanan kayıpların telafisi için ek zam; Reel gelir artışı sağlanabilmesi için maaşlara refah payı eklenmesi şart olmuştur. Biz, hakkımız olmayan hiçbir konuyu ve meblağı talep etmiyoruz. Hakkımızdan aşağısına da rıza gösterecek değiliz. Yıllardan beri “Hakkınız ödenmez” diyerek alkışlanıyoruz; şimdi ise hakkımızın ödenmesini istiyoruz. Sayın Bakanın “Memurlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz” sözünün gerçekleşmesini bekliyoruz. Öyleyse gelin çok geç olmadan memurun ve emeklinin bütçesindeki bu yangını ek zam ve refah payı uygulaması ile söndürün. Ek zam ile zararları karşılayın. Refah payı ile gerçek anlamda zam yapın, alım gücümüzü yükseltin.  Biz, reel kayıplarımızın karşılanmasını ve ekonomik büyümeden bir çalışan olarak hak ettiğimiz payı istiyoruz. Ek zam da refah payı da kamu çalışanlarının analarının ak sütü kadar helal; hakkıdır” dedi. HABER: Mehmet Erkoç

Bu haber toplam 5 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.