Fazla et tüketmek sağlık sorununa neden olabilir

Fazla et tüketmek sağlık sorununa neden olabilir
 Yazı İşleri Müdürü
Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, Kurban Bayramı süresince et tüketiminin artması, öğün düzeni ve sayısının değişmesi gibi beslenme değişikliklerinin kronik hastalığı olan bireylerde sağlık sorunlarına...

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, Kurban Bayramı süresince et tüketiminin artması, öğün düzeni ve sayısının değişmesi gibi beslenme değişikliklerinin kronik hastalığı olan bireylerde sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekti.

AZ YAĞLI TERCİH EDİLMELİ

Şişmanlık, kalp damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, mide rahatsızlığı ve benzeri kronik hastalığı olan bireylerin beslenmelerine Kurban Bayramı öncesinde olduğu gibi bayram süresinde de özen göstermeleri gerektiğinin altını çizen İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, tüketilen etlerin aşırı yağlı yerine az yağlı tercih edilmesinin, tüketilen etin niteliğinin yanında nasıl pişirileceği, ne kadar ve hangi besinlerle birlikte tüketileceğinin önemli olduğunu sözlerine ekledi. Dr. Ağırtaş, Kurban etlerinin ne miktarda, nasıl tüketileceğini bilmenin, sağlıklı saklama, hazırlama ve pişirme yöntemlerinin hastalıklı insanlar kadar, sağlıklı bireyler için de önemli olduğunu vurguladı.

BUZDOLABINDA BEKLETİLDİKTEN SONRA TÜKETİN

Et ile birlikte C ve E vitamini yönünden zengin olan sebze ve meyvelerle tüketilmesi gerektiğini ifade eden Ağırtaş "Et içeriğinde az bulunan doğal lifler, B1 gibi önemli vitamin ve besin öğelerini beslenmemizden eksik etmemek için, bu minerallerin bulunduğu ekmek, pilav, börek, çorba ve benzeri besinleri etle birlikte uygun miktarda almak gereklidir. Et; protein, kalsiyum, fosfor, B2, B12 ve A vitamini olmak üzere birçok besin öğesinden zengin olduğu için yoğurt, cacık, ayran gibi süt ve süt ürünleri de etle birlikte alınması gereken besin öğelerindendir. Yine mide ve bağırsak rahatsızlıkları olan kişiler, etleri hemen değil, buzdolabında beklettikten sonra tüketmeleri sağlık açısından önemlidir.  Et ile yapılan yemekler etin kendi yağı ile pişirilmeli, ayrıca yağ eklemesi yapılmaması sağlık açısından önemlidir” dedi.

Bu haber toplam 17 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.