16.6 C
Kırıkkale
17/05/2021
Eğitim

Gıdalarımız çöp olmasın

Yenimahalle Şehit Ali Tonga Mesleki ve Teknik Anadolu  Lisesi tarafından hazırlanan ve 30 bin 300 Euro hibe almaya hak kazanan Akıllıca Ye Topraklarını Kurtar projesi başarıyla uygulandı. Gıdalarımız Çöp Olmasın Organik Gübre Olsun sloganıyla hazırlanan Proje kapsamında mutfaktaki atık gıdalardan Bokashikompostu yapılarak, toprağın verimliliğini arttırmak ve atık gıdalarla atmosferde açığa çıkan zararlı gazları önlemek için organik gübre elde edildi.

 

GIDALARIMIZ ÇÖP OLMASIN ORGANİK GÜBRE OLSUN

Erasmus+ Programı Okullar Arası Değişim Ortaklıkları (KA229) faaliyeti kapsamında 2020 yılı teklif çağrısı döneminde 30 bin 300 Euro ile hibe almaya hak kazanan 2020-1-EL01-KA229-078815_2 numaralı EatSmart SaveYour Land Akıllıca Ye Topraklarını Kurtar isimli eTwinning ve Erasmus projesinde,  Kırıkkale Yenimahalle Şehit Ali Tonga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yunanistan, Avusturya, Fransa, İtalya ve Sirbistan’daki ortak okullarla gıda sistemleri ve küresel ısınma konularında çalışmalar yapıyor.

 

ORGANİK GÜBRE ELDE ETTİLER

Proje koordinatörü Kırıkkale Yenimahalle Şehit Ali Tonga Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İngilizce öğretmeni Kübra Ersan, Gıda bölümü öğretmenleri Filiz Öztürkmen  ve Sibel Özçam rehberliğinde, proje öğrencileriyle mutfaktaki  atık gıdalardan Bokashikompostu yaparak, toprağın verimliliğini arttırmak ve atık gıdalarla atmosferde açığa çıkan zararlı gazları önlemek için organik gübre elde etti. Proje koordinatörleri “Bokashikompostu, mutfağımızdaki organik atıkların termos kap içerisinde mayalanması ve sonrasında toprağa gömülmesi işlemidir. Bu yöntemle organik karbon, azot, fosfat ve tüm eser mineraller toprağı zenginleştirerek daha fazla bitki yetişmesini, atmosferden daha fazla karbondioksit çekilmesini sağlamaktadır” ifadelerine yer verdi.

 

ATIK ÇÖPLER KÜRESEL ISINMAYI ARTIRIYOR

Projede küresel ısınma ve iklim değişikliği konularına dikkat çeken öğretmen ve öğrenciler, sahip olduğumuz doğaya ve toprağımıza sahip çıkmanın aslında hepimizin mutfağından geçtiğini belirterek,  çöpe atılan her gıdanın atmosferde oluşturduğu karbon salınımının küresel ısınmayı arttırdığını vurguladı. HABER: Mehmet Erkoç

Benzer Haberler

Mali Müşavirler yüksek lisans eğitimlerini tamamladı

yonetici

Taşkın Kansere Yenildi

yonetici

Sen gülersen gül açılır

yonetici
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x