Hayvancılık tarımın ayrılmaz bir parçasıdır

Hayvancılık tarımın ayrılmaz bir parçasıdır
Ülke ve Kırıkkale hayvancılığı konusunda değerlendirmelerde bulunan Tunahan Veteriner Kliniği işletmecisi Veteriner Hekim Ömer Tuna, hayvan yetiştiriciliğinin tarımsal üretimin ayrılmaz bir parçası olduğunu savundu.SÜREKLİ...

Ülke ve Kırıkkale hayvancılığı konusunda değerlendirmelerde bulunan Tunahan Veteriner Kliniği işletmecisi Veteriner Hekim Ömer Tuna, hayvan yetiştiriciliğinin tarımsal üretimin ayrılmaz bir parçası olduğunu savundu.

SÜREKLİ GELİR SAHİBİ OLUNABİLİR

Hayvancılık ile Tarımın iç içe olduğuna vurgu yapan Tunahan Veteriner Kliniği işletmecisi Veteriner Hekim Ömer Tuna “ Zira hayvansal üretim bitki tarımından elde edilen ürünler ile yapılabilmektedir. Ülke topraklarımızın daha rantabl kullanılabilme imkanı ve çiftçilerimizin gelirlerinin yükseltilebilmesi direkt olarak hayvansal üretimin artırılmasına bağlıdır. Çünkü yılda ancak bir iki kez ürün satışı yapabilen üreticilerimizin ancak hayvancılık sayesinde düzenli ve sürekli gelire sahip olabilmesi mümkündür” diye konuştu.

​​​​​ÜLKEMİZ HAYVANCILIĞININ GENEL YAPISI

Türkiye hayvancılığı ana yapı itibariyle tıpkı bitki tarımında olduğu gibi küçük aile işletmeleri şeklinde olup kendi olanaklarıyla tarım yapmakta ve modern araç ve gereçlerinde yeterince faydalanamamaktadır. Bunun doğal sonucu olarak ta üretim maliyetleri sürekli  yükselmektedir. Bununla beraber ürün kalitesinde de istenilen düzeyler yakalanamamaktadır ve bu da rekabete engel teşkil etmektedir. Bu arada şunu da belirtmek gerekir kanatlı üretimimiz bu kapsamın dışında olup kanatlı sektörümüz tecrübe bilgi ve üretim düzeyi olarak gelişmiş ülke kategorisindedir. Varolan toprak kaynaklarımızın verimli ve etkin kullanılabilmesini sağlamada en büyük rol büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığımızı geliştirip istenilen verim düzeylerini yakalayabilmektir. Zaten bu işletmelerin dağınık yetersiz ve pazarlama sorunu olan işletmeler olması bu tip hayvancılığı yapan alt gelir gurubu üreticinin toparlanması refahının artırılması ana gündemimiz olmalıdır. Bu tip işletmelerin ayağa kaldırılması verimliliklerinin artırılması alt gelir gurubunda olan kırsal kesim insanımızdaki ekonomik canlanmayı artıracak ve az kaynakla fazla miktarda gelir elde edilip ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır” ifadesini kullandı.

ÜLKE HAYVANCILIĞININ SORUNLARI VE BU SORUNLARA BAKIŞ

Tuna “Zaman içerisinde ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesi adına fazla sayıda girişimlerde bulunulmuş ancak bu açılımların yada projelerin çoğu  gerçeklere bakılmadan Türk çiftçisinin özelikleri göz önüne alınmadan uygulamaya çalışıldığı için başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Zira bu proje ve girişimlerin çoğu temel sorunları kayda bile almamış bunun yerine kısa vadeli popülist politikalar ön plana çıkarılmıştır. Ülke parası ve kaynakları heba edilmiştir. Daha da ileri gidersek dış ülkelerden alınan mali destek ve gelen uzmanlar yanlış yönlendirilmiştir. Bu uygulamalar Türkiye hayvancılık ve tarımını daha da kötüye götürmüş tarımımızın gerilemesini hızlandırmıştır. En büyük hatamız ise ülkemizin ve devletimizin karar verici makamlarında liyakatsiz yetenek sahibim olmayan vizyonu kıt insanları uzman sıfatıyla bulundurmamızdır” diye konuştu.

HAYVAN HASTALIĞI ÜLKEMİZE TAŞINDI

Veteriner Hekim Tuna “Hayvansal üretimi desteklemek sadece üreticiye doğrudan gelir desteği, ucuz kredi sağlamak ve bedava hayvan dağıtmak değildir. Esas teşfik hayvansal üretimi karlı hale getirecek iktisadi ortamı sağlayabilmektir. Yakın zamandan günümüze kadar çok devasa rakamlarda hayvan arz fazlası oluşturacak sayıda üreticiyi terbiye eder tarzda saçma bir mantıkla dış ülkelerin devlet sübvansiyonlu ürünlerine gümrük kapılarımız açılmış bunu  sonucu olarak hem arz fazlası hayvan hem ürünleri yerli üreticiyi perişan etmiş ülkemizde görülmeyen birçok hayvan hastalığını ülkemize taşımış hem de yerli üreticiyi canından bezdirmiştir. Zarar eden üretici ise hayvanlarını satarak yada kestirerek üretimi bırakmak zorunda kalmıştır. Azalan üretim arz talep dengesini bozarak tüketicinin daha pahalıya beslenmesini ve ekonomik sorunları doğurmuştur”

ÜLKEMİZ IRKLARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI

“Bu sebeplerden dolayı hayvancılığımızın temel sorunlarının göz ardı etmeden küçük işletmelerin bilgi ve teknolojiye ulaşması sağlanmalı modern ekipman ve aletlerle desteklenmeli, fiyat pazarlama sorunlarının hızla çözülmesi gerekmektedir. Modern bir üretim tarzıyla üreticilerimiz devlet destekli örgütlenme tekrar yapılandırılmalı çiftçiler arasında bölünmelere yol açan mevcut kooperatif ve birlikler değiştirilmeli ve yaygın ziraat odalarının işler hale getirilmeli ortak makine ekipmanından yararlandırılmalıdır. Üretilen ürünlerde kalitenin korunması için girişimlerde bulunulmalı ürün zarlamasında etkin rol oynayan hal ve borsa gibi kurumların yasal düzenlenmeleri değiştirilip üreticiyi korur hale getirilmesi sağlanmalı, hayvan sağlık koruması için aşılama ve zooteknik eğitimler verilmeli, tarımsal destekler ülkemiz yapısına uygun, üretim planlaması yapılmalı, kaliteli ürüne prim desteği artırılmalı, hayvan ıslahı ülkemiz ırkları göz önünde bulundurularak ıslaha ağırlık verilmeli, Et Balık Kurumu gibi stratejik kurumlar yeniden yapılandırılmalı ve üreticinin sosyal güvenlik giderleri düşürülmelidir. Tüm bu çözüm şartlarının uygulanabilmesi ancak liyakat sahibi gelecek vizyonuna sahip uzmanların ve yeterli bir siyasi iradeyle olacağı da aşikardır” dedi. HABER: Niyazi Yüksel

Bu haber toplam 24 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.