İŞÇİ EYLEMLERE BAŞLIYOR

İŞÇİ EYLEMLERE BAŞLIYOR
Türk Metal Sendikası Başkanlar Kurulu toplanarak MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecini değerlendirdiTürk Metal Sendikası Başkanlar Kurulu Genel Başkan Pevrul Kavlak’ın başkanlığında Genel Merkezde toplanarak MESS Grup Toplu...

Türk Metal Sendikası Başkanlar Kurulu toplanarak MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecini değerlendirdi

Türk Metal Sendikası Başkanlar Kurulu Genel Başkan Pevrul Kavlak’ın başkanlığında Genel Merkezde toplanarak MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerini değerlendirdi. Alınan kararlar doğrultusunda 14 Aralık 2021 Salı gününden itibaren işyerlerinde ve kent meydanlarında eylemlere başlayacak. Genel Başkan Kavlak “böyle bir dönemde metal işçilerine reva görülen bu teklifi ve çalışma barışını ortadan kaldırmayı amaçlayan bu yaklaşımı kabul etmemektedir” diye konuştu.

RESMİ ARABULUCU SÜRECİ BAŞLAMIŞTIR

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile devam eden Grup Toplu İş Sözleşmesi süreci başta olmak üzere çalışma hayatının gündeminde yer alan başlıklar ve şubelerimize bağlı münferit işyerlerindeki toplu iş sözleşme süreçleri ele alındı. Toplantı sonunda sonuç bildirgesi yayımlandı. Yayımlanan sonuç bildirgesinde “Sendikamız Türk Metal ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasındaki Grup Toplu İş Sözleşmesi müzakereleri 12 Ekim 2021 günü başlamıştır. O günden bugüne kadar geçen 60 günlük yasal sürede yapılan 5 oturum sonucunda sözleşme taslağımızdaki 49 madde kabul edilmiş, 75 maddede ve sözleşmenin eki niteliğindeki 2 yönetmelikte ise anlaşma sağlanamamıştır. İşveren sendikası MESS, yapılan son oturumda, Sendikamızın teklifine karşılık ilk 6 ay için yüzde 12, diğer 6 aylık periyotlar için enflasyon oranında artış önermiştir. Sosyal haklara ise 1. yıl için yüzde 19,25, 2. yıl için de enflasyon oranı kadar artış teklif edilmiştir. Sendikamız açısından kabul edilemez bulunan bu teklif üzerine sözleşme masası terk edilmiş, uyuşmazlık tutanağı tutularak resmi arabulucu süreci başlatılmıştır”.

HAYAL KIRIKLIĞINA NEDEN OLMUŞTUR

“MESS’in hayatın ve ekonominin gerçekleriyle bağdaşmayan bu teklifi, toplu iş sözleşmesine muhatap işyerlerinde çalışan ve bu sözleşmeden insan onuruna yaraşır bir ücret artışı bekleyen 130 bin metal işçisinde büyük bir hayal kırıklığına neden olmuştur. Başkanlar Kurulumuz, bu teklifin, bir yandan ülkemizin huzuru ve istikrarını, diğer yandan da ülkemizin en önemli sektörü olan metal sektöründe çalışma barışını açıkça tehdit ettiğini düşünmektedir. Türk Metal Sendikası Başkanlar Kurulu, ülkemizin derin bir ekonomik krizden geçtiğinin, dövizdeki dalgalanmalar ve artan enflasyon karşısında hayatın her geçen gün pahalandığının, başta ücretliler olmak üzere halkımızın geçim sıkıntısı yaşadığının bilincindedir. Bu nedenle Başkanlar Kurulumuz, böyle bir dönemde metal işçilerine reva görülen bu teklifi ve çalışma barışını ortadan kaldırmayı amaçlayan bu yaklaşımı kabul etmemektedir. Türk Metal Sendikası Başkanlar Kurulu, üyesi metal işçilerinden aldığı güçle, bu yaklaşıma karşı mücadele etmeye kararlıdır. Sendikamız sosyal diyalog kapısını açık bırakmak kaydıyla yasal ve meşru eylemlere başlayacak, bu konudaki kararlılığını ortaya koyacaktır”.

EYLEMLER BAŞLIYOR

“Sendikamız, 14 Aralık 2021 Salı gününden itibaren, ayrıntıları daha sonra açıklanacak şekilde, işyerlerinde ve kent meydanlarında eylemlere başlayacak, bu eylemler süreç içinde artarak sürdürülecektir. Bu amaçla, fabrikalarda ve işyerlerimizin bulunduğu kentlerin meydanlarında kitlesel basın açıklamaları yapılacak, halkımızın metal emekçilerinin bu kutsal mücadelesine desteği sağlanacaktır. Türk Metal Sendikası üyeleri yine 14 Aralık 2021 Salı günü MESS Genel Merkezine ve MESS’in bölge temsilciliklerine siyah çelenk koyacaktır. Bu eylemlerde MESS’in bu uzlaşmaz tavrı ve Sendikamıza verdiği teklif protesto edilecektir. Sendikamız 20 Aralık 2021 Pazartesi gününden itibaren işyerlerinde uygulanan fazla mesai uygulamasına son verecek, işverenin fazla mesai talepleri kesinlikle kabul edilmeyecektir. Türk Metal Sendikası, bu eylemlerini 25 Aralık 2021 Cumartesi gününe kadar kararlılıkla sürdürecek, o tarihte yapılacak Gemlik Şubemizin 4. Olağan Genel Kurulu’nda yeni eylem programı açıklanacak, Türk Metal bu tarihten itibaren çok daha etkili eylemlere başlayacak ve alanlara inecektir”.

TAVİZ VERİLMEYECEK

Bu eylemlerden sonuç alınamaması halinde, sürecin alınacak grev kararıyla devam edeceğini açıklayan Başkanlar Kurulumuz, üyelerinin hak ve çıkarlarını koruyacak, onlara insan onuruna yaraşır bir yaşam sunacak toplu iş sözleşmesini bir an önce masa başında bitirmek amacındadır. Türk Metal Sendikası Başkanlar Kurulu ve temsil ettiği üyeleri, ülkemizin huzurunu ve istikrarını, çalışma barışı ve endüstriyel ilişkiler dengesini her zaman göz önünde tutmuş, bugüne kadar ülkemiz ve işyerlerimiz için her türlü fedakârlığı yapmıştır. Ancak Türk Metal Sendikası üyeleri için artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Başkanlar Kurulumuz, üyelerinin sendikamıza emanet ettiği alınterlerini korumaya, emeğin hak ve özgürlüklerinden ve çalışma yaşamında adaletten taviz vermemeye kararlıdır” ifadelerine yer verildi. Toplantı, şube başkanları örgütlü oldukları bölgelerde devam eden toplu iş sözleşme süreci ile işyerlerindeki genel durum ve koşullar hakkında yaptıkları değerlendirmelerle tamamlandı. HABER: Mehmet Erkoç

Bu haber toplam 10 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.