İŞÇİNİN HAKKINI YEDİRMEDİ

İŞÇİNİN HAKKINI YEDİRMEDİ
Kavlak, ‘Artık masada ben varım’ demiştiMetal işçilerinde sözleşme sevinci yaşanıyor. MKE A.Ş.’nin Kırıkkale’deki fabrikalarında yetkili olan Türk Metal Sendikası’nın Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile...

Kavlak, ‘Artık masada ben varım’ demişti

Metal işçilerinde sözleşme sevinci yaşanıyor. MKE A.Ş.’nin Kırıkkale’deki fabrikalarında yetkili olan Türk Metal Sendikası’nın Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürüttüğü grup toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde, MESS tarafından yapılan görüşme talebi üzerine taraflar bir kez daha bir araya geldi. Görüşmelere katılan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, müjdeli haberi gece geç saatlerde verdi. Kavlak MESS ücret ortalamasına yıllık yüzde 65,67 oranında zam alındığını duyurdu.

GÖRÜŞMELER UZUN SÜRDÜ

Grup toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde MESS’in daha önce yaptığı teklifleri reddeden Türk Metal Sendikası eylem süreci başlatmıştı. MKE A.Ş.’nin Kırıkkale’deki fabrikalarında yetkili olan Türk Metal Sendikası, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikasının (MESS) talebi üzerine bir kez daha sözleşme masasına oturdu. Bu kez sözleşme masasında Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ta oturdu. Daha önce ‘Artık masada ben varım’ açıklamalarında bulunan Genel Başkan Kavlak, görüşmelerde taleplerini tek tek sıraladı. Yapılan görüşmeler gece geç saatlere kadar devam ederken, müjdeli haberi Genel Başkan Pevrul Kavlak gece geç saatlerde verdi.

ORTALAMA YÜZDE 65.67’LİK ZAM

Anlaşma hakkında açıklamalarda bulunan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak “Üyelerimiz için MESS ortalamasına yıllık olarak yüzde 65.67 oranında zam alınmıştır. Bunun açılımı ise şöyledir, Birinci 6 ay herkesin saat ücretine yüzde 10, bunun üzerine 3 lira 70 kuruş seyyanen zam alınmıştır. Bunun MESS ortalamasındaki karşılığı yüzde 27.44'tür. İkinci 6 ay herkesin saat ücretine yüzde 30 oranında zam yapılacaktır. Enflasyonun bu oranın üzerinde gerçekleşmesi halinde, enflasyon oranı geçerli olacaktır. Sözleşmenin üçüncü ve dördüncü 6 aylarında ise enflasyon oranında artış yapılacaktır. Sosyal haklara birinci yılına yüzde 35 artış sağlanmıştır. İkinci yılına ise enflasyon oranında zam alınmıştır. Kurban bayramı yardımı birinci yıl için bütün gruplara yüzde 75 oranında artırılmıştır. Son olarak, İlki bu Ocak ayı olmak üzere herkese net 400 liralık erzak çeki. 2023 Ocak ayında yine net 400 liralık erzak çeki verilecektir” diye konuştu.

İŞÇİMİZİN TEK DELİKLİ KURUŞUNU BIRAKMADIK

İlk oturumu 12 Ekim 2021 tarihinde yapıldığını ve bu zamana kadar 8 oturum gerçekleştirildiğine işaret eden Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, bu görüşmelerde bir sonuç alınamadığına vurgu yaptı. Kavlak “Dokuzuncu oturumda muhatabımız MESS ile anlaşmaya vardık. Bursa Şubemizin olağan genel kurulunda işçilerimize bir söz vermiştim. Yapılacak dokuzuncu oturuma katılacağımı, üyelerimizin tek delikli kuruşunu o masada bırakmayacağımı söylemiştim. Bugün bunu başarmanın onurunu ve gururunu yaşamaktayım. Hepinize, ülkemize, işçi sınıfına ve metal işçilerine hayırlı uğurlu olsun. Varılan anlaşma sonucunda saatlik ücret ortalamamıza yıllık 65.67 oranında zam alınmıştır. Bunun ifadesi şudur, yıllık ortalama saat ücretine gelen zam 13 TL 93 kuruştur. Ortalama ücretimize yıllık bürüt 4 bin 181, nette de yaklaşık olarak söylüyorum çünkü üçüncü aydaki vergi matrahınızı bilemiyorum 3 bin 554 TL net artış sağlanmıştır. Birinci 6 ayda herkesin saatlik ücretine önce yüzde 10, bunun üzerine 3 TL 70 kuruş seyyanen zam alınmıştır. Bunun ortalamadaki karşılığı yüzde 27.44’dür. Hepinizin bildiği gibi biz ilk 6 ay için yüzde 29.57 istemiştik. Bunun yüzde 27.44’ünü aldık. İkinci 6 ay için herkesin saatlik ücretlerine yüzde 30 oranında zam alınmıştır. Enflasyon bu oranın üzerinde gerçekleşirse, o enflasyon oranını da alacağız. Enflasyon yüzde 30’un altında olsa dahi yüzde 30 zam alınacak. Toplam olarak yıllık ortalama ücretimize yüzde 65,67 zam alınmıştır. Sosyal haklarında taslağımızın tamamına yüzde 35 zam alınmıştır” ifadelerine yer verdi.

ANANIZIN AK SÜTÜ GİBİ HELALDİR

Kavlak “Türk Metal Sendikasının üyeleri için en iyi sözleşmeleri imzalayan sendikadır. Bunu bir kez daha hep birlikte kanıtladık. Yine büyük bir başarı elde ettik. Bu başarı sadece bizim değil bize inanın, güvenen, her koşulda destek olan üyelerimizin başarısıdır. Biz bu mücadelemizi sürdürürken çip krizinin arkasına sığınmadık. Ekonomide yaşanan belirsizlikleri bahane etmedik. İşyerlerimizin yaşadığı sorunları, ihracattaki daralmayı hiçbirşeyi bahane etmedik. Kimse bizim grevimizi erteleyemez, sözleşmemizi yüksek hakem heyetine götüremez dedik. Grevimizi yaptık, sözleşmemizi de yüksek hakem heyetine göndermeden gerçekleştirdik. 3 yıllık sözleşme talebini yine masadan çektirdik. Kazanılmış hakları geriye götürecek tüm maddeleri masadan kaldırttık. Ne söz verdiysek hepsini yaptık. İşte onun için onurluyuz, gururluyuz. Hep birlikte tarih yazdık. Bize karşı duyarlı yaklaşım gösteren MESS yönetimine teşekkür ediyorum. Fedakarca çalışan, üreten, pandemi sürecinde canı pahasına çalışan işçilerimiz, aldığınız bu paralar ananızın ak sütü gibi helaldir” dedi. HABER: Mehmet Erkoç

Bu haber toplam 5 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.