İŞTE İLÇELERİN SEGE 2022 KARNESİ

İŞTE İLÇELERİN SEGE 2022 KARNESİ
İki ilçenin dışındaki ilçeler eksinin altında puan aldıSanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün gerçekleştirdiği ilçeler bazında Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralama sonuçları SEGE 2022...

İki ilçenin dışındaki ilçeler eksinin altında puan aldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün gerçekleştirdiği ilçeler bazında Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralama sonuçları SEGE 2022 açıklandı. 6 kademeden oluşan tabloya göre Kırıkkale’den birinci kademede 1 ilçe, ikinci kademede 1, üçüncü kademede 1, dördüncü kademede 2 ve beşinci kademede 4 ilçe yer aldı.

YAHŞİHAN İLÇESİ İLK SIRADA

İlçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması araştırması SEGE-2022 sonuçları açıklandı. 6 kademeden oluşan sıralamada Kırıkkale’nin ilçeleri ilk 4 kademede yer aldı. Birinci kademe gelişmiş ilçeler, İlçe SEGE-2022 çalışmasında ilk 67 sırada yer alan ilçelerdir. Bu ilçelerin büyük çoğunluğu Türkiye’nin en gelişmiş illerinde yer almaktadır. Kırıkkale’nin en gelişmiş ilçesi birinci kademede yer alan Yahşihan oldu. Bu kategoriye 58’inci sıradan giren Kırıkkale’den Yahşihan ilçesinin aldığı puan ortalaması 1,778 oldu. İkinci kademede yer alan Kırıkkale merkez ilçe ise listeye 172. Sıradan girdi. Buna göre Kırıkkale merkez ilçesinin puan ortalaması 0,726 oldu.

DİĞER İLÇELER EKSİNİN ALTINDA KALDI

Üçüncü kademede ise 342. Sırada Bahşılı ilçesi yer aldı. Buna göre Bahşılı ilçesi -0,005 puan ortalamasına sahip olduğu gözlendi. Dördüncü kademede ise 569. Sırada Karakeçili ve 617. Sırada Keskin ilçeleri bulunuyor. Karakeçili ilçesinin skor tabelası -0,423 olarak gerçekleşirken, Keskin ilçesinin skor tabelası -0,480 olarak gerçekleşti.  Beşinci kademede ise 656.sırada Balışeyh, 687.sırada Delice, 722.sırada Çelebi ve 843. Sırada ise Sulakyurt ilçesi yer aldı. Balışeyh ilçesinin skoru -0,527, Delice ilçesinin skoru -0,567, Çelebi İlçesinin skoru -0,608 ve Sulakyurt ilçesinin skoru -0,809 olarak gerçekleşti.

SEGE 2022 ÇALIŞMASI NEDİR?

Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE) politika, strateji ve kamu uygulamalarına girdi sağlamak amacıyla Türkiye’deki Düzey-2 bölgelerinin, illerin ve ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişliklerini nesnel olarak ölçen ve karşılaştıran analiz çalışmalarıdır. Çalışmalarda, sosyo-ekonomik gelişmişliği ölçen değişkenler kullanılarak Düzey-2 bölgelerinin, illerin ve ilçelerin gelişmişlik düzeyleri istatistiksel tekniklerle analiz edilmekte ve söz konusu birimlerin gelişmişlik sıralaması ortaya konmaktadır.   İlçe SEGE çalışmasında, 973 ilçeye ait İlçe SEGE-2022 çalışmasında ise sosyo-ekonomik gelişmişliği ölçen 56 değişken kullanıldı. Analiz sonucunda, ilçelerin endeks skorları ve sıraları belirlenmiş, skorlardaki doğal kırınımlara göre ilçeler 6 gelişmişlik kademesinde gruplandırıldı.

50’YE YAKIN DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

İlçe SEGE-2022’de, önceki çalışmalarda olduğu gibi sosyo-ekonomik gelişmişliği temsil eden tüm boyutlar değerlendirildi. Çalışmanın hazırlık sürecinde; kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları ile ilçe düzeyinde veri mevcudiyetinin tespiti ve verilerin temin edilmesi adına 50’ye yakın değerlendirme toplantısı yapıldığı bildirildi. Bölgesel gelişme alanında referans çalışmalardan biri olacağı değerlendirilen İlçe SEGE-2022 çalışması bilimsel temellere dayalı ve objektif kriterler çerçevesinde hazırlanmıştır. Bu çalışmanın kamu, üniversite, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerine önemli katkılar sunması bekleniyor. İlçe SEGE çalışmalarının literatürdeki ilerlemeler ve gelişen veri mevcudiyeti dikkate alınarak düzenli periyotlarla güncellenmesi planlandığı kaydedildi. HABER: Mehmet Erkoç

Bu haber toplam 27 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.