Kanserde ilk teşhisin önemi büyük

Kanserde ilk teşhisin önemi büyük
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığına bağlı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birimi personelleri, Toplum Sağlığı Merkezine bağlı...

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığına bağlı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birimi personelleri, Toplum Sağlığı Merkezine bağlı Sağlıklı Hayat Merkezi ve KETEM sorumlu hekim ve personelleri tarafından Yüksek İhtisas Hastanesi Semt Polikliniğinde stant açıldı.

BİLGİLENDİRME YAPILDI

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığına bağlı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birimi tarafından açılan Standa uğrayan bayanlara KETEM’de yürütülmekte olan ve ücretsiz hizmet veren kanser taramalarına katılımını sağlamak amacıyla bilgilendirmeler yapıldı. Sağlıklı Hayat Merkezi ve KETEM sorumlu hekimler tarafından kadınlar bilgilendirilirken, KETEM hekimleri özellikle 30-65 yaş arası bayanların HPV-DNA testlerini yaptırmalarını istedi. Çeşitli hediyelerin verildiği stantta tanıtıcı ve bilgilendirici el broşürleri ile ilk teşhis ve muayenenin önemine dikkat çekildi.

ERKEN TEŞHİS

Yapılan açıklamada “Ülkemizde uygulanan ulusal kanser tarama programı uyarınca, tarama standartlarımız doğrultusunda 30-65 yaş aralığındaki kadınlara her 5 yılda bir HPV ve Pap Testi uygulanmaktadır. Her iki test de ağrısız ve acısızdır. Yapılan ilk test sonucu “hastalık yok” olarak değerlendirildiğinde; yani HPV testinin negatif olması veya Pap-smear patoloji raporunun normal gelmesi durumunda kişi bilgilendirilir. Bu sonuçlar rahim ağzı kanseri olmadığını veya ileride asla olmayacağını garantilemez. Kişi, 5 yıl sonra tekrar rahim ağzı kanseri taramasına davet edilir. Pozitif olgular ise teşhis merkezlerimize ileri tetkik için gönderilmektedir”.

TARAMA TESTLERİ NERELERDE YAPILABİLİR?

Ülkemizde rahim ağzı kanseri taramaları ÜCRETSİZ olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM, Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM), Toplum Sağlığı Merkezlerinde (TSM) ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM) yapılmaktadır. Bakanlığımız ve Bilim kurulunun hazırlamış olduğu COVID-19 pandemisinde gerekli önlemler alınarak kanser taramaları devam etmektedir. 30-65 yaş arası kadınlarımızı taramalarını yaptırmaya davet ediyoruz” denildi. HABER: Şeyma Fidan

Bu haber toplam 4 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.