KIRIKKALE’DE TAŞKIN RİSKİ AZALIYOR

KIRIKKALE’DE TAŞKIN RİSKİ AZALIYOR
Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Kırıkkale’ye son 19 yılda 5 baraj ve 1 gölet kazandırdı. Diğer taraftan, Kırıkkale’de taşkın riskini azaltmak...

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Kırıkkale’ye son 19 yılda 5 baraj ve 1 gölet kazandırdı. Diğer taraftan, Kırıkkale’de taşkın riskini azaltmak için son 19 yılda tamamlanan 28 adet taşkın koruma tesisi ile 23 yerleşim yeri ve 50 bin dekar arazinin taşkın kontrolü sağlandı. 1 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam ediyor.

İLK KEZ UYGULANAN PROJELER

DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor. Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor. Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.

KIRIKKALE’DE SULUMA PROJELERİ

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada “Kırıkkale’ye son 19 yılda devasa su yapıları inşa ederek aziz milletimizin istifadesine sunduk. Kırıkkale’nin bereketli topraklarını su ile buluşturmak için yatırımlarımız hız kesmeden devam etmektedir. Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 19 yılda Kırıkkale’de inşa edilen 5 sulama tesisi ile 43 bin dekar zirai arazi sulamaya açıldı. Böylece Kırıkkale’de topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 32 Milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık. Kırıkkale için sulamanın önemi çok büyük. Bunun için 2 adet sulama tesisi inşaatı devam ediyor. İnşaatı devam eden Keskin Büyükceceli Barajı Sulaması inşaatının tamamlanması ile toplam 4 bin 620 dekar arazinin sulanması sağlanacaktır” ifadelerine yer verildi.

50 BİN DEKAR ARAZİNİN TAŞKIN KONTROLÜ SAĞLANDI

Açıklamanın devamında ise “İç Anadolu’nun ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Kırıkkale’de ziraatın daha da gelişmesi için son 19 yılda 42 adet tesis ile 410 Milyon TL yatırım yaptık. Kırıkkale’de son 19 yılda 5 baraj ve 1 gölet inşa ettik. Kırıkkale’nin su kaynaklarını değerlendirmek için yeni barajlar inşa ediyoruz. Bu kapsamda Merkez Ulaş Barajının yapım çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca; Kırıkkale İlinde taşkın riskini azaltmak için son 19 yılda tamamlanan 28 adet taşkın koruma tesisi ile 23 yerleşim yeri ve 50 bin dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 1 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. Son 19 yılda, Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında Kırıkkale’de toplam 181 bin dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapılmıştır. Kırıkkale ilinde 1 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile toprağımız daha kıymetli ve daha verimli olmaktadır. Kırıkkale’de son 19 yılda işletmeye aldığımız, toplam kurulu gücü 33,70 MW olan 2 adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi ile yıllık 178,36 milyon kWh enerji üretimi sağlıyoruz” denildi.

Bu haber toplam 3 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.