KIRIKKALE’DE ULUSLARARASI KONFERANS

KIRIKKALE’DE ULUSLARARASI KONFERANS
 Yazı İşleri Müdürü
Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Konferansı başladıKırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinin ev sahipliğinde “15. Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Konferansı” başladı. Konferans 28-30 Haziran tarihleri...
  1. Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Konferansı başladı

Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinin ev sahipliğinde “15. Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Konferansı” başladı. Konferans 28-30 Haziran tarihleri arasında; 10 ülkeden 23 yüz yüze katılımcı, 8 ülkeden 8 çevrimiçi konuşmacı ile 68 sözlü sunum, 35 poster sunumu ile devam edecek.

ULUSLARARASI KONFERANS

Üç gün sürecek olan 15. Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Konferansı açılış oturumu ile başladı. Konferansta Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Böyükata, öğretim üyeleri ve 15. Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Konferansı katılımcıları yer aldı. Yahya Kemal Salonunda gerçekleşen konferansın konuşmacıları Ostim Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sayın İhsan Uluer ve Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü Koordinatörü Prof. Dr. Sayın İsmail Boztosun’du. Konferansın açılış oturumunun ilk konuşmasını Konferans Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut Böyükata yaptı. Prof. Dr.  Böyükata, “Bu bilimsel toplantı serisinin ilk ikisi “Nükleer Yapı Özellikleri Çalıştayı” olarak Prof. Dr. İhsan Uluer ve Prof. Cevad Selam’ın öncülüğünde 2004 ve 2005 yıllarında Eskişehir Anadolu Üniversitesinde düzenlenmiştir. Üçüncüsü 2006’da Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde, dördüncüsü 2007’de Gazi Üniversitesinde ve beşincisi ise 2011 yılında Muş Alparslan Üniversitesinde gerçekleştirilmiştir. Daha sonra “Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Çalıştayı” adı altında 2013’te Karabük Üniversitesi, 2014’te Sinop Üniversitesi, 2015’de Sakarya Üniversitesi, 2016’da Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 2017’de tekrar Karabük Üniversitesinin ev sahipliğinde yürütülmüştür. Yurt dışı katılımcı sayısının artmasıyla, 2018 yılından itibaren Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Konferansı adı altında Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesinde, 2019’da Bitlis Eren Üniversitesinde ve on dördüncüsü ise 2021’de Konya Selçuk Üniversitesinde on-line olarak düzenlenmiştir” şeklinde konuştu.

103 SUNUM YAPILACAK

Konferansın amacına değinen Prof. Dr. Böyükata, “Bu konferansın ana amacı, dünyanın farklı yerlerinden gelen araştırmacıların güncel araştırma sonuçlarını sunma imkânı sağlamaktır. Ayrıca, ortak çalışma yürütmek üzere iş birliklerine zemin oluşturacaktır. Özellikle, öğrencilerin ve genç araştırmacıların ufkunu açacaktır. Bu sayede farklı ülkelerde Mastır, Doktora veya Doktora sonrası çalışmalar için bağlantılar kurabileceklerdir. Konferansımızda nükleer yapı özelliklerinin yanında nükleer reaksiyon, nükleer tıp ve nükleer fiziğin diğer alt konuları ile ilgili çok sayıda sözlü ve poster sunumlar mevcuttur. Başvuru sürecinde çok sayıda 150’nin üzerinde özet gönderilmiştir. Ancak, hakem değerlendirmeleri sonucunda 103 tanesi sunulmak üzere kabul edilmiştir. Tam metinler saygın hakemli dergilerde yayınlanacaktır” diye konuştu.

KAMU VE ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Boztosun, TENMAK’ın yapmış olduğu faaliyetler, teknik imkanları ve tarihçesi hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. İsmail Boztosun, konuşmasında “Görevlerimiz arasında kamu ve özel sektör arasında işbirliği sağlayıp Ar-Ge faaliyetleri yapmak ve yaptırmak, bu amaçla program ve projeler geliştirmek, Ar-Ge faaliyetleri içinde gelişen ürünlerin geniş şekilde kullanımını sağlamak ve bu çalışmaları desteklemek, yine Ar-Ge sonucu elde edilen çıktıların ticari değere dönüşmesini desteklemek, fikri ve sınai haklara ilişkin destek vermek, radyoaktif atık yönetimi ile ilgili her türlü faaliyeti yapmak, radyoaktif atık tesisi kurmak, görev alanıyla ilgili ölçüm, analiz, dozimetre, kalibrasyon vb. danışmanlık hizmeti vermek, eğitim programları düzenlemek ve eğitim vermektir. Bizim biri Ankara Sarayköy’de biri İstanbul Büyükçekmece’de olmak üzere iki ana yerleşkemiz var. Tesislerimize mutlaka sizleri bekliyoruz. Geçmişte kurumsal bazı sebeplerle akademi ile çok bağımız olmadı. Ancak şimdi akademisyenlerin burada olmasını istiyoruz. Yüzlerce öğrencinin çalıştığı, hem bilimsel araştırmaların yapıldığı hem de ürünlerin üretildiği yerler haline getirmek istiyoruz. Bölgemizde Avrupa Standartlarındaki en iyi dozimetre laboratuvarı kurumumuzdadır. Bu nedenler bütün sertifikasyon işlemlerini yapabilme kabiliyetine sahibiz. Nükleer pilden mutasyon ıslahına, arkeolojiden ziraate kadar onlarca alanda onlarca proje yürütülmektedir. Bunu da yeni projelerle akademi ile birleştirmek istiyoruz. Bu nedenle bu konferanstan ciddi bir verim elde etmeyi diliyorum. Konferansın yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.

HASSASİYETLE BAKILMASI GEREKEN BİR ALAN

Sözlerine Konferansa ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “Özellikle sizin çalışmış olduğunuz alan belki tüm diğer alanlardan daha hassasiyetle bakılması gereken bir alan.  Bu alan ticari noktaya dönüştürebilecek bir alan yani endüstri açısından çok önemli bir alandır. Yapılan primlerin büyük çoğunluğu silah, silahların kullanımı üzerinedir. Bunların bir kısmı nükleer silahların bir yerden bir yere kaçırılması yani güç elde etme üzerine kurulmuş olan senaryolardır. Nükleer, enerji konusunda baktığımızda insanlığa hizmet eden bir dal olduğu açık ama Dünya Tarihine baktığımızda Japonya’da yaşanan o talihsiz olayı tarih kaydetti ve olumsuzlukları ile yine nükleer alanında çıkmış oldu bu olay.   Bilim insanları olarak yapmış olduğumuz tüm faaliyetler insanlığın yararı olarak kullanma noktasında çaba gösterdiğimiz açık ama kötü emelli hem şirketlerin hem ülkelerin hem de kişilerin ellerine geçmesini engelleyebiliriz” diye konuştu.

NÜKLEER ALAN, KAÇINILMAZ SEKTÖR

Rektörümüz Prof. Dr.  Aslan, “Genç arkadaşlarımız açısından, Üniversitemiz son 4 yılda diğer sektörlerle kol kola girerek çalışma çabasına girmiş olan bir Üniversitedir. Sektörlerle yapmış olduğu Protokollere baktığımızda her protokol son derece önemli iken; nükleer- fizik ve nükleer alanda yapılacak olan çalışmaları ekstra önem verip destekleyeceğiz. Yakın geleceğin büyük Türkiye’sinde, nükleer alan, kaçınılmaz sektör arasında yer alacaktır. Üniversite olarak yapılacak olan nükleer tesislere ve projelere elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi. Açılış Oturumunun sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Ostim Teknik Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. İhsan Uluer’e hediye takdim ederken, açılış oturumu toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. Konferans 28-30 Haziran tarihleri arasında; 10 ülkeden 23 yüz yüze katılımcı, 8 ülkeden 8 çevrimiçi konuşmacı ile 68 sözlü sunum, 35 poster sunumu ile devam edecek.

Bu haber toplam 12 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.