KÜLTÜR VE TURİZM’DE 12 PROJE

KÜLTÜR VE TURİZM’DE 12 PROJE
Yeni Kültür Merkezi yapılacak, Hacı Taşan nostaljik plağı bastırılacakKırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu il genelinde Kültür ve Turizm alanında yapılacak proje çalışmalarını düzenlediği basın toplantısı ile tanıttı....

Yeni Kültür Merkezi yapılacak, Hacı Taşan nostaljik plağı bastırılacak

Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu il genelinde Kültür ve Turizm alanında yapılacak proje çalışmalarını düzenlediği basın toplantısı ile tanıttı. 12 projenin hayata geçirileceğini açıklayan Vali Tekbıyıkoğlu, yeni Kültür Merkezinin 2022 yılı yatırım programına alındığını açıkladı. Kırıkkale’nin kültür varlıkları envanterinin çıkartıldığını ve kitaplaştırma aşamasında olduğunu hatırlatan Tekbıyıkoğlu, Hacı Taşan’ın eserlerinin bir plakta toplanacağını, nostaljik plağın ilin tanıtımında önemli bir obje olacağına vurgu yaptı.

YÜZDE YÜZ GERÇEKLEŞTİRİLECEK PROJELER

Kırıkkale Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü kanalıyla hayata geçirilecek 12 projenin tanıtımı yapıldı. Öğretmenevinde düzenlenen basın toplantısına Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, vali yardımcıları, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ramazan Gencan, ilgililer, yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı. Projelerin gerçekleştirilmesinin yüzde yüz olduğuna vurgu yapan Vali Tekbıyıkoğlu, “Şuan itibariyle Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz kanalıyla 12 projeyi hayata geçireceğiz. 2021 yılında Keskin, Sulakyurt, Bahşılı ve Karakeçili ilçelerimizde yeni kütüphaneler oluşturulmuş bütün donanım malzemeleri yeniden yapılmıştır. Diğer 4 ilçemizde de çalışmalar devam etmektedir.5. Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı  olan TRAVEL EXPO ANKARA fuarında Kırıkkale olarak yer alacağız ve ‘Size en yakın rota Kırıkkale’ çalışması tanıtılacak.

KIRIKKALE YENİ KÜLTÜR MERKEZİNE KAVUŞUYOR

Kırıkkale’de bulunan Kültür Merkezi binasının ihtiyaca cevap veremez konuma geldiğine işaret eden Vali Tekbıyıkoğlu, yapılacak yeni bir çalışma ile Kırıkkale’nin oldukça modern, çok amaçlı bir Kültür Merkezine kavuşacağını açıkladı. Yeni Kültür Merkezi binasında Kültür Merkezi, İl Halk Kütüphanesi ve İl Kültür Müdürlüğünü aynı binada toplanacağını söyleyen Vali Tekbıyıkoğlu “Kırıkkale Kültür Merkezi 1923 yılında yapılmış tescilli sivil mimari eseridir. Mevcut Kültür Merkezimizin yan tarafı eski Valilik binasının olduğu 12.324 m2 arazi  Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmiş olup İl Halk Kütüphanesi, Kültür Merkezi ve İl Müdürlüğü yapılması için 2022 yılı yatırım programına alınmıştır. Proje Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çizilmektedir. Proje yaklaşık 10 bin m2 den oluşmaktadır. Proje kapsamında Kültür Merkezi en az 600 kişilik konferans salonu, atölyeler, fuaye, sergi salonu, dans toplulukları odası ve benzeri alanlar bulunacak. İl Halk Kütüphanesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve alt katta yöresel ürünlerin satışının yapılacağı alanlar ile kafe gibi çarşı olacaktır. Ayrıca bir kat kapalı otopark bulunacaktır. Projesi yaza kadar tamamlanacak, yıl içerisinde yatırıma alınmaya çalışılmaktadır” diye konuştu.

HACI TAŞAN NOSTALJİK PLAK ÇALIŞMASI

Kırıkkale’nin Kültür envanteri oluşturduklarına dikkat çeken Vali Tekbıyıkoğlu “Bunu basılı hale getireceğiz. Kültür varlıklarımızın bir sonraki nesillere aktarılması için yazılı eserlere dönüştürüyoruz. İlimizin önemli değerlerinden birisi Hacı Taşan, bu değerimizin eserlerinin yer aldığı plak hazırlığımız var. Hacı Taşan’ın eserlerinin telif haklarının ait olduğu şirketle anlaşma yapılmış olup eserleri 1000 adet 33’lük plak basılacaktır. Proje kapsamında hazırlanan plaklar Nisan ayının sonunda Valiliğimize teslim edilecektir. Hacı Taşan’ın eserlerinin yer aldığı Nostaljik Plak yaptırarak ilimizi temsil noktasında önemli bir objesi olmuş olacak. Bu plağımızı kendi yaptığımız ziyaretlerde, özel günlerimizde ve ilimize gelen misafirlerimize hediye edeceğiz. Nostaljik bir hediye olmuş olacak. Hacı Taşan’ın vefat yıldönümü kapsamında etkinlikler yapacağız. Orhan Hakalmaz konseri düzenlenecek” şeklinde konuştu.

KIRIKKALE TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIKLARI ENVANTERİ

Daha sonra Kültür ve Turizm İl Müdürü Ramazan Gencan sunum eşliğinde hayata geçirilecek projeleri tanıttı. Gencan “Kırıkkale şehrimizde 81 Anıtsal yapı ile 87 Sit Alanları olmak üzere toplam 168 Tescilli Kültürel Mirasımız bulunmaktadır. Anıtsal yapılar ve arkeolojik alanların mimari yapıları, konumları, restorasyon durumlarını gibi bütün özelliklerini belirten Envanter Kitabı hazırlanmış 500 adet basılması için tasarım çalışması yapılmış olup baskı aşamasındadır.

KIRIKKALE ARKEOLOJİ-ETNOGRAFYA MÜZESİ VE SANAT GALERİSİ

Tescilli sivil mimari eseri olan Endüstri Meslek Lisesi Arkeoloji-Etnografya Müzesi ve Sanat Galerisi yapılmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmiştir. 2022 Yılı Yatırım Programına alınarak öncelikle rölove, restitüsyon, restorasyon, makine vb. projeleri hazırlanacak akabinde teşhir tanzim uygulamaları yapılacaktır. Binada Kırıkkale’de çıkarılmış olan kültür varlıkları ve etnoğrafik eserler sergilenecektir. Ek Bina Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafınca teşhir ve tanzim işlemleri yapılarak Sanat Galeri Salonu haline getirilecektir. Kralların Ressamı olan Rahmi Pehlivanlı’nın orijinal eserleri sergi salonunda sergilenecektir.

HASANDEDE EHLİBEYT KÜTÜPHANESİ-KÜLTÜR SANAT MERKEZİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan;  Hasandede Kültür Merkezi'nin inşaat, tefrişat ve iç donanım iş ve işlemleri tamamlanmıştır. Kültür Merkezi 3 katlı olup şu ana kadar her hangi bir amaç için kullanılamamıştır. Hasandede Mahallesinde Hasandede Camii ve Türbesi, Cem evi bulunmaktadır. Konumu nedeniyle Hacı Bektaşi Veli Külliyesi yol güzergâhı üzerinde yer alması ve ilimizde yaşayan Alevi-Bektaşi nüfusunun yoğun olarak bu bölgede bulunması nedeniyle kültür ve inanç turizminin gelişiminde büyük rol oynayacaktır. Hasandede Kültür Merkezini “Ehl-i Beyt Kütüphanesi’ne” dönüştürmekle; ülkemiz genelinde örneği bulunmayan, Alevi-Bektaşi kültürüne hizmet edecek, ilimizin turizmine katkı sağlayacak bölgenin maddi ve manevi gelişimine destek verecektir. Bulunduğu konum nedeniyle her yıl Hacı Bektaşi Veli’yi ziyarete giden Bektaşi geleneğinin tüm bireylerinin burayı ziyaret etmesi düşünülmüştür. “Ehl-i Beyt Kütüphanesi ” projesi, sadece bir kütüphaneden ibaret olmayacak bir kültür sanat merkezi haline gelecektir. İçerisinde yapılması düşünülen mekânlarda yapılacak etkinliklerle, sürekli yaşayan bir alana dönüşecek, birçok dernek ve vâkıfın bu alanda çalışma yapması sağlanacaktır. İçinde bulunduğumuz bölgenin inanç mozaiğinin bir parçası olan, geleneksel Alevi- Bektaşi kültürünün inançlarını, ibadet şekillerini, toplumsal yapı ve kolektif bellek olarak daha ileriye taşıyabilecektir.

KIRIKKALE BEBEK VE ÇOCUK KÜTÜPHANESİ

İl Halk Kütüphanemiz fiziki olarak yetersiz olduğundan mevcut Kültür Merkezinin yan tarafındaki alana Kültür Merkezi ve İl Halk Kütüphanesi yapılacaktır. Valiliğin alt tarafında bulunan İl Halk Kütüphanesi ise Bebek ve Çocuk Kütüphanesi olarak yeniden düzenlenecektir. Proje ile annelerimize aile ve çocuk bakımı ile kişisel gelişim eğitimleri verilecek, bebek ve çocuklarımız eğitici oyunlarla eğlenecek.Çocuk oyun alanlarında anne ve babalar çocuklarıyla oyun oynayacak. Bebeklikten itibaren okul öncesi , ilkokul ve ortaokul yaşındaki çocuklarımıza yönelik görsel kitaplarında olacağı sinema salonuyla birlikte bir kütüphane oluşturulacaktır.

RAHMİ PEHLİVANLI MÜZE VE SANAT EVİ

Kralların Ressamı alarak anılan Rahmi PEHLİVANLI’ nın evi Mülkiyeti Keskin Belediyesine ait olup, Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmiştir. Konakta sanatçının ailesine ait etnografik eserler ve sanatçının yaptığı tabloların replikaları  sergilenmektedir. Konağın çağdaş müzecilik anlayışına göre iç kısmının tefrişat projesi çizilmektedir. Projede Rahmi Pehlivanlı’nın eserlerinin dijital gösterimi, hayatı, devlet büyükleri resim odası, renk renk Türkiyem bölümü, çalışma odası, eserleri ve  geleneksel Keskin mutfağı sergilenecektir.

TESCİLLİ SİVİL MİMARİ YAPILAR (KONAKLAR)

Keskin İlçemizde Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemine ait 13 ait sivil mimari örneği olan konut bulunmaktadır. 7 Adet konut proje ve restorasyonları yapılarak kullanıma sunulmuştur. 4 konutun restorasyon projesine, 1 konutun ise uygulama projesine ihtiyaç duyulmaktadır. 1 uygulama projesi bakanlığa teklif edilmiş olup  4 proje başvurusu bu yıl  teklif edilecektir.

KESKİN TESCİLLİ BEDESTEN

Keskin Bedesten Çarşısında 8 tescilli 49 tescilsiz toplam 57 dükkan bulunmaktadır. Projeleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çizilmiştir. Uygulama için yaklaşık maliyetler hazırlanmaktadır. Akabinde Sokak Sağlıklaştırma projesi kapsamında değerlendirilerek restorasyonu yapılacaktır. Böylece Keskinin tarihi kimliğine yeniden kavuşturulacaktır” dedi. HABER: Mehmet Erkoç

Bu haber toplam 7 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.