Muhasebeciler bilgilendirildi

Muhasebeciler bilgilendirildi
 Yazı İşleri Müdürü
Kırıkkale Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler Odası ve Ticaret İl Müdürlüğü işbirliğiyle üyelere Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi hakkında kanun kapsamında, Ticari Elektronik İleti Şikayetleri ve İleti Yönetim Sistemi hakkında...

Kırıkkale Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler Odası ve Ticaret İl Müdürlüğü işbirliğiyle üyelere Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi hakkında kanun kapsamında, Ticari Elektronik İleti Şikayetleri ve İleti Yönetim Sistemi hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

MUHASEBECİLER OLUMSUZ ETKİLEMEKTEDİR

Kırıkkale SMMM Odası ve Ticaret İl Müdürlüğü işbirliğiyle bilgilendirme toplantısı yapıldı. Yapılan toplantıda E-devlet üzerinden istenmeyen iletilere son verilebileceği örneklerle anlatıldı. Ayrıca onay, mersis numarası, red imkanı olmayan ticari iletilerin elektronik ileti sistemine şikayet edilmesi halinde cezai işlem yapılabileceğini bilgisi verildi. Toplantının açılışında konuşan Kırıkkale Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Engin Avcı,  “Her yıl 1 Temmuz 20 Temmuz tarihleri arası Mali Müşavirlerimizin Mali tatili olmaktadır. Ancak Beyanname ve Bildirgelerin ileri bir tarihe ertelenmemesi  sözde bir mali tatilden öteye gitmemektedir. Mali tatilde bile meslektaşlarımız Devletimize mükelleflerin ödevlerine yerine getirmede ellerinden gelen gayreti göstermelerine rağmen, 2021/Aralık ayında Maliye Bakanlığınca açıklanan ücret tarifesi Yüksek enflasyonun Mayıs ayı sonunda % 75 görmesi sebebi ile Serbest muhasebeci ve mali müşavirleri de olumsuz etkilemektedir. 2022 yılı için uygulanacak ücret tarifesi o günün koşullarına göre hazırlanmıştır. Ancak bugün gelinen noktada, ülkenin ekonomik durumu, mal ve hizmet alımlarındaki fiyat artışları, Asgari ücrete gelen ikinci dönem zamları göz önüne alındığında uygulanacak tarifeyle, meslek mensuplarının bürolarını ve ailelerini geçindirmeleri zor bir hal almıştır. Serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin enflasyondaki artışından dolayı Ücret tarifesinin Temmuz 2022 tarihinden itibaren yenilenmesi gerekmektedir. Ücret tarifemizin Sermayemiz beyin gücü olan Mali müşavirlerimizin işleri ilgili bütün masrafları gider kabul edilmelidir. Kdv oranı % 18 den %8 düşürülmelidir. Ayrıca KDV Kanunu'nun 10. Maddesine ‘serbest meslek faaliyetlerinde vergiyi doğuran olay, tahsilatın yapıldığı zamandır’ hükmü ilave edilerek bu sorun kolaylıkla çözülebilir.  Gelecekte Mali tatilde bürolarımızda olmamak ümidi.”diye konuştu.  Sözlerine devam eden Avcı, “01,04,2020 tarihli 30998 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletşim Hakkında yönetmelikle yapılan değişiklikler, 6563 sayılı Elektronik Ticarettin Düzenlenmesi hakkında Kanunun 11’inci maddesi kapsamında istenmeyen ticari elektronik ileti göndermenin engellenmesi ve bu alanda yaşanan olumsuzlukların ortadan kaldırılması amacıyla alıcıların ticari elektronik ileti tercihlerini yönetmelerine imkan veren Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) oluşturarak e-Devlet sistemi üzerinden ve www.iys.org.tr adresinden hizmette açılmıştır. Bu konuda odamıza bilgi verilmiştir” diye konuştu.

ELEKTRONİK TİCARETE İLİŞKİN ESAS VE USULLERİ DÜZENLEMEKTİR

6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi hakkında bilgi veren Kırıkkale Ticaret İl Müdürü Seyfettin Çetiner, “Bu Kanunun amacı, elektronik ticarete ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir. Bu Kanun, ticari iletişimi, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların sorumluluklarını, elektronik iletişim araçlarıyla yapılan sözleşmeler ile elektronik ticarete ilişkin bilgi verme yükümlülüklerini ve uygulanacak yaptırımları kapsar. Bu Kanunun uygulanmasında; Elektronik ticaret: Fiziki olarak karşı karşıya gelmeksizin, elektronik ortamda gerçekleştirilen çevrim içi iktisadi ve ticari her türlü faaliyeti, Ticari iletişim: Alan adları ve elektronik posta adresi dışında, mesleki veya ticari faaliyet kapsamında kazanç sağlamaya yönelik olarak elektronik ticarete ilişkin her türlü iletişimi, Ticari elektronik ileti: Telefon, çağrı merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli iletileri, Hizmet sağlayıcı: Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişileri, Aracı hizmet sağlayıcı: Başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ve tüzel kişileri kapsar” dedi.

Bu haber toplam 14 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.