ÖLÜMÜNE ÇALIŞTIK ŞİMDİ KAZANACAĞIZ

ÖLÜMÜNE ÇALIŞTIK ŞİMDİ KAZANACAĞIZ
Türk Metal Sendikası öncülüğünde Metal Emekçileri Büyük Yürüyüşü ve Mitingi düzenlendi. Türk Metal Sendikası Kırıkkale Şube Başkanlığının geniş katılım sağladığı mitingde konuşan Türk Metal Sendikası Genel...

Türk Metal Sendikası öncülüğünde Metal Emekçileri Büyük Yürüyüşü ve Mitingi düzenlendi. Türk Metal Sendikası Kırıkkale Şube Başkanlığının geniş katılım sağladığı mitingde konuşan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak ‘Sanmayın ki, o çarklar kendiliğinden dönüyor. O bacalar kendiliğinden tütüyor. Sanmayın ki, bir sihirli el dokunuyor ve metal sektörü ihracat rekorları kırıyor. Kendinize gelin. Ölümüne çalıştık, şimdi kazanacağız” diye konuştu.

CANLARI PAHASINA ÇALIŞAN TÜM EMEKÇİLER İÇİN ALANLARDAYIZ

Metal Emekçileri Büyük Yürüyüşü ve Mitingi”nin yalnızca metal işçilerinin değil, pandemi döneminde canları pahasına çalışan tüm emekçileri için olduğunu dile getiren Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Bu büyük miting, Pandemi döneminde canları pahasına çalışan tüm emekçiler içindir. İşten atılan, ücretsiz izne çıkarılan tüm emekçiler içindir. Bu büyük miting, örgütsüz işçiler içindir. Esnek, kuralsız, güvencesiz çalışanlar içindir. İşsizler içindir. Emeklilikte yaşa takılanlar içindir. Gelecekten umudunu yitirmiş gençler içindir. Bu miting, ezilenler, sömürülenler, hor görülenler emeğinden başka hiçbir şeyi olmayanlar içindir. Bu büyük miting, sendikalaştıkları için işten atılan, örgütlenme hakkı yok sayılanlar içindir. Bu görkemli buluşma, bu ülkede emeğinin ve alın terinin karşılığını alamayan, susturulan, bastırılan, insan yerine konulmayan milyonlar içindir. Bu miting, yalnızca metal işçisine hakkını vermeyen MESS’e karşı değil emeği hor görenlere, hakkını vermeyenlere cevap vermek, evet, biz buradayız demek içindir. Bu büyük buluşmamız Türkiye işçi sınıfının ayağa kalktığı, yeter artık dediği. Bıçak kemiğe dayandı dediği bir haykırıştır” ifadesini kullandı.

BİZİM BAŞKA BİR NİYETİMİZ YOK

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasından yürütülen toplu iş sözleşmesi sürecinin tıkınmasının ardından günlerdir metal işçilerin işyerlerinde, sokaklarda eylemde olduğuna değinen Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Günlerdir, haftalardır sokaklardayız. Eylemlerimize önce işyerimizde başladık. Vardiyalarda eylemler yaptık. İşi durdurduk. O da yetmedi. Sesimizi daha güçlü bir şekilde duyurmak için kent meydanlarına çıktık. Sokaklardan, caddelerden sel gibi aktık. Önce İzmir’deydik. Sonra Manisa’dan seslendik. Bursa’daydık. Eskişehir’deydik. Grev kararımızla birlikte Gemlik’teydik. Çerkezköy’de, Gebze’de, Sakarya’da, Ankara’daydık. İşte şimdi buradayız. on binlerle, Kocaeli’den sesleniyoruz. Bizim başka bir niyetimiz yok. Gizli bir ajandamız yok. Hepimiz alın terimizin karşılığı için mücadele ediyoruz. Kara, yağmura, soğuğa bakmadan insan gibi yaşamak için hak mücadelesi veriyoruz. Bilmeyenlere, görmeyenlere, duymayanlara, sesimizi duyurmak için olanca gücümüzle bağırıyoruz. Eylemse eylem. Grevse grev”

GELİN MASAYA, İYİ BİR SÖZLEŞME YAPALIM

MESS ile yürütülen süreçte gelinen noktayı değerlendirmeye devam eden Genel Başkan Kavlak, “12 Ekim 2021 günü, 130 bin metal emekçisi için işveren sendikası MESS ile masaya oturduk. Tüm iyi niyetimizle, samimiyetimizle, metal emekçilerinin hakkı için, alınterinin karşılığı için 6 oturum gerçekleştirdik. Ancak şimdilik hak ettiğimizi alamadık. Zor bir yola çıktık. Yolumuz zor, sıkıntımız büyük… Artık hepimiz sözün bittiği yerdeyiz. Artık hepimiz dayanma gücümüzün sınırındayız. Artık hepimiz dardayız, zordayız. Günlerdir hepimiz ayaktayız, eylemdeyiz. Dedim ya, artık sözün bittiği yerdeyiz. Bıçağın kemiğe dayandığı noktadayız. Değerli dostlarım buradan MESS yetkililerine sesleniyorum. Onların vicdanına, en masum, en insani duygularına sesleniyorum. Artık deniz bitti. Sakın unutmayın deniz bizim için biterse,  sizin için de bitmiş demektir. Onun için bu işi daha fazla uzatmanın anlamı yok. Gelin masaya, bu işi bitirelim. Gelin masaya, iyi bir sözleşme yapalım. Gelin masaya, nereye varacağı belli olmayan bu koşullarda siz de, biz de önümüzü görelim. Bizi bekletmeyin. Oyalamayın. Hakkımızı verin, elimizi havada bırakmayın, el sıkışalım, işimizin başına dönelim. Buradan uyarıyorum. Sakın o masaya gelirken ekmeğimize göz dikmeyin. Sakın o masaya gelirken alınterimizi hor görmeyin. Sakın o masaya gelirken, ölümüne çalıştığımız günleri görmezden gelmeyin. Yoksa biz de sizi görmezden geliriz.”

TÜİK’E ÇAĞRIDA BULUNDU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yetkilerine seslenen Genel Başkan Pevrul Kavlak, “Açıkladığınız o enflasyon rakamları gerçeği yansıtmıyor. Yahu el insaf, Siz bu rakamları nereden alıyorsunuz? Söyleyin de, biz de oradan alışveriş yapalım. Biz dün aldığımız peyniri, zeytini bugün aynı fiyata alamıyoruz. Her alış verişimizde ödediğimiz artıyor filemiz küçülüyor. O nedenle, sizin açıkladığınız o rakamlara kimse inanmıyor. Ancak, ne oluyor biliyor musunuz? Sizin ilan ettiğiniz o gerçek dışı rakamlar, sözleşme masasında bizim karşımıza çıkıyor. Sizin ilan ettiğiniz o gerçek dışı rakamlar yüzünden bizim soframızdaki ekmeğimiz küçülüyor. Cebimizdeki paramız azalıyor. Biz fakirleşiyoruz. Yarın Aralık ayının enflasyonu açıklanacak gelin, çarşının, pazarın enflasyonunu açıklayın. Gelin, elinizi vicdanınıza koyun. Sizin açıkladığınız o enflasyona göre zam alan bu ülkenin işçisine, memuruna, emeklisine kıymayın. Bu ülkeyi sırtında taşıyan emekçilere kıymayın. Bu yaptığınız kul hakkı yemektir” ifadesini kullandı.

BU İŞİ ADALETLİ BİR ŞEKİLDE BİTİRELİM

İşveren sendikası MESS yetkililerine bir kez daha seslenen Genel Başkan Kavlak, “Sanmayın ki, o çarklar kendiliğinden dönüyor. O bacalar kendiliğinden tütüyor. Sanmayın ki, bir sihirli el dokunuyor ve metal sektörü ihracat rekorları kırıyor. Şampiyon oluyor. Kendinize gelin. Onların hepsini biz yapıyoruz. Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz, biz kazandırıyoruz. Önce kendinize gelin, sonra da masaya gelin. Gelin ama bu çakma TÜİK rakamlarıyla gelmeyin. Bu işi adaletli bir şekilde bitirelim. Hakkı koruyalım. Gelin masaya. Gelin ama o masada da adil olun,  vicdanlı olun. Hakkı koruyun. Sakın bizim karşımıza içi boş söylemlerle, aslı astarı olmayan bahanelerle çıkmayın. Yok salgınmış, yok covidmiş, yok krizmiş, yok işyerlerinde duruşlar varmış. Bunlarla gelmeyin. Sizin yaşadığınız kriz de bizim yaşadıklarımız pembe dizi mi? Sizin yaşadığınız sıkıntı da, bizim yaşadığımız düğün, bayram mı? Evet, biz de biliyoruz. Ülkemizin en büyük fabrikaları üretime ara veriyor. Peki, o fabrikaları biz mi durduruyoruz? Üretimden biz mi kaçıyoruz? Çip krizini biz mi yaratıyoruz? O nedenle sakın bize duruşları bahane etmeyin. Çünkü biz bütün krizlerin faturasını canımızla ödedik” diye konuştu.

Sokakların yabancısı değiliz.

Sosyal diyalogun önemine değinen Genel Başkan Kavlak, metal emekçisinin hakkı olanı almak için mücadele etmekten kaçınmayacağını belirterek, “Biz, bu süreci barış içinde masada bitirmek istiyoruz. Ama olmazsa, işi sokaklara taşımayı da iyi biliriz. Biz, o sokakların yabancısı değiliz. Biz, o sokaklarda büyüdük, o sokaklardan geldik. Gerektiğinde yine o sokaklara döneriz mücadelenin kralını veririz. Biz, sizden aldığımız güçle, arkamızda sizin desteğinizle, işte bu alanın gücüyle o masada en iyisini yapmak için, en iyisini almak için, ne gerekiyorsa onu yapacağız. Yine haykıracağız, nefesimiz yettiğince bağıracağız. Bir kez daha hep beraber, eylemse eylem, grevse grev” dedi. HABER: Şeyma Fidan

Bu haber toplam 13 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.