Sağlık dişlerden başlar

Sağlık dişlerden başlar
Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, “Ağız ve diş sağlığı sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezdir. Çocukluk çağında ilk çıkan...

Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulunan Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, “Ağız ve diş sağlığı sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezdir. Çocukluk çağında ilk çıkan dişler süt dişleridir ve daha sonra yerlerini kalıcı dişlere bırakır. Ağız ve diş bakımı alışkanlığı çocukluk döneminde edinilmelidir ve bunun için aileye ve diş hekimlerine önemli görevler düşmektedir” diye konuştu.

6 AYLIK PERİYOTLARLA YILDA İKİ KEZ

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş “22 Kasım 1908 tarihinde ilk "Dişçi Mektebi"nin açılması, ülkemizde bilimsel diş hekimliği eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. 1996 yılından itibaren Sağlık, Milli Eğitim ve İçişleri Bakanlıklarının oluru ile 22 Kasım “Türk Diş Hekimliği Günü” ve 22 Kasımı içine alan hafta "Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası" olarak kutlanmaktadır. Ağız ve diş sağlığı sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezdir. Çocukluk çağında ilk çıkan dişler süt dişleridir ve daha sonra yerlerini kalıcı dişlere bırakır. Ağız ve diş bakımı alışkanlığı çocukluk döneminde edinilmelidir ve bunun için aileye ve diş hekimlerine önemli görevler düşmektedir. Diş hekimleri, aileleri bilgilendirerek ve 6 aylık periyotlarla yılda iki kez yapılacak diş hekimi kontrollerinin önemini anlatılmalıdır. "Doğru Beslenme" ve "Ağız Bakımı" alışkanlıkları, çocukların ağız diş sağlıklarının yanı sıra genel sağlıklarının da korunmasını ve yetişkinlik dönemi kronik hastalık risklerinin azaltılmasını sağlayacaktır. Bu yönü ile koruyucu hekimliğin önemli köşe taşlarından biridir” ifadesini kullandı.

DİŞ ÇÜRÜKLERİ VE DİŞ ETİ HASTALIKLARI

Dr. Ağırtaş “Ağız, sindirim kanalının girişidir. Ağız ve diş sağlığının bozulması, sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açar. Dişlerin, besinlerin parçalanması, öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve estetikte önemli etkileri vardır. Eksik dişleri olan kişilerin bazı sesleri çıkarabilmeleri zorlaşır, çiğnemede ve ısırmada güçlükler meydana gelir. Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti hastalıklarıdır. Diş eti hastalıkları, kimi zaman diş kökünün etrafını çevreleyen destek çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyebilir. Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir. Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir”.

RUTİN KONTROLLER YAPILMALI

“Ağızda ve dişlerde yapısal ve işlevsel herhangi bir bozukluğun olmaması, ağız ve dişlerin görevlerini tam olarak yapabilmeleri durumu "ağız ve diş sağlığı"nın varlığını gösterir. Dişlerin ağrımaması her zaman sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Diş ağrısının olması için diş çürüğünün çok ilerlemiş olması gerekir. Diş çürüklerinin tedavi edilebilir dönemde belirlenmesi için ağrı oluşmasını beklemeden senede en az iki kez diş hekimine giderek rutin kontrollerin yapılması gerekir. Diş çürüklerinin erken dönemde tanınması dişlerin kaybedilmesini engelleyebilir veya geciktirebilir. Bu hem sağlık açısından, hem de sosyal ve ekonomik açıdan önemli katkılar sağlamaktadır.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN

Etkin ağız bakımı, Sağlıklı beslenmenin düzenlenmesi, Düzenli diş hekimi kontrolleri, Koruyucu uygulamalar yapılmalıdır. Etkin ağız bakımı nasıl olmalıdır? Dişin Fırçalanması, Dişler günde 2 kez etkin bir şekilde fırçalanmalı, Diş fırçasının başı yumuşak kıllı olmalı, kıllar yıprandığında yenilenmeli, Diş fırçası fırçalama öncesinde ıslatılmamalı, Diş macunu fırça başının boyu değil, eni uzunluğunda (nohut kadar) olmalı, Dişlerin tüm yüzeyleri fırçalanmalı, dudak ve yanağa bakan yüzeyleri, dile bakan yüzeyleri dişetinden dişe doğru dairesel hareketlerle, çiğneyici yüzeyleri ise ileri geri hareketlerle fırçalanmalıdır. Dilin Fırçalanması: Dişlerin fırçalanması bitince dil sırtı dil ucuna doğru basınç uygulamadan 3-4 kez süpürür gibi fırçalanmalıdır. Diş İpi Kullanımı: Diş ipi günde bir kez tercihen yatmadan önce kullanılmalı, dişlerin birbirine bakan yan yüzeylerinin temizlenmesi sağlanmalıdır. Ağızda Protez Varsa: Protez köprü tarzında ise köprü gövdesinin dişetine komşu yüzeyi özel diş ipi ile temizlenmeli, hareketli protezde ise, ağız içi ve protezler mutlaka temizlenmelidir.

BİR YAŞAM TARZI

“İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından; çocukluk çağından başlayarak uyguladığımız programlarla, toplumda ağız ve diş sağlığı bilincini geliştirilerek herkesin kendi sağlığını koruma noktasına gelmesini, koruyucu diş hekimliği uygulamalarının bir yaşam tarzı olarak kabul görmesinin sağlanmasını, ülke bazında var olan koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesi suretiyle diş çürüğü ve diş tedavisi oranının en aza indirilmesinin sağlanmasını amaçlıyoruz. Ayrıca; öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik farkındalık eğitimleri yapılmakta,  öğrencilerin ağız diş muayeneleri gerçekleştirilmekte, koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Programı kapsamında uygulanan florürlü verniğin daha etkin sonuçlar elde edilecek şekilde gerçekleştirilebilmesi için uygulama öncesinde, dişler üzerindeki mikrobiyal dental plağın etkin bir diş fırçalama ile uzaklaştırılması, böylelikle florürün diş yüzeyi ile tam temasının sağlanması ve diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması amacıyla her yıl diş fırçası, diş macunu ve muhafaza çantası dağıtılmakta ve engelliler, göçmenler, mevsimsel tarım işçileri gibi dezavantajlı gruplara diş sağlığı taraması ve koruyucu uygulama programları düzenlenmektedir” dedi. HABER: Şeyma Fidan

Bu haber toplam 13 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.