Servis araçlarında yaş sorunu çözüldü

Servis araçlarında yaş sorunu çözüldü
Yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde Okul Servis Araçları Yönetmeliği resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kırıkkale Servis Araçları ve Nakliyeciler Odası Başkanı Behsat Yerlikaya “Okul servis araçları yaş sınırı...

Yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde Okul Servis Araçları Yönetmeliği resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kırıkkale Servis Araçları ve Nakliyeciler Odası Başkanı Behsat Yerlikaya “Okul servis araçları yaş sınırı 01.07.2023 tarihine kadar 15 yaş olarak resmi gazetede yayınlanmıştır” ifadelerine yer verdi.

MEVZUATINA UYGUN ŞEFFAF CAM

Kırıkkale Servis Araçları ve Nakliyeciler Odası Başkanı Behsat Yerlikaya “Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlar temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulacak ve altı ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmakla birlikte; taşıtların cinsine göre 6/1/2021 tarihli ve 31356 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmeliğin öngördüğü sürelerde periyodik muayeneleri de yaptırılmış olacaktır. Okul servis araçlarında iç mekânı gösteren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanan tip onay mevzuatına uygun şeffaf cam dışında cam kullanılamaz.

REHBER PERSONEL

Servis aracında okul öncesi eğitim, ilköğretim ile kreş, gündüz bakımevleri ve çocuk kulüplerine devam eden çocuk/öğrenci bulunması durumunda rehber personel bulundurmakla. Özel izin belgesinin iptal edilmesi nedeniyle taşınamaması. Özel izin belgesine bağlı olarak, her eğitim-öğretim yılında çalıştıracakları rehber personel, şoför isimleri ile araçların plakalarını ve her türlü değişiklikleri aynı gün içinde okul yönetimine bildirmekle. Araçlarında,  bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sertifikaya sahip şoför ve rehber personeli çalıştırmakla. Okul yönetimince belirlenen azami seyahat süresine uymakla. Taşınacak çocuğun/öğrencinin servis aracındaki azami seyahat süresini belirlemek. 22 yaşını doldurmuş ve 61 yaşından gün almamış olması kaydıyla; en az lise mezunu olmak veya Millî Eğitim Bakanlığı onaylı kursu başarıyla tamamlamak şartıyla en az ilkokul mezunu olmak,”

ARAÇLAR 15 YAŞINDAN KÜÇÜK OLACAK

“Aynı Yönetmeliğin geçici 2 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dördüncü fıkrasında yer alan “yeni üretilen” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır. “(1) Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (i), (l), (m) ve (o) bentleri kapsamındaki şartlar 1/1/2018 tarihinden önce okul servis aracı olarak tescil edilmiş araçlarda aranmaz. Covid-19 salgını nedeniyle okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde belirtilen fabrikasınca imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınmak şartıyla oniki yaşından küçük olması zorunluluğu, muayeneden geçmiş olması kaydıyla 1/7/2023 tarihine kadar onbeş yaşından küçük olması şeklinde uygulanır”. HABER: Niyazi yüksel

Bu haber toplam 18 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.