TARAMA ÜCRETSİZ YAPILIYOR

TARAMA ÜCRETSİZ YAPILIYOR
KIRIKKALE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ AĞIRTAŞ 40-69 YAŞ ARALIĞINDAKİ TÜM KADINLARI KANSER TARAMASINA KATILMAYA DAVET ETTİMeme Kanseri Farkındalık ayı dolayısıyla bilgilendirmelerde bulunan Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş,...

KIRIKKALE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ AĞIRTAŞ 40-69 YAŞ ARALIĞINDAKİ TÜM KADINLARI KANSER TARAMASINA KATILMAYA DAVET ETTİ

Meme Kanseri Farkındalık ayı dolayısıyla bilgilendirmelerde bulunan Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, meme kanserinin dünyada ve ülkemizde en sık izlenen 10 kanser arasında ilk sırada geldiğini hatırlattı. Dr. Ağırtaş, kanser taramasının ücretsiz olarak yapıldığına dikkat çekerek 40-69 yaş aralığındaki tüm kadınları taramaya davet etti.

BİR YILDA 19 BİN TEŞHİS

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş yaptığı açıklamasında “Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan meme kanseri, meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde meme kanseri kadınlara oranla çok daha az sıklıkla izlenmektedir. Gerek dünyada gerekse ülkemizde en sık izlenen ilk 10 kanser arasında ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde meme kanseri her 4 kadın kanserinden birisi olmayı sürdürmektedir. Bir yıl içinde ülkemizde yaklaşık 19 bin kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır. Geçmişte ileri evrede teşhis edilen meme kanseri, günümüzde yürütülen tarama programlarının etkisi ile erken teşhis edilebilmekte ve erken tanı oranlarında artış sağlanmaktadır. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Bu sebeple, yürütülen toplum tabanlı taramalar yolu ile kadınlarımızın olası bir kanser gelişimi durumunda kanser gelişim sürecini erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan tespit etmek ve kadınlarda meme kanserine bağlı ölüm hızını düşürmek mümkün olabilmektedir” diye konuştu.

ÜCRETSİZ HİZMET

Dr. Ağırtaş “Ülkemizde toplum tabanlı kanser taramalarına ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurularak başlanmış, akabinde bu tarama programlarına Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) dâhil edilmiştir. Sözü edilen merkezlerimizde Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun tarama programları ile son teknoloji dijital mamografi cihazları yoluyla vatandaşlara ücretiz olarak hizmet verilmektedir” ifadesini kullandı.

TANI VE KİŞİ MUAYENESİ

Ağırtaş “Meme kanseri ileri dönemlere gelene kadar belirti vermeyebilir. Bu nedenle belirtiler tanı koymak için yeterli olmadığından en yakın sağlık merkezlerine başvurulması gerekmektedir. Meme kanserine erken dönemde tanı konması, tedavide başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını artırmaktadır. Bu nedenle 40-69 yaş aralığında tüm kadınlara 2 yılda bir mamografi çektirmesi önerilmektedir. Kadınlara tarama merkezlerimizde özellikle erken tanı için aşağıdaki yöntemler öğretilmekte ve uygulanmaktadır. Kadının evinde tek başına rahatlıkla her an uygulayabileceği bir muayene yöntemidir. Etkili bir şekilde kullanabilmek için bu konuda yeterli eğitim almak ve öğrenilenleri sürekli, düzenli ve periyodik aralıklarla uygulamak gerekmektedir. Eğitim almak için merkezlerimize başvurulması yeterlidir. Kadınlar 20 yaşından sonra her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır.

KLİNİK MUAYENE VE MAMOGRAFİ ÇEKİLMESİ

40-69 yaş arası kadınlar ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmalı, yılda bir kez de doktora meme muayenesi için gitmelidir. 40-69 yaş aralığında; yakınması olmayan kadınlarda meme kanserinin erken tanısı için yapılır. 2 yılda bir çekilir. Günümüzde kullanılan dijital mamografi cihazları ile kadınlarımıza daha konforlu hizmet sunulmaktadır.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Her hastanın tedavisi farklılık göstermekte olup; tedavi kararında hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunlarının var olup olmaması gibi birden fazla faktör etkilidir. Meme kanserinde cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır. Unutmayalım: Erken Teşhis Hayat Kurtarır. 40-69 yaş aralığındaki tüm kadınlarımızı ücretsiz kanser taramasına bekliyoruz” dedi. HABER: Şeyma Fidan

Bu haber toplam 4 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.