Telafisi mümkün olmayan zararlar açar

Telafisi mümkün olmayan zararlar açar
MKEK'nin statüsünü değiştirecek kanun teklifi Enerji Bin Sen ve üyeleri tarafından protesto edildi. Millvetvekillerini teklife hayır demeye davet eden Enerji Bir Sen Kırıkkale Şube Başkanı Mikail Başer, "Savunma sanayimizin en...

MKEK'nin statüsünü değiştirecek kanun teklifi Enerji Bin Sen ve üyeleri tarafından protesto edildi. Millvetvekillerini teklife hayır demeye davet eden Enerji Bir Sen Kırıkkale Şube Başkanı Mikail Başer, "Savunma sanayimizin en önemli ve en eski kurumu olan, Makine Kimya’da yapılmak istenen bu düzenlemenin, telafisi mümkün olmayan zararlar açacağı kesin, 3-5 yıl sonra şu an ki mevcut sisteme geri dönüleceğini ön görebiliyoruz" ifadesini kullandı.

ÖZELLEŞTİRMEYE ZEMİN HAZIRLANIR

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen)'e bağlı Enerji Bir Sen Kırıkkale Şubesi MKE Lojmanları önünde basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklamalarda bulunan Enerji Bir Sen Kırıkkale Şube Başkanı Mikail Başer, hazırlanan taslağa göreMakina Kimya Endüstrisi Kurumu’nun Anonim Şirketi haline dönüştürüleceğini söyledi. Başkan Başer açıklamasına şu şekilde devam etti; “Şirket sermayesinin tamamı hazineden karşılanacak, ancak tüm kanunlardan ve denetim mekanizmalarından muaf tutulacak. Ayrıca devletin, kamudaki istihdam kanunlarının tamamı yok sayılarak, iş kanuna göre personel istihdam edilecek.Sanki bu kurumda şu anda iş kanunuyla çalışan 2900 işçi yokmuş gibi. Özel hukuk hükümlerine geçirilmesi planlanıp, mevcut statü tamamen kaldırılarak, ilerde özelleştirmeye zemin hazırlanmakta ve çalışanları belirsizliğe ve güvencesizliğe itmektedir. Bunun da amirinden memuruna, hizmetlisinden işçisine varana kadar büyük bir hak kaybı oluşturacağı aşikardır. Benzer örnekleri kamu çalışanları 1984 yılından beri bizzat yaşayarak tecrübe etmiş ve neticesinde kamu ciddi kayıplara uğramıştır. Savunma sanayimizin en önemli ve en eski kurumu olan, Makine Kimya’da yapılmak istenen bu düzenlemenin, telafisi mümkün olmayan zararlar açacağı kesin, 3-5 yıl sonra şu an ki mevcut sisteme geri dönüleceğini ön görebiliyoruz”

SAVUNMA SANAYİSİNDE ÖNEMLİ BİR KURUM

“Personele teklif edilen sözleşme, kurumda çalışan kamu görevlilerinin sahip olduğu statü haklarını tamamen ellerinden alabilecek hükümler içeriyor.Statü değişikliği adı altında "özelleştirmeye" zemin oluşturuluyor. Çalışanların tüm hak ve hukuku, oluşturulacak Yönetim Kurulunun keyfine bırakılmayacak kadar önemlidir, kıymetlidir. Aksi halde telafisi imkânsız vahim sonuçlar doğuracağı kesindir. Bugüne kadar, Makina Kimya’nın başarılarının arkasında mevcut kamu görevlileri yer almaktadır. Kurumsal hafızanın yok olması kurumun hedeflenen stratejik amaçlarına ulaşmasının sekteye uğramasına veya imkânsız hale gelmesine neden olacağı geçmiş deneyimlerden bilinmektedir. Savunma sanayinin böylesine önemli bir kurumuna, hele hele yabancı personel alınması hepsinden daha vahimdir.Makina Kimya'nın yüzyılı aşkın sürede oluşan bilgi, birikim ve kurum kültürünün yok olmasına,ne bu kurum için ter dökenlerin, ne bizim ne de milletimizin gönlü razı değildir. Ödüllendirilmesi gerekenler, bugün cezalandırılmak istenmektedir.Acaba suçları nedir? Soruyorum size;Hangi projeyi yapmak istediniz de mevcut statü size engel oldu?Hangi projeyi yaptınız da denetim sistemi, personel sistemi, vergi sistemi sizlere engel çıkarttı?Kamunun tüm gücünü kullanıp, bu denli imtiyaz sahibi olup kamunun denetiminden kaçmak acaba niye?Alanında uzman personelin, ilgisiz kurumlara gönderilmesi personel için stres sebebi, kurumlar için yük ve iş barışının bozulması demektir.Kurum personeli, kamuda örneğine rastlanmamış bir sistemle karşı karşıya bırakılmaktadır”

BÜYÜMESİNİ, GÜÇLENMESİNİ HER ZAMAN DESTEKLEDİK

"Ancak bizi özelleştirmeden daha ağır bir tablo beklemektedir.  Makina Kimya hali hazırda dünyanın en iyi silahlarını ve mühimmatlarını üretebiliyorsa bu başarının temelinde mevcut çalışanların alın teri, bilgi birikimi, iş tecrübesi ve olağanüstü gayreti var.Savunma sanayi alanında yetişmiş nitelikli teknik personeli görev alanı dışında başka bir kurumda çalışmaya zorlamak; Kamu görevlisi için hak kaybı, devlet için ise nitelikli iş gücü kaybıyla sonuçlanacaktır. Enerji Bir-Sen olarak ülkemizin ve milletimizin menfaatine yönelik değerler üreten kurumlarımızın büyümesini, güçlenmesini her zaman destekledik, destekliyoruz. Ancak, kurumların bugünlere gelmesinde alın teri, emeği, tecrübesi bulunan çalışanlarımızın kazanılmış haklarının, statülerinin tek taraflı baskıcı sözleşmelerle ellerinden alınmasını kabul etmiyoruz. Çalışanlarımızın hakkını teslim etmek yerine ellerindekini de almaya çalışan bu taslağı bu haliyle reddediyor, Personeli koruyacak şekilde revize edilmesi gerektiğini hepinizin huzurunda bildiriyoruz.Bir oldubittiyle uygulamaya geçirilmeye çalışılan bu taslağın sosyal ve idari paydaşları yok sayarak alelacele hazırlandığı ortadadır. 28 yıllık bir sürecin ürünü olduğu iddia edilse de

İçerdiği eksikliklere bakıldığında taslağın 28 gün dahi çalışılmadan hazırlandığı açıktır”

MEMURSUZLAŞTIRMA

Acilen düzeltilmesi gereken eksiklikleri ve taleplerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum; Personelin kurum bünyesinde kalması ve statüsünü devamı tartışmaya açık değildir. Görevde Yükselme Sınav Sonuçlarının bir an önce açıklanması gerekmektedir. Yardımcı Hizmetler Sınıfına atanan eski güvenlik görevlilerinin Genel İdari Hizmetler Sınıfına Memur Pozisyonunda atanması elzemdir. Unvan Değişikliği Sınavlarının en kısa sürede yapılması, mağduriyetlere son verilmesi şarttır.Memur-Sen olarak, biz kamuda tek statüye geçilmesini talep ederken “tek çözüm kamuda kadrolu istihdam” derken, kurumların “memursuzlaştırma” politikası asla kabul edeceğimiz bir durum değildir.

KAMUDA KADROLU İSTİHDAM

“15 Temmuz’da da ifade ettiğimiz gibi “İllegal yapılar kamu kurumlarını tamamen ele geçirememişse, kendinden olmayan devlet memurlarını devre dışı bırakamamışsa bunun arkasında kadrolu istihdam modeli vardır. Kamuda kadrolu istihdama, özel sektör sözleşmeleri alternatif olamaz. Milli savunmayı güçlendireceğiz derken kurumlar savunmasız hale getirilemez. Makina Kimya hali hazırda devletimizi yücelten ve milletimizin göğsünü kabartan itibarlı ve güçlü konumuna yüksek gayret ve devasa birikimle verim üreterek gelmiştir. Makina Kimya bugüne kadar envanterine sayısız silah, mühimmat ve ekipman eklemiştir. Milli Piyade Tüfeğiyle, Borasıyla; Panter, Yavuz, Boran obüs mühimmatlarıyla dünyada nam yaparken bu fikirler ve bu ürünler gökten zembille inmedi”

İSTEDİĞİMİ ÇALIŞTIRIRIM, İSTEMEDİĞİMİ GÖNDERİRİM

“Bunun arkasında bir akıl, bir emek var. Makina Kimya namına nam katarken bu emeğe alın terini katan binlerce çalışanın payına düşen bu olmamalı. Hak ve adalet herkese eşit bir şekilde dağıtılmalı. “İstediğimi çalıştırırım, istemediğimi gönderirim, nereye giderse gitsin, kim alıyorsa alsın” gibi bir zihniyet olmaz, olamaz.2400 memur, 2900 işçi kardeşimiz bu kapıdan ekmek yiyor, karşılığında da canından can gidiyor. Bunca yıllık hizmetin karşılığında hakları ve kazanımları ellerinden bu şekilde alınmamalıdır.Buradan, Makina Kimya Genel Müdürlüğü önünden,Bu taslağı değerlendirecek olan milletvekillerimize çağrıda bulunuyorum:Gelin bu yanlışın Meclisten geçmesine müsaade etmeyin.Gelin hem çalışanlara hem de devlete olumsuz etkileri olacak bu taslağa karşı birlikte hareket edelim.Gelin bu kadar kıymetli mühendislerimiz varken ithal mühendis çalıştırmaya imkân veren bu yanlışa izin vermeyelim. Her alanda yerli ve milli hamleler içinde olunduğu bir zeminde, bu gayrı milli düzenlemeye hep birlikte itiraz edelim” dedi. HABER: Niyazi yüksel

Bu haber toplam 3 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.