TÜPRAŞ Kırıkkale’de, Petrokok Depolama Tesisi kuracak

TÜPRAŞ Kırıkkale’de, Petrokok Depolama Tesisi kuracak
Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. - Kırıkkale Rafinerisi Müdürlüğü tarafından Kırıkkale ili, Merkez İlçesi, Hacılar Köyü Mevkiinde Petrokok Depolama Tesisi’nin kurulması planlanıyor. Tesiste depolanacak petrokok miktarı...

Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. - Kırıkkale Rafinerisi Müdürlüğü tarafından Kırıkkale ili, Merkez İlçesi, Hacılar Köyü Mevkiinde Petrokok Depolama Tesisi’nin kurulması planlanıyor. Tesiste depolanacak petrokok miktarı yıllık  180 bin ton olacak. Petrokok depo alanı etrafı 5 metre yüksekliğinde duvar ile çevrili, zemini beton, bölmeler ile ayrılmış şekilde tesis edilecek.

Yaklaşık 5,7 milyon lira değerindeki proje kapsamında, İzmit Rafinerisi’nde üretimi yapılan petrokok Kırıkkale Rafinerisi’ne demiryolu ile konteyner içerisinde ulaşacak; konteyner vinç vasıtasıyla vagondan tırlara yüklenip petrokok depo alanına sevk edilecek. Projenin inşaat ve montaj çalışmaları 1 yıl sürmesi öngörülüyor.

PETROKOK NEDİR?

Petrolün yan ürünü petrokoklar, üretim özelliklerine göre farklı özellikler sergileyip, değişik alanlarda kullanılırlar. Petrokok çeşitleri, ham, kalsine ve iğnemsi olup, üretimleri sıcaklık ve şekillerine göre değişir. Ham petrokok gözenekli, katı karbonizasyon ürünüdür. Kalsine petrokok daha yüksek sıcaklıklarda üretilen, bazen küçük bilyeleri de andıran yapılara sahip, bir üründür. İğnemsi petrokok ise yüksek aromatic bileşenlere sahip hammaddelerden üretilirler. Petrokoklar, çimento, kireç, alimünyum, demir- çelik gibi birçok sanayi sektöründe, ayrıca yakıt hammaddesi olarak kullanılırlar. Petrokok kimyasal olarak yüksek kalori, kükürt ve bazı iz element içeriklerine sahip olup, kömürlere göre nispeten daha az nem, uçucu madde ve kül içerirler. Petrokokların kömürlerden ayrılan en önemli özellikleri petrografik olarak sergiledikleri mozaik, akma yapısı gibi dokular olup, kömürlerde görülen doğal bazı bitkilere özgü dokuları göstermezler.

Bu haber toplam 356 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.