YHT hattında 66 KM’lik 49 tünel bulunuyor

YHT hattında 66 KM’lik 49 tünel bulunuyor
 Yazı İşleri Müdürü
Kırıkkale’den de geçecek olan Ankara-Yozgat-Sivas YHT’nin tam kapasiteyle devreye alınması için önemli bir adım olan T15 tünelinde sürdürülen çalışmaları yerinde inceleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu...

Kırıkkale’den de geçecek olan Ankara-Yozgat-Sivas YHT’nin tam kapasiteyle devreye alınması için önemli bir adım olan T15 tünelinde sürdürülen çalışmaları yerinde inceleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu “Hattımızda, Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdağmadeni, Yıldızeli ve Sivas olmak üzere 8 istasyon var. Hat boyunca, toplam uzunluğu 66 kilometreyi aşan tam 49 tünel bulunuyor” diye konuştu.

T15 TÜNELİNDE ÇALIŞMALAR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Ankara -Yozgat-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattının T15 tünelinde incelemelerde bulundu. Karaismailoğlu daha sonra çalışan işçilerle iftarda bir araya gelerek orucunu açtı. AK Parti olarak 20 yılda demiryollarını şaha kaldırdıklarını belirten Karaismailoğlu, “Demiryolunun küresel ve bölgesel açıdan öneminin farkındaydık. Ve ihmal edilen, neredeyse unutulan bu stratejik ulaşım modunu omuz omuza vererek yükselttik. 2003’ten bugüne, ülkemizin ulaşım ve haberleşmesi için 1 trilyon 337 milyar 240 milyon liralık yatırım yaptık. Bu kapsamda demiryollarımıza 272 milyar lira tahsis ederek önemli bir pay sağladık. Son 20 yılda; 1.432 kilometrelik hızlı tren hattı, yaparken, Konvansiyonel hat uzunluğumuzu da 11 bin 590 kilometreye çıkardık. Toplam demiryolu ağımızı 13 bin 22 kilometreye çıkardık. Demiryolu ağımızı 2035’de 23 bin 627’ye, 2053’de de, 28 bin 590 kilometreye ulaştıracağız. 2053 hedeflerimiz doğrultusunda demiryollarındaki; yolcu taşıma payını, %1’den, %6,2’ye, yük taşıma payını, %4’ten, %22’ye yükselteceğiz. Emniyetli, hızlı, verimli ve daha etkin bir demiryolu ağına sahip olacağız. Çevresel hassasiyetimizi demiryollarında da sürdürüyoruz. Buradaki ihtiyacın %35’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacağız" İfadesini kullandı.

ANKARA-YOZGAT-SİVAS YHT HATTININ ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜ

Yük taşıma oranlarında da artış sağladıklarını hatırlatan Karaismailoğlu, "Biz de 2020 yılında 36 milyon ton olan yük taşımasını %10 artırarak 38,2 milyon tona çıkardık. Serbestleşme ile birlikte 2021’de demiryolu yük taşımacılığında özel sektör payı da %13’e ulaştı. Bu yolla yaptığımız uluslararası taşımalarımız da 2021’de %24 oranında arttı. Taşımacılığımızın can damarı olan lojistik merkezlerimizin sayısını 12’ye kapasitesini de 13,6 milyon tona çıkardık. Bizler kendimizi, milletimize hizmet etmeye, geleceğimiz gençlerimize daha refah bir Türkiye bırakmaya adadık. Atalarımızın da dediği gibi, ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz! Hamdolsun, milletimiz çalışanla, hizmet götüreni, huzur getireni, boş konuşanla gayet iyi ayırt ediyor. Bugün incelemede bulunduğumuz T15 tünelimiz, toplamda 393 kilometreyi bulan Ankara-Yozgat-Sivas YHT hattının önemli bir bölümü. YHT hattımız, saatte 250 kilometre hıza uygun yüksek hızlı hat özelliğine sahip olacak. Hattımızda; Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdağmadeni, Yıldızeli ve Sivas olmak üzere 8 istasyon var. Hat boyunca, toplam uzunluğu 66 kilometreyi aşan tam 49 tünel bulunuyor. Ankara-Sivas YHT hattı üzerinde de tam 27 km uzunluğunda 49 viyadük yer alıyor” sözlerine yer verdi.

T15 TÜNELİNİN UZUNLUĞU 4 BİN 593 KİLOMETRE

Bakan Karaismailoğlu, “Ankara-Sivas Demiryolu Projemiz, Kayaş-Kırıkkale arasındaki altyapı çalışmaları kapsamında, 54’üncü ile 58’inci kilometreleri arasında yer alan T15 Tünelimizle birlikte bu kesimdeki üst yapı çalışmalarımıza da gece-gündüz devam ediyoruz. T15 Tünelimizin toplam uzunluğu 4 bin 593 kilometredir. Başkaları ne düşünür bilmeyiz ama, biz çocuklarımızı, gelecek nesillerimizi düşünüyoruz. Gelecek Türkiye’nin ulaşım ve haberleşme sistemlerini şimdiden planlıyoruz. Bunlar ayakları yere basan, ülkemizin geleceğine ufuk çizen, devlet aklıyla ve istişareyle hazırlanmış planlardır. Bizim günübirlik polemiklerle geçirecek vaktimiz yok. Aklımızı, gücümüzü, kaynaklarımızı ve emeğimizi ülkemizin imarı için seferber ettik” dedi.

Bu haber toplam 10 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.