MEYVELER, İÇECEK VE BAHARAT BİTKİLERİ
Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %0,9 oranında artarak 110,5 değerini, perakende ticaret sektöründe %0,6 oranında artarak 111,2 değerini ve inşaat sektöründe %3,9 oranında artarak 88,4 değerini aldı. Üretim miktarlarının, 2025 yılı ilk tahmininde bir önceki yıla göre tarla ürünleri olan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) %5,3, sebzelerde %1,7, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde %24,4 oranında azalacağı tahmin edildi. Buna göre, yaklaşık üretim miktarlarının tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 71,4 milyon ton, sebzelerde 33 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise 21,4 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörüldü.
37,4 MİLYON TON OLACAĞI TAHMİN EDİLDİ
Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2025 yılında bir önceki yıla göre %4,1 oranında azalarak yaklaşık 37,4 milyon ton olacağı tahmin edildi. Bir önceki yıla göre, buğday üretiminin %5,8 oranında azalarak 19,6 milyon ton, arpa üretiminin %8,0 oranında azalarak yaklaşık olarak 7,5 milyon ton, çavdar üretiminin %5,5 oranında azalarak 243 bin ton, yulaf üretiminin %23,1 oranında azalarak 300 bin ton, mısır üretiminin ise %4,9 artarak 8,5 milyon ton olacağı öngörüldü.
2,5 MİLYON TON OLARAK GERÇEKLEŞECEK
Kuru baklagiller grubunda nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretiminin sırasıyla 605 bin ton, 283 bin ton ve 340 bin ton olacağı tahmin edildi. Yumru bitkilerden patatesin ise bir önceki yıla göre %13,0 oranında azalarak 6 milyon ton üretileceği tahmin edildi. Yağlı tohumlardan soya üretiminin %11,1 oranında azalarak 160 bin ton, ayçiçeği üretiminin ise %4,8 oranında artışla 2,3 milyon ton olacağı öngörüldü. Şeker pancarı üretiminin %6,5 oranında azalarak 21,5 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
ÜRETİMDE AZALIŞ KORKUTUYOR
Sebze üretiminin 2025 yılında bir önceki yıla göre azalacağı tahmin edildi. Sebze ürünleri üretim miktarının 2025 yılında bir önceki yıla göre %1,7 azalarak yaklaşık 33 milyon ton olacağı tahmin edildi. Sebzeler grubu ürünlerinden karpuzda %3,5, kuru soğanda %2,6, patlıcanda %3,3 oranında üretim artışı; domateste %5,7, salçalık kapya biberde %3,7, taze fasulyede %4,5 oranında üretim azalışı olacağı tahmin edildi. Meyve üretiminin 2025 yılında bir önceki yıla göre azalacağı tahmin edildi. Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2025 yılında bir önceki yıla göre %24,4 oranında azalarak yaklaşık 21,4 milyon ton olacağı tahmin edildi. Meyveler grubunda, bir önceki yıla göre elmada %38,7, çilekte %4,0, şeftalide %32,1 nektarinde %35,5, kirazda %55,7, üzümde %18,6 üretim azalışı öngörüldü.
Turunçgil meyvelerinden mandalinada %0,6 oranında üretim artışı beklenirken, portakalda %12,4, limonda %20,9 oranında üretim azalışı öngörüldü. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta %27,5, cevizde %27,7, Antep fıstığında %54,6 oranında üretim azalışı olacağı tahmin edildi. Muz üretimi geçen yıla göre önemli bir değişiklik göstermezken, zeytin üretiminin %40,0 azalacağı öngörüldü.