3 BİN KİŞİYE DESTEK SAĞLANACAK

Kırıkkale’de 550 firma kısa çalışma ödeneğine başvurduKoronavirüsle mücadele kapsamında, 4857 sayılı İş Kanunu’nun “Kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği“ maddesi gereğince geçici olarak iş yerleri kapanan...

Kırıkkale’de 550 firma kısa çalışma ödeneğine başvurdu

Koronavirüsle mücadele kapsamında, 4857 sayılı İş Kanunu’nun “Kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği“ maddesi gereğince geçici olarak iş yerleri kapanan çalışanlara İşsizlik Sigortası Fonu'ndan kısa çalışma ödeneği sağlanacağı duyurulmuştu. Bu kapsamda Kırıkkale’de 7 Nisan itibariyle yaklaşık 550 firma, 3 bin civarında çalışan için başvuruda bulundu.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

Covid-19 salgını yaşamı ve ekonomiyi olumsuz etkilerken, İşveren ile işçi arasındaki hak ve sorumlulukları düzenleyen 4857 sayılı İş Kanunu, çalışan ve firmalar için can simidi oluyor. İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre Türkiye’de yaklaşık 150 bin iş yeri salgın nedeniyle geçici olarak faaliyetlerine ara verdi. Alınan tedbirler kapsamında 4857 sayılı İş Kanunu’nun “Kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği“ maddesi gereğince geçici olarak iş yerleri kapanan çalışanlara İşsizlik Sigortası Fonu'ndan kısa çalışma ödeneği sağlanacağı duyurulmuştu.

7 NİSAN TARİHİ İTİBARİYLE KIRIKKALE

Koronavirüsle topyekûn mücadele kapsamında sokağa çıkma yasağı, seyahat yasağı gibi birçok zorunlu kısıtlama getirildi. Hastane, eczane, market, ekmek fırını ve az sayıda üretim işletmesi dışında ticari hayat neredeyse tamamen durdu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenek için Kırıkkale’de 7 Nisan tarihine kadar 550’ye yakın firmanın başvuru yaptığı öğrenildi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından bu firmalarda çalışan yaklaşık 3 bin kişi kısa çalışma ödeneğinden yararlanacak. İŞ-KUR İl Müdürlüğünün müracaatları kabul etmeye devam ettiği belirtiliyor.

KISA ÇALIŞMA UYGULAMASI

19 maddeden oluşan Ekonomik Kalkınma paketini açıklamış, söz konusu pakette hem işçi hem de işveren zarar görmesin diye kısa çalışma ödeneği de yer almıştı. Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulama. Kısa çalışma kapsamında, İşçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi, Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi, hizmetleri sağlanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri