1330 BİNA YIKILDI

1330 BİNA YIKILDI
Kentsel dönüşümle Kırıkkale’de yapılar daha sağlam hale geliyorKırıkkale Valiliği, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından sürdürülen Kentsel Dönüşüm çalışmalarıyla kentte bulunan dayanıksız...

Kentsel dönüşümle Kırıkkale’de yapılar daha sağlam hale geliyor

Kırıkkale Valiliği, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından sürdürülen Kentsel Dönüşüm çalışmalarıyla kentte bulunan dayanıksız yapılar daha sağlıklı hale dönüştürülüyor. Kentsel dönüşüm kapsamında Kırıkkale’de riskli olduğu tespit edilen 1364 adet yapıdan 1330’u yıkılarak daha sağlıklı ve dayanıklı yapılar inşa edilmiş durumda.

VATANDAŞIN CAN VE MAL KAYIPLARI ÖNLENİYOR

Kamuoyunda “Kentsel Dönüşüm Kanunu” olarak bilinen, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uygulamaları Kırıkkale’de yoğun bir şekilde devam ediyor. Kırıkkale Valiliği, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yürütülen Kentsel dönüşüm çalışmalarındaki amaç, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenileme, vatandaşın kendi rızaları ile evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını tespit ettirmesi ve depreme dayanıklı değilse yıkıp yeniden yaptırılmasını teşvik ederek vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak. Kanun uyarınca yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden, kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesna tutuyor.

10.9 MİLYONLUK HİBE KİRA YARDIMI

Kentsel dönüşüm kapsamında Kırıkkale’de yapılan çalışmalarla ilgili kurumun internet sitesi aracılığıyla açıklamalarda bulunan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Uğur Atar “Bugüne kadar İlimizde 6306 Sayılı Kanun kapsamında 1364 adet yapı (2407 konut, 214 işyeri) riskli olarak tespit edilerek Müdürlüğümüzce onaylanmış, bu yapılardan 1330 adedinin de yıkım işlemleri tamamlanmıştır. Vatandaşlarımızın risk tespitlerini yaptırarak daha sağlam ve daha modern yapılarda oturmalarını sağlamak amacıyla, yapılardaki hak sahiplerine finansal destek olarak 18 ay hibe kira yardımı (aylık kira tutarı 715 TL) veya bankalardan kullanacakları kredilere faiz desteği verilmektedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüzce, riskli yapı olarak tespit edilerek yıkımı gerçekleşen yapıların hak sahiplerine bugüne kadar toplam 10.957.201,10 TL. hibe kira yardımı ödenmiştir” ifadesine yer verdi.

DEPREM ÖLDÜRMEZ BİNALAR ÖLDÜRÜR

İl Müdürü Atar “Ayrıca 6306 sayılı Kanun kapsamında parselin yeniden değerlendirilmesine yönelik hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile alınan karara katılmayan maliklerin arsa payları; Yönetmelik gereğince arsa payı değeri üzerinden anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılarak arsa maliklerinin mağduriyeti de giderilmektedir. Bu zamana kadar Müdürlüğümüzce 96 adet riskli yapı için 262 adet malikin hissesinin satışı gerçekleştirilmiştir. “Deprem Öldürmez Binalar Öldürür” gerçeği göz önünde bulundurulduğunda gerek vatandaşlarımızın gerekse Belediyelerimizin bu konuya gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir” dedi. HABER: Mehmet Erkoç

Bu haber toplam 4 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.