Fuat Sezgin’in bilgi mirası gelecek nesillere aktarılıyor

Fuat Sezgin’in bilgi mirası gelecek nesillere aktarılıyor
 İnternet Editörü
Kırıkkale Üniversitesi Senatosu "100. Doğum Yılında Prof. Dr. Fuat Sezgin'e Vefa" programına katıldı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) tarafından yayımlanan "Arap-İslam Bilimler Tarihi" adlı 17 ciltlik eserin tanıtımı ve "100. Doğum Yılında Prof. Dr. Fuat Sezgin'e Vefa" programı kapsamında panel gerçekleştirildi.

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ KATILIM SAĞLADI

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Prof. Dr. Fuat Sezgin'in hayatını anlatan belgesel gösterimi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Almancadan Türkçeye çevrilen "Arap-İslam Bilimler Tarihi" eserinin tanıtımı ile devam etti. Tanıtım sonrasında Necmeddin Bilal Erdoğan, Arap-İslam Bilimleri Tarihi'nin çeviri ekibine sertifikalarını takdim etti. Program, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin’in konuşmaları ile devam etti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 28 Şubat tarihine işaret ederek, "Bu milletin evlatlarını eğitim hakkından, ilim çabasından, devletine hizmet etme gayretinden mahrum bırakmak isteyenlerin gerçekleştirdiği ve 1000 yıl sürecek zannettikleri postmodern darbenin yıl dönümündeyiz.”

MÜFREDATTAKİ REVİZYONLARDA YER ALACAK

Geçmişi ve geleneğini okumaktan haz alan, onur duyan bir kuşak yetiştirmek istediklerini vurgulayan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, müfredatla ilgili yapacakları bazı revizyonların içerisinde Prof. Dr. Sezgin'in de yer alacağını kaydetti. Bakan Tekin, "Biz, bu vesileyle Bilim Tarihi derslerini vermek üzere Talim ve Terbiye Kurulu Başkanımızla da konuştuk. 'Bilim Tarihi' lisans programlarından mezun olan arkadaşlarımızın bu dersleri verebilmesiyle ilgili Talim ve Terbiye Kurulunun 9 numaralı kararında da değişiklik gündemimizde. İnşallah onu da yapmış olacağız." şeklinde konuştu.

İSLAM BİLİM VE TEKNOLOİİYLE YAKINDA İLGİLENDİ

Fuat Sezgin'in darbe sırasında üniversiteden uzaklaştırılsa da çalışmalarına ara vermediğini belirten Rektör Aslan, "Fuat Sezgin Hocamız, yurda dönmesiyle birlikte bizzat ve yakından ilgilendiği İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nin açılışını 26 Mayıs 2008 tarihinde mevcut hükümetin desteğiyle İstanbul’da gerçekleştirmiştir. Müze, Gülhane Parkı’ndaki eski Topkapı Sarayı Has Ahırlar binalarında, ferah alanlara sahip, Enstitü'nün hazırlamış olduğu objelerin, ziyaretçilere hitap edici şekilde sunulan albenili bir sergi mekânındadır. Uluslararası çeşitli akademilerin üyesi olan Prof. Dr. Fuat Sezgin, bu anlamda çok sayıda önemli ödül ve nişana layık görülmüştür. Bilindiği kadarıyla 2000 cilt civarında kitabı gözden geçirmiş ve tekrar yayımlayarak bilim dünyasına kazandırmıştır.” Panel sonrasında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, panelin moderatörlüğünü yapan Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan ile panelistler Necmeddin Bilal Erdoğan, YÖK üyesi Prof. Dr. Mahmut Ak ve Prof. Dr. Mahmut Karakuş’a teşekkür ederek plaket verdi.

Bu haber toplam 148 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.