Kırıkkale Üniversitesi’nden öncü bir proje

Kırıkkale Üniversitesi’nden öncü bir proje
 Muhabir
Kırıkkale Üniversitesinde yapay zekâ destekli yazma eğitimi başlıklı alanında ilk olan bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlik, yapay zekâya ilişkin endişelerin yaşandığı bir zaman da bu tedirginliklere bir tür cevap niteliği taşıyor.

9 AYRI ÜNİVERSİTEDEN KATILIM

Kırıkkale Üniversitesinin yürütücülüğünü üstlendiği Yapay Zeka Destekli Yazma Eğitimi Projesi, Öğretmen adaylarının yaratıcılığına yeni bir soluk olarak değerlendiriliyor. Türkiye'nin dört bir yanından öğrenci ve öğretim üyeleri, bilim ve teknolojinin öncü alanlarından biri olan yapay zeka destekli yazma tekniklerini öğrenmek için 29 Ocak'ta başlayan ve 5 gün süren yoğun bir eğitime katıldılar. T.C. Bilim ve Teknolojileri Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) desteklediği ve 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı çerçevesinde düzenlenen "Yapay Zeka Destekli Yazma Eğitimi Projesi", sabah 8'den akşam 5'e kadar süren etkinliklere Ahi Evran Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi'nden öğrenciler katıldılar.

kirikkale-universitesinden-oncu-bir-proje4.jpg

BİLGİ PAYLAŞIMINDA BULUNDULAR

Projenin yürütücülüğünü Kırıkkale üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Metin Elkatmış yaparken Prof. Dr. Erman Yükseltürk, Prof. Dr. Emre Ünal, Prof. Dr. Ayfer Şahin, Prof. Dr. Sabri Sidekli, Doç. Dr. Metin Elkatmış, Doç. Dr. Ebru Albarak, Dr. Öğrt. Üyesi Murat Yiğit ve Dr. Öğrt. Üyesi Ömer Erbasan da eğitmen olarak destek verdiler. Eğitimde, yapay zekanın yazım ve içerik üretiminde nasıl etkili bir araç olabileceği konusunda bilgiler paylaşıldı. Etkinlik, katılımcıların yapay zekanın dil işleme kabiliyetlerini keşfetmeleri ve bu teknolojiyi kendi akademik ve profesyonel çalışmalarında nasıl kullanabileceklerini öğrenmeleri açısından büyük önem taşıdı.

kirikkale-universitesinden-oncu-bir-proje.jpg

ATÖLYE ÇALIŞMALARI YAPILDI

Projeye katılan öğrenci ve öğretim üyeleri, etkinlik boyunca teorik bilgilerin yanı sıra pratik uygulamalarla da öğrendiklerini test ettiler. Yapay zekanın yazı dilini nasıl geliştirebileceği, akademik makalelerde ve araştırma raporlarında nasıl bir katkı sağlayabileceği konularında atölye çalışmaları yapıldı. Hem öğrenciler hem de öğretim görevlileri için verimli ve bilgi dolu geçen bu beş gün, yapay zekanın eğitim alanında nasıl devrim yaratabileceğinin somut bir örneği oldu. Etkinlik, katılımcılara yazma becerilerini geliştirme ve teknolojiyi eğitimde etkin bir şekilde kullanma imkanı sundu.

ÖNCÜ BİR PROJE

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Metin Elkatmış, Yapay zekanın hayatımıza katkısının yanı sıra büyük bir endişeyi de barındırdığı ve üzerinde tartışmaların çok sıcak olduğu bu günlerde gerçekleştirilen bu çalışmanın alanın da bir ilki temsil ettiğini ve bu açıdan da öncü bir proje olarak değerlendirmekte olduğunu söyledi. Elkatmış “Kuşkusuz her yenilik beraberinde soru işaretlerini de getirmekte. Bizim yaptığımız da aslında bu soru işaretlerini gidermeye dönük bir çaba olarak değerlendirebiliriz. Zira yapay zeka uygulamalarından Chat GPT sohbet botunu kullanarak yaratıcı yazma becerilerini nasıl geliştirebileceğimize ilişkin yollar üzerinde bilgi ve deneyim paylaşımında bulunuldu. Bu açıdan sadece öğrencilerimiz için değil bizler içinde son derece eğitici bir çalışma oldu. Birçok derste öğretim üyesi arkadaşlarımızın da dersi takip etmesi bilgi paylaşımı açısından da son derece kıymetli idi. Bu vesileyle çalışmamıza destek veren tüm öğretim üyesi arkadaşlarımıza özellikle teşekkür ederim. Projenin sonunda katılımcılarımızın hem yapay zeka uygulamalarını daha etkin ve etik kullanma becerisini hem de yaratıcı yazma becerilerini geliştirmiş olmayı hedefledik. Öğrencilerimizden aldığımız geri dönütler de çalışmamızın amacına ziyadesiyle matuf olduğunu gösterdi. Bu da bizim için en büyük mutluluktu” dedi.

Bu haber toplam 496 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.