Kırıkkale’de çiftçilere yeni ürün soya fasulyesi

Kırıkkale’de çiftçilere yeni ürün soya fasulyesi
 Muhabir
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında dane mısıra alternatif olarak soya fasulyesi tarımının benimsetilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

BİLGİLENDİRMELER YAPILDI

Kırıkkale'de dane mısıra alternatif olarak soya fasulyesi tarımının benimsetilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Keskin ilçesinde bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya İl Müdürlüğü Şube Müdürleri, İl/İlçe Müdürlüğü teknik personelleri ve çiftçiler katıldı.

Toplantıda özel bir tohum firması yetkilileri tarafından "Soya Fasulyesinin Önemi, Dünyada ve Ülkemizdeki Durumu İle Tarımı" konulu bir sunum yapıldı.

kirikkalede-ciftcilere-yeni-urun-soya-fasulyesi2.jpg

NİSAN AYI BAŞLARINDA EKİM YAPILACAK

Sunumda soya fasulyesinin stratejik önemi, ülkemizde üretim durumu, farklı iklim ve toprak çeşitlerinde yetiştirilebilme özelliği, toprağa azot sağlayarak gübre kullanımını azaltması ve münavebede sonraki ürünün verimini artırması gibi konularda bilgiler verildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında soya fasulyesi tarımının yaygınlaştırılması için çeşitli teşvikler sunuluyor.

YÜZDE 75 HİBE DESTEĞİ VERİLİYOR

Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Ateş, “Ürünün Kırıkkale’de yaygınlaştırılması için Sertifikalı Soya Fasulyesi Tohumu, Bakteri ve Mibzer Plakası alımında %75 hibeli TAKE projesi desteği sağlanarak bölgede 850 ila bin dekar alanda Mart sonu, Nisan ayı başlarında ekimi yapılacaktır. Stratejik öneme sahip soya fasulyesinin ülkemizde üretimi kısıtlı olup bir ihraç ürünüdür. Farklı iklim ve toprak çeşitlerinde yetişebilen ürün, toprağa azot sağlayarak gübre kullanımını azaltmaktadır. Ayrıca münavebe de sonraki ürünün verimini artırmaktadır. Projede Kırıkkale bölgesine uygun yüksek verimli çeşitler kullanılacak olup hasat sonrası pazar sorunu yaşanmayacaktır.

Bu haber toplam 96 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.