Kırıkkale’de tapusu olan herkes başvurabilir
UYGULAMA HAYATA GEÇİRİLDİ
Türkiye genelinde, Kırıkkale dahil olmak üzere kentsel dönüşüm projeleri kapsamında konut alım satımı yapan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Yıllardır tartışılan fazla tapu harcı ödemeleriyle ilgili yeni bir uygulama hayata geçirildi. Buna göre, 25 Temmuz 2014 tarihi ve sonrasında kentsel dönüşüm kapsamındaki konutlar için fazla tapu harcı ödeyen vatandaşlar, bu ödemeleri geri alabilecek. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz tarafından yapılan açıklamada, vatandaşların, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında ödedikleri ancak muafiyet uygulanması gereken tapu harçlarını iade alma hakkına sahip oldukları belirtildi. Kiraz, bu haktan yararlanmak isteyenlerin başvurularını ödeme tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde yapmaları gerektiğine dikkat çekti.
ON BİNLERCE KİŞİ YARARLANABİLİR
Kırıkkale’de son yıllarda hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri kapsamında çok sayıda vatandaş ev sahibi oldu. Özellikle Yozgat Merkez, Sorgun, Akdağmadeni, Boğazlıyan ve Yerköy ilçelerinde yürütülen projelerde konut alan vatandaşlar, tapu devri sırasında bilmeden fazla harç ödemiş olabilir. Bu kapsamda, Yozgat’ta on binlerce vatandaşın bu yeni iade uygulamasından faydalanabileceği ifade ediliyor. Yozgat Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro İl Müdürlüğü’nün bu konuda bilgilendirme ve yönlendirme çalışmalarını artırması bekleniyor.
BAŞVURU SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
İade işlemleri oldukça sade bir prosedürle yürütülüyor. Ödeme yapıldıktan sonraki ilk 30 gün içinde ilgili tapu müdürlüğüne şahsen başvuru yapılabiliyor. Bu sürenin aşılması halinde başvurular doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı’na yazılı dilekçe ile yapılabiliyor. Başvuruda şu belgeler isteniyor: Taşınmazın tapu bilgileri, Harç ödendiğine dair makbuz veya dekont, Konutun kentsel dönüşüm kapsamında alındığına dair resmi belgeler, Yetkililer, vatandaşların belgelerini eksiksiz sunmasının iade sürecini hızlandıracağına dikkat çekiyor.
ÖDEMELER NE KADAR GERİ ALINABİLİR?
Normal şartlarda kentsel dönüşüm konutları tapu harcından muaftır. Ancak geçmiş yıllarda bu bilgiye ulaşamayan birçok vatandaş, standart oran olan %4 üzerinden harç ödemesi yaptı. Bu da konutun satış bedeline göre değişmekle birlikte, 5.000 TL ile 30.000 TL arasında değişen tutarlarda fazla ödeme anlamına geliyor. Uzmanlar, geri ödeme hakkının yalnızca kentsel dönüşüm kapsamındaki taşınmazlar için geçerli olduğunu, diğer alım satım işlemlerinin bu kapsama girmediğini vurguluyor.
BAŞVURULAR BAŞLADI
Kırıkkale’nin yanı sıra çevre illerden Tokat, Kırıkkale, Amasya ve Kayseri’de de benzer başvuru hareketliliği yaşanıyor. Bu illerdeki vatandaşlar da geçmişte fazla ödedikleri tapu harçlarını geri almak için ilgili mercilere yöneliyor. Gelir İdaresi sistemine yapılan bireysel başvurularda ciddi bir artış gözlemleniyor. Uzmanlar, hak sahiplerinin daha fazla zaman kaybetmeden başvurularını yapmalarını ve belge eksikliği yaşamamaları için konuyu profesyonel danışmanlar aracılığıyla takip etmelerini tavsiye ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.