Kapıyı, pencereyi kapatın! Kırıkkale’ye geldi!

Kapıyı, pencereyi kapatın! Kırıkkale’ye geldi!
Kırıkkale’de son günlerde güneşli ve sıcaklı hava yerini kuru ve toz bulutlu bir havaya bıraktı. Uzmanlar zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması konusunda uyarırken, şiddetli rüzgar ve toz taşınması bazı bölgelerde vatandaşları olumsuz etkiledi.

ARABALARIN ÜZERLERİ TOZLA KAPLANDI

Türkiye’nin bazı bölgelerinde olduğu gibi Kırıkkale’de de Afrika’dan gelen ‘çöl tozu’ etkili oluyor. Afrika’daki toz bulutlarının Türkiye’ye yönelmesi nedeniyle oluşan çamur yağmuru Kırıkkale’de etkisini gösterdi. Birçok ilçede etkili olan toz nedeniyle otomobillerin üzerinde toz kalıntıları oluştu. Sabah evlerinden çıkıp araçlarının yanına giden vatandaşlar araçlarını gökyüzünden gelen toz alıntılarıyla kaplandığını gördü.

kapiyi-pencereyi-kapatin-kirikkaleye-geldi2.jpg

TOPRAK VE SU KAYNAKLARI İŞLEV GÖRÜYOR

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, " Türkiye'nin batısından etkili olmaya başlayacak çöl tozu, perşembe tüm Türkiye'de etkisini gösterecek. Cumadan itibaren etkisini kaybedecek çöl tozu hafta sonuyla birlikte ülkemizi terk edecek" dedi. Çöl tozunun demir içerdiğini belirten Tek, yağışla birlikte yeryüzüne inen tozun bitki, toprak ve su kaynakları için önemli işlev gördüğünü dile getirdi.

NEFES DARLIĞI OLANLARA MASKE UYARISI

Uzmanlar, toz fırtınasının etkili olduğunu ve solunum yolu rahatsızlıkları bulunanlar için risk oluşturabileceğini uyarıyor. Toz fırtınasının solunum yolu rahatsızlıkları, kalp hastalıkları ve alerjisi olanlar için risk oluşturabileceğini belirten uzmanlar, bu kişilere partikül tutucu maske veya normal maske kullanmaları tavsiyesinde bulundu. Toz fırtınasının görüş mesafesinde azalmaya, hava kalitesinde bozulmaya ve çamur şeklinde yağışlara neden olabileceği belirtiliyor. Toz bulutunun ayrıca araç ve binalarda da kirlenmeye yol açması bekleniyor. Yetkililer, vatandaşları toz fırtınası sırasında pencere ve kapıları kapalı tutmaları, dışarı çıkarken maske takmaları ve araçlarını garajda park etmeleri konusunda uyardı.

Bu haber toplam 2180 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.