Kırıkkale için TMO raporunu açıkladı! Çiftçiler kullanamıyor!

Kırıkkale için TMO raporunu açıkladı! Çiftçiler kullanamıyor!
Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) "Fenolojik Değerlendirme Raporu"na ekim dönemindeki "gübre fiyatlarının yüksekliği" de girdi.

EKİLİŞ ORANLARI VE YÖNELİMLERİ

TMO'nun merkez ve taşra teşkilatı teknik personelin sahadan birebir gözlem, meteorolojik veri ve teknik bilgilerle hazırladığı "Fenolojik Değerlendirme – Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi (Ekim 2025 Değerlendirmesi)" yayınlandı Değerlendirme raporunda, ülkedeki yağış durumu, bölgelere göre yağmurların etkisi, ekiliş oranları ve yönelimler aktarıldı. Bazı bölgelerde yağış yetersizliği nedeniyle ekilişlerin geciktiğine vurgu yapılırken, taban gübresi kullanımında fiyatların yüksekliğine dikkat çekildi.

kirikkale-icin-tmo-raporunu-acikladi-ciftciler-kullanamiyor875.jpg

FİYAT ARTIŞLARI SORUN YAŞATIYOR

Raporda, Kırıkkale’de gübresiz ekiliş yapılmadığı ancak maliyetler nedeniyle üreticilerin içeriği daha düşük muadil gübreleri kullandığı belirtilerek, sertifikalı tohum kullanımında buğday ve arpada sınırlı bir azalış görüldüğü aktarıldı. Karadeniz'de dap yerine kompoze kullanıldı. Kırşehir’de sertifikalı tohum kullanım oranı düştüğü, pahalı olan DAP gübresi tüketiminin yüzde 16 gerilediği ve bunun yerine organomineral gübre, 20-20-0 ve çiftlik gübresi tercih edildiği bildirildi.

KIRIKKALE’DE SERTİFİKALI TOHUM AZALDI

Adana’da taban gübresi olarak dekara 20–30 kilogram 20-20-0 kompoze gübre ile 20–30 kilogram tohum kullanıldığı kaydedildi. Karadeniz Bölgesinde taban gübresi kullanımında üreticilerin yaklaşık yüzde 15 oranında DAP, yüzde 45 oranında 20-20-0 ve yüzde 30 oranında 8-20-0 kompoze gübresi kullandıkları ifade edilen raporda, "DAP fiyatlarının yüksekliği nedeniyle üreticilerin yaklaşık yüzde 10’unun diğer kompoze gübre türlerine yöneldiği tespit edilmiştir" ifadesi kullanıldı.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Bu haber toplam 204 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.