Kırıkkale’de satışlar patlayacak! Büyük indirim başladı

Kırıkkale’de satışlar patlayacak! Büyük indirim başladı
 Muhabir
Otomobil almak isteyenlere güzel haber geldi. Araba fiyatlarında büyük düşüş ve kampanyalar peş peşe gelmeye başladı.

İNDİRİM ORANI YÜZDE 20'Yİ BULDU

Otomobil almak isteyenlere güzel haber geldi. Araba fiyatlarında büyük düşüş ve kampanyalar peş peşe gelmeye başladı. İndirimler 300 bin liraya kadar yükseldi. Ticaret Bakanlığı'nın aldığı tedbirler sonucu dengeye oturan otomotiv piyasasında, gerçek alıcılar ile otomotiv markaları baş başa kaldı. Bu durum, birçok markanın kredi, takas desteği ve nakit indirimi gibi kampanyaları yoğunlaştırmasına neden oldu. Bazı bayiler liste fiyatının da altında satış yapıyor. Kampanyalarda indirim oranı yüzde 20'yi buldu.

satis2.jpg

BAYİLER STOKLARI ERİTİYOR

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel, bayilerin geçmiş dönemden verdikleri yıllık siparişlerin stok anlamında ellerinde birikmeye başladığını belirtti. Ertemel, "Bayiler şu anda her marka, modele göre hem peşin indirim uygulamaya hem de kendileri kampanyalar düzenlemeye başladı" dedi. Piyasalarda fiyatların dengeye oturduğunu ancak yılın ikinci yarısından sonra biraz daha yukarıya doğru çıkmasını beklediklerini söyleyen Ertemel, "Bence yıl sonuna kadar bu kampanyalar devam edecek. Çünkü şu anda satış adetleri istenilen düzeyde değil. Yıl sonuna kadar bu kampanyalar devam eder" dedi.

SIFIR ARAÇLARDA UYGUN FİYATLAR MÜMKÜN

Ertemel ayrıca, Avrupa Birliği'nin "Genel Güvenlik Yönetmeliği" (GSR) kapsamında, GSR tescili olmayan sıfır araçların 7 Temmuz'dan itibaren satışına izin vermeyeceği haberlerini takip ettiklerini dile getirdi. Bayiler ve distribütörlerin ellerindeki bu araçları bir an önce eritmek istediğini belirtti. Ertemel, "Yüksek mevduat oranları, krediye erişimde yaşanan zorluklar, kredi faizleri ve artan sıfır otomobil fiyatları gibi etkenler sebebiyle 2024 yılının sıfır otomobil piyasası açısından durağan geçeceği ve bir önceki yıla oranla %20-25 oranında daralma yaşanabileceği tüm sektör temsilcilerinin ortak öngörüleri arasındaydı" dedi.

satis3.jpg

PİYASADA YÜZDE 25'LİK DARALMA

Bu durağanlık yılın ilk aylarında etkisini göstermeye başladı. İlk verilerde satış adetleri yüksek görünse de, ÖTV muafiyetli araç talebi bu yüksek satışların ana nedeniydi. Bu talebin doyması ile birlikte Nisan ayı satış adetlerinde yaklaşık %25 daralma kaydedildi. 7 Temmuz itibarıyla uygulanacak olan "Genel Güvenlik Yönetmeliği" nedeniyle stokta bulunan ve yönetmeliğe uygun olmayan araçların satılması noktasında Temmuz ayına kadar daha uygun fiyatlarla sıfır otomobile erişmek mümkün olabilir. Ertemel, bu durumun satış adetlerine pozitif yansıyacağını belirtti.

İKİNCİ EL SATIŞLARDA ARTIŞ BEKLENİYOR

İkinci el piyasasında da benzer bir durum söz konusu. Krediye erişimde yaşanan zorluklar, yüksek mevduat oranları ve yüksek kredi faizleri ikinci el piyasası satış adetlerini de negatif yönde etkiliyor. Ancak, sıfır fiyatlarının artmasıyla ikinci el fiyatlarının daha cazip hale gelmesi ikinci el satışlarında bir miktar artışa yol açabilir. Türkiye otomobil piyasasında satışa sunulan en ucuz otomobiller arasında Kia Picanto ve Hyundai i10 baz modelleri yer alıyor. Bu modeller 830 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Renault Clio, Citroen C3 ve Fiat Egea baz modelleri ise diğer uygun fiyatlı otomobiller arasında.

Bu haber toplam 10314 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum