GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KIRIKKALE BASINI
Kırıkkale’de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü bu yıl ilk defa kapsamlı bir etkinlikle kutlandı. Birleşik Medya Ajansı tarafından hazırlanan program çerçevesinde “Geçmişten Günümüze Kırıkkale Basını” konulu konferans verildi ve fotoğraf sergi açıldı.
SERÜVEN KESKİN GAZETESİYLE BAŞLIYOR
Kırıkkale basın tarihinde dün bir ilk gerçekleşti. Kültür Müdürü Aydın Demiröz'ün büyük desteği, Birleşik Medya'nın katkısı ile oluşan "Geçmişten Günümüze Kırıkkale Basını Fotoğraf Sergisi" ziyaretçilerine kapılarını açtı. Açılış Kırıkkale Valisi Yunus Sezer, Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı ve protokol üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi. 1924 yılından bu yana Kırıkkale’de yayınlanan gazete ve haber kupürlerinin yer aldığı sergide yaklaşık 100 resim sergilendi. Fotoğraf sergisinin ardından Kültür Merkezi Salonuna geçildi. Burada günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, “Bugün çalışan gazeteciler günü. Ama ülkemizde mutlu çalışan gazeteciler günü yok. Biz bunu mutlu olarak kutlamıyoruz. Ama bu tür etkinlikleri de kurum ve kuruluşlarımız bizleri hatırlıyor, teşekkür ediyoruz. 1961 yılında bir yasa çıktı. Bu yasada çalışan gazetecilere çok büyük imkanlar sağlandı. Bu yasanın çıkmasından dolayı o günden itibaren İstanbul’da çıkan gazeteler 3 gün süreyle bu yasayı boykot etmek için gazete çıkarmama kararı aldılar. Bu süre içerisinde 3 gün çalışan gazeteciler gazete çıkardı”
GÜNLERİNDE DAHİ ÇALIŞIYORLAR
Çalışan gazetecilerin sendikal haklarının olmadığını ve sınırlı yıpranma haklarının bulunduğunu dile getiren Başkan Karaca, “Bunun içinde Anadolu basının da halen asgari ücret alamayan çalışan gazetecilerimiz var. Bunun nedeni gazete sahipleri değil. Gelirleri çok az. 2019 yılında 125 gazetemiz kapandı. 4 yılda ise bine yakın gazete kapandı. Basın ilanının şubesi olduğu yerde resmi ilan alan gazete 2000’lerden 1050’ye düştü. 80 uyduda televizyon vardı bunun sayısı ise 40’a düştü. Uydu bedelleri çok yüksek. Anadolu basınının durumu budur. Bugün çalışanlar günü. Tüm arkadaşlarımın gününü kutluyorum. Günlerinde dahi arkadaşlarımız çalışıyor. Tebrik ediyorum” diye konuştu.
HÜKÜMET BASINA DESTEK VERİYOR
AK Parti Kırıkkale Milletvekili Av. Ramazan Can, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak, “Hükümetimiz gerek ulusal gerekse yerel basını destekliyor, desteklemeye de devam edecektir. Basın mensupları ise 1 yılda 3 ay yıpranma alıyor. Basınımız bunu hak ediyor. Yerel basının destek alması için bizler elimizden geleni yapıyor, yapmaya da devam edeceğiz. Sosyal medya çağına da hep beraber ayak uydurmak zorundayız. Her meslek kendini yenileyerek yoluna devam ediyor. Artık öyle bir çağdayız ki biz bu çağ ve zamana ayak uydurmak zorundayız”
BU SERGİ KIRIKKALE’NİN ARŞİVİDİR
Kırıkkale fotoğraf sergisinde emeği geçenlere teşekkür eden Milletvekili Can, “Kırıkkale için bu fotoğraflar Kırıkkale tarihine bir not düşmüştür. Bu önemlidir. Buda bir Kırıkkale arşividir. Geçmişten ders alarak geleceğe bakacağız. Sergide Kırıkkale’nin çok şehidi var dendi. Allah rahmet eylesin. Kırıkkale’de şehit olduğu gün bütün yazılı basınımız şehitle ilgili tam sayfa kapak yapar. Bu bizde bir gelenektir. Kırıkkale için önemlidir, Kırıkkale’nin ruhu için önemlidir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum”
GAZETECİLİK ANI YAKALAMA MESELEDİR
Kırıkkale Valisi Yunus Sezer, 2020 yılının sağlıklı sıhhatli güzel bir şekilde geçmesini temenni ederek, “Bugün Birleşik Medya ile birlikte Kültür Müdürlüğümüzün yaptığı önemli bir çalışmanın panelini izleyeceğiz. Bu değerli çalışmayı yapan ekibe şükranlarımı sunuyorum. Gazetecilik önemli bir şeydir. Gazetecilik anı yakalama meseledir. Gazetecilik günü yakalama meselesidir. Bunu maalesef başta yapılan bir gelir yok. Aslında toplumun gören gözü, duyan kulağı gibi önemli olan güncel hayatımızda belki atladığımız hususları cımbızla çekip önümüze koyuyorlar. Bugün güncel olan hususlar yarın arşiv oluyor, tarih oluyor”
KIRIKKALE’DE İLK GAZETE 96 YIL ÖNCE ÇIKTI
Kırıkkale’de ilk gazete çıkalı 96 yıl olduğunu söyleyen Vali Sezer, “Şehrin tarihinin hangi aşamalardan geçtiğini görme imkanımız var. Çalışan ve emek veren çalışan gazetecilerimizin alın terini görüyoruz. Bir çok arkadaşımızın daha muhabirken meslek yaşamına başladığını ama şimdi zamanla birlikte zamanın getirdiği yükle birlikte yaşlandığını görüyoruz. Ben çalışan gazeteciler gününde arkadaşlarımızı dinlemeyi düşünüyorum. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlarım” dedi. Yapılan konuşmaların ardından Öner Özcan’ın moderatörlüğünde konuşmacılar İl Kültür ve Turizm Müdürü V. Aydın Demiröz "Basın ve Yayın Tarihi ve Yerel Basının Önemi", Doç Dr. Bayram Sakallı "Kırıkkale'nin İlk Gazetesi Keskin", Ali Çetin "İl Gazetesi'nin Öyküsü", Ercihan Çakmak "Şehirleşme Sürecinde Yerel Basının Önemi" hakkında sunum yaptılar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.