KIRIKKALE'DE NEVRUZ COŞKUSU

KIRIKKALE'DE NEVRUZ COŞKUSU
Nevruz ateşi yakıldı, çekiç ve örsle demir dövüldü, fidanlar toprakla buluşturuldu, oyunlar oynandıBaharın müjdecisi, doğanın uyanışını simgeleyen Nevruz Bayramı Kırıkkale’de düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Kent...

Nevruz ateşi yakıldı, çekiç ve örsle demir dövüldü, fidanlar toprakla buluşturuldu, oyunlar oynandı

Baharın müjdecisi, doğanın uyanışını simgeleyen Nevruz Bayramı Kırıkkale’de düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Kent Ormanında gerçekleşen etkinliklerde Nevruz ateşi yakıldı, örs ve çekiçle demir dövüldü, halaylar çekildi, fidanlar toprakla buluşturuldu. Vali Bülent Tekbıyıkoğlu ve Belediye Başkanı Mehmet Saygılı katılımcılara etli pilav ikram etti.

NEVRUZ ATEŞİ YAKILDI

21 Mart Nevruz Bayramı kutlamaları ve Dünya Ormancılık Günü dolayısıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü ve Kırıkkale Belediyesi tarafından etkinlikler gerçekleştirildi. Kent Ormanında gerçekleşen etkinlikler saygı duruşu, istiklal marşı ile başladı. Kırıkkale Belediyesi Mehter takımının gösterileriyle devam eden kutlama törenleri kapsamında Nevruz ateşi yakıldı, Türklerin geleneklerinde önemli bir yere sahip örs ve çekiçle demir dövüldü, halk oyunları oynandı ve ustalar topluluğu mini konser verdi. Törende daha önceden hazırlanan fidanlar toprakla buluşturuldu. Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı ve protokol üyeleri fidanları öğrencilerle birlikte toprakla buluştururken, fidanlara can suyu verdiler. Törende ayrıca Nevruz Bayramı dolayısıyla düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.

BİZ DOĞANIN HAKİMİ DEĞİLİZ

Törende konuşan Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu Dünya Ormancılık günü ve Nevruz Bayramı dolayısıyla bir araya gelindiğini hatırlatarak “Biz üzerinde yaşadığımız doğanın hakimi değiliz. Biz doğanın bir parçasıyız. İnsanoğlu bu şekilde bir yaşam formu geliştirmek mecburiyetinde. Son yıllarda yaşadığımız afetlere, tufanlara, tsunamilere baktığımız zaman aslında bizim doğaya müdahalemizin bir müddet sonra doğanın bize tepkisiyle geri döndüğünü görüyoruz. Kendi ülkemizdeki örneklerimizden de anlaşılacağı gibi, geçen sene biliyorsunuz bir çok afeti memleketimiz üst üste yaşadı. Bunlardan biriside Kastamonu’ydu. Dere yatakları üzerinde yapılan konutlarda çok büyük yıkımlar gördük. Eğer biz dedelerimizden aldığımız tabiatı çocuklarımıza, torunlarımıza intikal ettirmek istiyorsak böyle bir formla yaşamak zorundayız. Son yıllarda yüksek katlı binalarda yaşıyoruz. AWM’ler içerisinde vakit geçiyoruz ama hepimiz de bundan pek memnun değiliz. O manyetik ortamlara hepimiz maruz kalıyoruz ve psikolojik tedavi görmeye mecbur kalan insanların sayısı artıyor. Bugün burada diktiğimiz fidanların altında yıllar sonra çocuklarımız torunlarımız oynayacak. Bunun için doğanın korunması konusunda hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız” diye konuştu.

ERGONAKONDAN ÇIKIŞIMIZI SİMGELER

Nevruz Bayramının Türk Milletinin çok eski bir geleneği olduğuna işaret eden Vali Tekbıyıkoğlu “Nevruz bizim çok eski bir geleneğimiz. Milletler bir birine benziyor, biz fizyoloji itibariyle bir Avrupalı, bir Asyalıdan farklı değiliz ama bizi geleneklerimiz, göreneklerimiz, taşıdığımız adetlerimiz, davranış kalıplarımız diğer milletlerden ayırıyor. İnsanların kimliğini de bu yaşattıkları gelenekler teşkil ettiriyor. Yaklaşık 3 bin yıllık bir gelenek. Yeni yılın başlangıcı, sıcak günler inşallah bugün itibariyle kendisini göstermeye başlayacak. Nevruz aynı zamanda bizim ergenekondan çıkışımızı da simgeler. Asyadan balkanlara kadar devam eden bir gelenektir, herkesin Nevruz bayramını tebrik ediyor, ormancılık gününü de kutluyorum” ifadesini kullandı.

NEVRUZ BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı’da yaptığı açıklamasında “Bugün Nevruz Bayramının ilk günü. Nevruz demek yeni demek, aslında ümit demek. Türkler Nevruzu yeni bir yılın başlangıcı olarak kabul etmiş. İnşallah yeni ümitlerimiz baharla birlikte bizde de filizlenir, yeni bir yıla, yeni bir umuda hep beraber gireriz. Barış, bolluk ve bereket içerisinde güzel bir yıl olmasını temenni ediyorum. İnşallah Allah’da bize bunu nakşedecek. İlkbahar'ın müjdecisi Nevruz'u, Kent Ormanında, Ateş yakarak, Demir döverek ve toprağın yeşermesini, hayatı ve bereketi temsil eden fidanları toprakla buluşturarak karşıladık. Doğadaki dirilişle birlikte bayram sevincini ve coşkusunu yaşadık. Nevruz Bayramınız Kutlu Olsun” dedi.  HABER: Mehmet Erkoç

Bu haber toplam 17 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.