Kırıkkaleli Dağcılar, Hasan Dağ'ında

Kırıkkaleli Dağcılar, Hasan Dağ'ında
Kırıkkale Kale Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyeleri 2023 yılı faaliyeti kapsamında Hasan Dağ tırmanışını gerçekleştirdi. Deniz seviyesinden 3268 metre yüksek olan tepesiyle bir volkanik dağ olan Hasan Dağ’a tırmanış...

Kırıkkale Kale Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyeleri 2023 yılı faaliyeti kapsamında Hasan Dağ tırmanışını gerçekleştirdi. Deniz seviyesinden 3268 metre yüksek olan tepesiyle bir volkanik dağ olan Hasan Dağ’a tırmanış gerçekleştiren Kale Dağcılık üyeleri yılın ilk karını görme imkanı buldular.

ZİRVEDE YILIN İLK KARI

Yıl boyunca üyeleri ve misafirleriyle birlikte çeşitli bölgelerde doğa yürüyüşü ve dağ tırmanışları gerçekleştiren Kale Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü son olarak Hasan Dağ tırmanışı gerçekleştirdi. Üyelerin büyük ilgi gösterdiği tırmanışa liderlik eden Kulüp Başkanı Ziya Korkmaz, üyeleriyle birlikte deniz seviyesinden 3 bin 268 metre yükseklikteki Hasan Dağ’da zirve keyfi yaşadıklarını vurguladı. İç Anadolu'nun ikinci yüksek zirvesi olan Hasan Dağı'na tırmanış gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Korkmaz, tırmanışa katılanların zirvede yılın ilk karını görme imkanı bulduklarını söyledi.

RENKLİ GÖRÜNTÜLER OLUŞTU

Aksaray ve Niğde il sınırları içerisinde yer alan 3268 metre yükseklikteki Hasan Dağ, çeşitli safhalarda püskürmüş olan materyallerden oluşmuş tipik bir volkan konisi görünümündedir. Temelde, koninin iskeletini oluşturan andezitler, onun üzerinde ise bazalt akıntıları bulunmaktadır. Son dönemde ise, eski lav akıntılarındaki yarıklardan çıkan genç bazalt akıntıları ve bazalt koniler (kül konileri) meydana gelmiştir. Dağın doruğunda ana baca üzerinde bir krater, doğu yamaçlarda ise parazit koniler bulunmaktadır. Dağın yamaçlarında, dördüncü zamanda meydana gelen aşınmalarla vadi biçimindeki yarıntılar meydana gelmiş durumdadır. Hasan dağlarının hemen yakınında Melendiz Dağı bulunur. Bu dağ da, oluşum zamanı, yapı ve şekil bakımından Hasan dağına benzer özellikler gösterir. Tuz Gölü'nün güneyinde bulunan Karacadağ, Meke Dağı ve Karadağ da Erciyes Dağı ve Hasan Dağı ile aynı hat üzerinde bulunuyor.

Bu haber toplam 19 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.