Altın 7,182.12
%0
BIST 12,433.50
%0,39
Dolar 43.83
%0
Euro 51.70
%0
Kırıkkale
15°

Trafikte yeni zorunluluk: Uymayana 75 bin ceza

Trafikte yeni zorunluluk: Uymayana 75 bin ceza
 Muhabir
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikler kapsamında araç sahiplerini ilgilendiren önemli bir uyarıda bulundu.

KULLANMA ZORUNLULUĞU UYGULANACAK

Düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin beklendiği süreçte yapılan bilgilendirmede, özellikle yeni araç alacakların dikkatli olması istendi. EGM tarafından Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na gönderilen yazıda, kanunda yapılan değişiklik doğrultusunda “Araçlarda bulundurulması zorunlu gereçler” kapsamında yeni bir yükümlülük getirildiği belirtildi. Buna göre, kanunun yürürlüğe girmesinin ardından ilk defa tescil edilecek (sıfır) ve yük taşımada kullanılacak, azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramdan fazla olan kamyon ve çekici cinsi motorlu taşıtlarda takograf cihazı bulundurma ve kullanma zorunluluğu uygulanacak.

trafikte-yeni-zorunluluk-2

ÖNÜNE GEÇİLMESİ AMAÇLANIYOR

Bu zorunlulukta belediye ve mücavir alan sınırı ayrımı yapılmayacak. EGM açıklamasında, kanunun yakın zamanda yürürlüğe gireceğine işaret edilerek “mağduriyet yaşanmaması için” söz konusu araçları satın alacak kişi ve işletmelerin bilgilendirilmesi talep edildi. Böylece yeni düzenleme kapsamına girecek araç sahiplerinin ileride idari yaptırımlarla karşı karşıya kalmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

İDARİ PARA CEZASIYLA KARŞILAŞACAK

Öte yandan, kapsama giren araçlardan kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önceki yıllarda üretilmiş olanlar ile gördükleri hizmet bakımından yönetmelikle muafiyet tanınan taşıtlar için takograf bulundurma ve kullanma zorunluluğu aranmayacak. Yeni düzenleme kapsamında uygulanacak idari para cezaları da netleştirildi. Araçlarda nitelik ve nicelikleri yönetmelikte belirtilen zorunlu gereçleri bulundurmayan sürücülere 1.000 lira idari para cezası kesilecek. Takograf ve hız sınırlayıcı cihaz bulundurmayan ya da bu cihazları kullanmayan sürücüler ise 75’er bin lira idari para cezasıyla karşılaşacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.