Nur Erkeç-Diyetisyen

Nur Erkeç-Diyetisyen

Ramazan’da beslenme nasıl olmalı?

11 ayın sultanı Ramazan geldi. Manevi bir arınma ve dayanışma aynın yanında bedenen de arınma ayı olduğunu unutmamak lazım. Ona göre sofralar kurmak lazım. Cümlelerime Ramazan’a yakışır sofralar kurmak dileğiyle diyerek başlamak isterim.

Normalin aksine uzun süre aç kaldığımız bu dönemde, iftar sonrası uyuklama hali olmasın, kan şekeri ve tansiyon dengesizleşmesin diye öğünlerin karbonhidrat, yağ ve protein dengesi çok önemli.

Kolay oruç tutmak için işte size 5 ipucu;

1 - Sahur yapmanız çok önemli. Tercihimiz yumurtalı, peynirli, cevizli, tam tahıllı ekmekler ile meyve ve yoğurt eklenmiş sahurlar. Ancak sahur alışkanlığınız yoksa bolca yoğurt, meyve ve kuruyemiş üçlüsü ile de sahur yapılabilir. Bu sayede açlık süreniz azalmış ve öğün sayınız artmış olur.

2 - İftara çorba ile başlamak midenizi açar ve hazımsızlık sorununu azaltır. 3-4 gün sebzelerle, 3-4 gün proteinlerle dengeli yapılan sahurlar vücudunuza ağır gelmeyecektir.

3- Meyve tüketimi sahur ve iftar sonrası çok önem taşır. Tatlı ihtiyaçlarını bastırırken, kabız olmamanızı sağlar.

4- Su tüketimi yetersiz olursa çokça acıkma, halsizlik ve uyku sorunu yaşarsınız. Su ve maden suyu tüketimini ihmal etmemelisiniz.

5- Hiç mi tatlı ve pide yemeyelim? Haftada 2 kez dozunda pide ve haftada 2 kez kontrollü tatlı yemenizde bir sakınca yoktur.

Layıkıyla, amacından sapmamış, nefis terbiyesi yapabildiğimiz nice Ramazanlara…. Sağlıklı Günler Dilerim.

Bu yazı toplam 87 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nur Erkeç-Diyetisyen Arşivi