Keskin’in yanık sesi Hacı Taşan

Keskin’in yanık sesi Hacı Taşan
Kırıkkale’nin yetiştirdiği en büyük değerlerden biri olan Hacı Taşan, nüfus kayıtlarına göre 7 Mart 1930 tarihinde Keskin ilçesinin, türkülere konu olan ve halk arasında “Hacelobası” olarak bilinen Hacıaliobası köyünde doğdu.

YÖRE HALKINDAN BÜYÜK DESTEK

Bazı araştırmalara göre ise Hacı Taşan, 1925 yılında Kırtıllar köyünde dünyaya gelmiştir. Daha 10-12 yaşlarında iken üstat Muharrem Ertaş’tan bağlama dersleri almış, aldığı dersleri kendi yeteneği ve mahalli sanatçılarla pekiştirdi. Yöre halkı tarafından olukça sevilen ve benimsenen Taşan, “Keskin Bülbülü” olarak adlandırıldı. Yıllarca bağlama çalıp, türkü söyleyen Hacı Taşan, kendisi gibi abdal kültüründen gelen ve Neşet Ertaş ile teyze çocuğu olan Naile Hanım ile hayatlarını birleştirdi.

keskinin-yanik-sesi-haci-tasan-2.jpg

53 YAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ

1950’lerin ikinci yarısında yöre sanatçısı olarak radyoda türkü söylemeye başlamış ve uzun yıllar boyunca yöre sanatçısı olarak radyoda türkülerini seslendirmiştir. Bu girişimiyle birlikte önce Neşet Ertaş’a daha sonra ise Muharrem Ertaş’a radyo yolunu açmıştır. Yaklaşık kırk yıl boyunca bağlama çalıp türkü söyleyen Hacı Taşan, 9 Mart 1983 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu 53 yaşında iken hayata gözlerini yumdu.

BİR GARİP ÖLÜMÜ ACI GELİYOR

Bozkırın tezenesi Neşet Ertaş’ın’da dediği gibi; Bütün ahbaplar ansın adını, anlayan alırdı onun tadını, emmisi, dayısı, garip kadını, döşeyin evleri hacı geliyor, bir garip ölümü acı geliyor. Hizmet için nice dağlar aşanı, Keskin´li bilirler Hacı Taşan´ı, bunca hizmetleri hani, boşa mı, açılsın meydanlar Taşan geliyor, insan hizmetine koşan geliyor” Merhum Hacı Taşan’ı ve bütün halk ozanlarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz.

HACI TAŞAN TÜRKÜLERİ
1 – Allı turnam
2 – Bugün Ayın Işığı
3 – Güzel Yakışmış Allar Ayşe’ye
4 – Yüce Dağ Başına Yağan Kar İdim
5 – Mavilim Mavişelim

Bu haber toplam 377 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.