TİKA’dan Herat’ta Engelliler Haftası Programı

TİKA’dan Herat’ta Engelliler Haftası Programı
Afganistan'ın batısında yer alan Herat şehrinde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Piri Herat Vakfı iş birliğinde, Engelliler Haftası Anma Programı düzenlendi.

Afganistan'ın batısında yer alan Herat şehrinde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Piri Herat Vakfı iş birliğinde, Engelliler Haftası Anma Programı düzenlendi.

2005 yılından beri fiziksel ve zihinsel engelli bireyler için barınma ve eğitim imkanları sağlayan Piri Herat Vakfı ile ortaklaşa gerçekleştirilen etkinlikte, "Engelliliğin ABC'si" ve "Engellilik Farkındalığı" kitaplarının tanıtımı yapıldı.

Türkiye Maarif Vakfı Herat Afgan-Türk Okulu'nda düzenlenen programa, Türkiye Cumhuriyeti Herat Başkonsolosu Sinan İlhan, TİKA Herat Koordinatörü Arafat Deniz, Maarif Afgan Türk Herat Okulu Müdürü Ahmet Duran, Piri Herat Vakfı Başkanı Abdulali Barakzey, engelli bireyler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Piri Herat Vakfı Başkanı Barakzey, konuşmasında Afganistan'da savaşların sebep olduğu engelli sayısının yüksekliğine dikkat çekerek, savaş ve çatışmaların sona ermesini temenni etti. Engelli bireylerin karşılaştığı zorluklardan bahseden Barakzey, bilinçlendirme çalışmalarının önemine vurgu yaptı ve basılan iki kitabın bu doğrultuda rehber niteliğinde olduğunu belirtti.

TİKA Herat Koordinatörü Deniz, engelliliğin bireylerden değil, onları topluma kazandıramayan kısıtlı yaşam şartlarından kaynaklandığını söyledi. İki kitabın basılma amacı olarak farkındalık oluşturmayı ve engelli bireylerin toplumda aktif bir şekilde yer almasını sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti Herat Başkonsolosu İlhan, Engelliler Haftası kapsamında yapılan etkinliklerin ve kitap tanıtımlarının toplumda farkındalık meydana getirmek adına önemli olduğunu ifade etti. İlhan, sosyal sorumluluk içerikli bu etkinliğin birçok kurumun iş birliği ile gerçekleştirilmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.

Afgan Türk Maarif Okulları Herat Müdürü Duran, böyle anlamlı bir gün vesilesiyle bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, her insanın bir engelli adayı olduğunu ve bu nedenle benzer eğitim ve sosyal programların artması gerektiğini vurguladı.

Etkinliklerin ikinci bölümünde, TİKA Herat Ofisi'nin bahçesinde engelliler dernekleri ve merkezlerinin üyeleri bir araya geldi. Engelli bireyler tarafından hazırlanan programda konuşmalar yapıldı, şiirler okundu ve gösteriler sergilendi.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Bu haber toplam 9 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.