Kırıkkale’de kanser taramaları ücretsiz yapılıyor

Kırıkkale’de kanser taramaları ücretsiz yapılıyor
 İnternet Editörü
Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, ‘1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası’ nedeniyle açıklamalarda bulundu. Ağırtaş, “Kanser, önlenebilir, erken tanı ile tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle tanı geciktiğinde tedavi de güçleşmektedir” dedi.

KETEM MERKEZLERİNDE YAPILIYOR

‘1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası’ nedeniyle Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, açıklamalarda bulundu. Ağırtaş, “Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri(ASM)’nde ve ayrıca ilimizde de Mobil Kanser Tarama Aracımızla; 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması.

kirikkalede-kanser-taramalari-ucretsiz-yapiliyor-2.jpg

30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması. 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kolorektal kanser taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır” şeklinde konuştu.


KANSERİ BİRLİKTE YENEBİLİRİZ

Ağırtaş, “Tarama sonrası sonucu pozitif ya da şüpheli çıkan kişiler, tarama sonrası teşhis merkezlerine yönlendirilmekte ve ileri tetkikleri yapılmaktadır. Teşhis ve tedavi hizmetleri ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından yürütülmekte olup, ilimizde Teşhis merkezimiz Yüksek İhtisas Hastanesidir. 2024 yılı için, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası teması olarak “Kanseri birlikte yenebiliriz!”, “Kanserden korunabiliriz.” belirlenmiş olup kanserle mücadelede son yıllarda yapılan çalışmalar, kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Bu kapsamda; kanserojen maddelerin tespiti, risk faktörlerinden kaçınma, önleme, korunma, tarama ve erken tanı en önemli kanser kontrol stratejileri arasında yer almaktadır.

BİR KISMINI ETKİLEYEBİLMEKTE

“Aynı zamanda sosyal, psikolojik, ekonomik yönden de hasta, hasta yakınları ve toplumun önemli bir kısmını etkileyebilmektedir. Bu önemli sağlık sorununa halkın dikkatinin çekilmesi, toplumun kansere yönelik bilincinin arttırılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası olarak belirlenmiş olup her yıl düzenlenen etkinlikler kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Teknolojinin gelişmesi, tıbbın ilerlemesi ile elde edilen sonuçların daha etkin kullanılması, özellikle yapay zekanın günümüzde hızla yükselmeye başlaması ve halkı bilgilendirme/bilinçlendirme/farkındalık çalışmalarında kullanımı önem kazanmıştır. “


Bu haber toplam 55 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.