Milletvekili Öztürk: “Yargı Reformu Stratejisi Belgesini önemsiyoruz”

 Muhabir
MHP Kırıkkale Milletvekili MDK Başkanı Av. Halil Öztürk, Adalet Bakanlığı’nın 8. Yargı Paketi Genel Kurulu’nda konuştu. Öztürk, “Hukukun üstünlüğü Türk milletinin vazgeçilmezidir. Yargı Reformu Stratejisi Belgesini önemsiyoruz” dedi.

İNSANLIĞIN KAVRAMI ADALETTİR

Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine Milliyetçi Hareket Partisi Grubu MHP Kırıkkale Milletvekili MDK Başkanı Av. Halil Öztürk söz aldı. TBMM’de konuşan Öztürk, “Tarih boyunca üzerinde en fazla durulan, hakkında pek çok fikir beyân edilen ve aynı zamanda ahlaki ve siyasi anlamda insanlığın ulaşacağı ideal bir durumu gösteren kavramlardan birisi adalettir. Türk milleti de tarihi boyunca bu toplumsal mutluluğu adalet ile sağlamış, hukukun üstünlüğünü benimsemiş ve kültürel genlerimiz bu haliyle kodlanmıştır.”

milletvekili-ozturk-yargi-reformu-stratejisi-belgesini-onemsiyoruz2.jpg

VESAYET MAKAMINA TAKDİR YETKİSİ VERİLMEKTE

“Yargı kurumunun sağlıklı işleyebilmesi için reform niteliğinde atılan adımların Türk milleti adına olumlu sonuçlar vermesi kaçınılmazdır. Bu hususta kamuoyuyla paylaşılan “Yargı Reformu Stratejisi Belgesi”ni önemsiyor ve bu kapsamda yargı adına önemli çalışmaların yapılacağına inanıyoruz. Bu doğrultuda Kanun Teklifi’nin içeriğinde yer alan önemli bazı maddelerden söz etmek gerekirse; Toplam 5 yıl veya daha fazla kesinleşmiş hapis cezasının infazı bakımından hükümlünün kısıtlanması, kişiliğinin veya malvarlığının korunması kriterine bağlanarak vesayet makamına takdir yetkisi verilmektedir. Ceza Muhakemesi Kanununun 231 inci maddesinde değişiklik yapılarak, hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kurumuna ilişkin iptal kararı doğrultusunda hükümler sevk edilmektedir. HAGB kararlarına karşı istinaf kanun yoluna başvurulabilmesine ve bu kararlarla birlikte verilen müsadere kararlarının infazına yönelik düzenlemeler yapılmaktadır.”

AVUKATLARA DAĞITIMI DÜZENLENMEKTEDİR

“İtiraz, istinaf ve temyiz kanun yollarına başvuru süreleri, hak arama hürriyetinin daha iyi kullanılabilmesine imkân tanımak amacıyla “gün” yerine “hafta” olarak düzenlenmektedir. Bu süreler “iki hafta” olarak belirlenmek suretiyle yeknesak hale getirilmektedir. Bu hususa bir şerh düşerek, kanaatimce süre hesaplanırken “gün” ifadesinin kullanımı daha doğru olacağını ayrıca ifade etmek isterim. Özel nitelikli kişisel verilerin işlenme şartları ile kişisel verilerin yurt dışına aktarılması usulünde değişiklik yapılarak Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğüne uyum sağlanmaktadır. Kamu kurumları lehine hükmedilen vekâlet ücretinin bu idareleri temsil eden avukatlık ruhsatı bulunan hukuk birimi amirleri, hukuk müşavirleri, muhakemat müdürü ile avukatlara dağıtımı düzenlenmektedir.”

AVUKAT VEKALET ÜCRETİ YÜKSELTİLMELİ

“Deprem bölgesinde sanayi altyapısının güçlendirilmesine yönelik destek ve uygulamaların devamının sağlanması amacıyla 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun geçici 17 nci maddesinin uygulama süresi, 1 yıldan 2 yıla uzatılmaktadır. Yine yapılan düzenlemeyle; Ağır Ceza Mahkemesinin tazminat istemlerine ilişkin verdiği kararlara karşı istinaf kanun yoluna başvurulabilecek olup, bölge adliye mahkemesi tarafından bu konuda verilen kararlar kesin olacaktır. Geçiş hükmüyle, makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yapılmış ve Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla Anayasa Mahkemesinde derdest olan bireysel başvurular ile Anayasa Mahkemesinin incelemenin sürdürülmesini haklı kılan bir neden görülmediği gerekçesiyle düşme kararı verdiği bireysel başvurular bakımından Komisyona müracaat imkânı getirilmektedir. Bir başka hususa değinmek gerekirse; kamu avukatları halihazırda 20 bin gösterge rakam üzerinden vekalet ücreti almaktadır ve Kanun Teklifinde buna dair bir değişikliğe gidilmemiştir. Bir öneri olarak bu göstergenin biraz daha yukarı çekilerek 25 veya 30 bine çıkarılmasını takdirlerinize sunmak istiyorum” dedi.

Bu haber toplam 90 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.