Kırıkkale’de bu görüntü herkesi korkutuyor

Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ın Kırıkkale'deki kesimi kuraklık nedeniyle alarm veriyor. Su seviyesinin düşmesiyle nehir yatağında adacıklar oluşurken, bazı bölgelerde de yürüyerek geçilebilecek alanlar ortaya çıktı.

KURAKLIĞIN BOYUTUNU GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Türkiye'nin en uzun ırmağı Kızılırmak, kuraklığın etkisiyle alarm veriyor. Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ eteklerinden doğup Samsun'un Bafra ilçesinden Karadeniz'e dökülen ırmağın Kırıkkale kesimindeki su seviyesi, son yıllarda yaşanan kuraklık sebebiyle hızla düştü. Bir zamanlar coşkuyla akan Kızılırmak'ın bazı bölgelerde yatağı yürüyerek geçilebilir hale geldi. Su kaybı, bazı bölgelerde adacıkların oluşmasına sebep olurken, havadan çekilen görüntüler kuraklığın boyutunu gözler önüne serdi.

kirikkalede-bu-goruntu-herkesi-korkutuyor-jpg2.jpg

SUYA ULAŞMAK ZORLAŞIYOR

Kuraklık, yalnızca doğal yaşamı değil, tarımsal üretimi de ciddi şekilde etkiliyor. Artan sıcaklık ve azalan yağışlar, yer altı su kaynaklarını tükenme noktasına getirdi. Tarımsal sulama için daha derin sondaj kuyuları açmak zorunda kalan çiftçiler, suya ulaşmanın her geçen gün zorlaştığını belirtti.

kirikkalede-bu-goruntu-herkesi-korkutuyor-jpg3.jpg

150 HANENİN 100'Ü TARIMLA GEÇİNİYORDU

Yukarımahmutlar köyünde çiftçilik yapan Halil Yurdakul, "Önceden 20 metreden su çıkıyordu, şimdi 100 metreye kadar sondaj vuruyoruz. Yonca, fasulye, salatalık, kelek ekiyorduk ama şu anda araziler kurak durumda. 150 hanenin 100'ü tarımla geçiniyordu, artık ekim yapamıyoruz. Allah yardımcımız olsun" dedi.

kirikkalede-bu-goruntu-herkesi-korkutuyor-jpg4.jpg

SONDAJ KAZIYORUZ AMA SU ÇIKMIYOR

Bir başka çiftçi Batuhan Yurdakul ise toprağın artık verim vermediğini belirterek, "Bir yıl buğday ekiyoruz, bir yıl tarlayı boş bırakıyoruz.

kirikkalede-bu-goruntu-herkesi-korkutuyor-jpg5.jpg

Eskiden 7 metrede su bulunurdu, şimdi 100 metre sondaj kazıyoruz ama su çıkmıyor" diye konuştu. Ömer Yönay da eskiden bu kadar gübreye ihtiyaç duymadıklarını ifade ederek, "Eskiden ekinler kendiliğinden büyürdü, şimdi yağmur yağmazsa diye erkenden gübre atıyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Bu haber toplam 394 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.