Çin büyükelçiliğine Kırıkkale'den kınama

Çin büyükelçiliğine Kırıkkale'den kınama
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinin resmi sosyal medya hesabından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a yönelik mesaja tepki gösteren İYİ Parti Kırıkkale Türk...

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinin resmi sosyal medya hesabından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a yönelik mesaja tepki gösteren İYİ Parti Kırıkkale Türk Dünyası ve Yurt Dışı Türkler Başkanı Şevket Özsoy, " Doğu Türkistan, Türk’tür! Doğu Türkistan, Müslüman’dır! Doğu Türkistan, insandır" ifadesini kullandı.

UYGUR TÜRKLERİNE YAPILAN KATLİAMDIR

İYİ Parti Kırıkkale İl Başkanlığında bir basın açıklaması yapan İYİ Parti Kırıkkale Türk Dünyası ve Yurt Dışı Türkler Başkanı Şevket Özsoy, "Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener hanımefendi, sosyal medya paylaşımında "Barın Katliamı’nda Çin esaretine boyun eğmeyen Doğu Türkistanlı soydaşlarımızı, şehadetlerinin yıl dönümünde rahmetle anıyorum. Esaret altındaki soydaşlarımızı unutmayacak, uğradıkları zulümlere sessiz kalmayacağız. Doğu Türkistan bir gün mutlaka bağımsız olacak." İfadeleri ile Katliam’da şehit olanları anmıştı. Barın Katliamı; 5 Nisan 1990 tarihinde Doğu Türkistan’da, Kaşgar’ a bağlı Barın nahiyesinde Çinliler tarafından Uygur Türklerine yapılan katliamdır. Katliamda 9 köy haritadan silinmiş, 5 bin civarında Uygur Türk’ü vahşice öldürülmüştür. Çin, bu katliamda 7 aylık bir bebeğe 77 kurşun sıkarak caniliğini, acımasızlığını gözler önüne sermiştir" diye konuştu.

DEMOGRAFİK SOYKIRIM

Özsoy açıklamasının devamında "Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener Hanımefendi hepimizin duygularını dile getirerek 5 Nisan “Barın Katliamını” eleştiren paylaşımından dolayı Çin'in Ankara Büyükelçiliği resmi Twitter hesabından tehdit içerikli bir paylaşımda bulundu. Çinli yetkililer yaptıkları paylaşımda Genel Başkanımız  Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı etiketleyerek tehdit  ettiler. Çin’in yaptığı bu zulüm, soykırım ve baskılar günümüze kadar devam etmektedir. Çin hükümeti, Uygur Türklerine yönelik doğum kontrolü ve zorunlu kürtaj ile “demografik soykırım” yapmaktadır. Uygur Türklerinin namaz kılması, oruç tutması ve hatta cenazelerini dini usullere göre defnetmeleri dahi yasaklanmış durumdadır. Bunun yanı sıra toplama kamplarında tutulan Uygur Türklerinin köle olarak çalıştırıldıkları, çeşitli işkencelere maruz kaldıkları, insani olmayan şartlarda yaşamaya zorlandıkları bilinmektedir. Doğu Türkistanlı çocuklar Çin okullarında eğitime mecbur edilerek kendi dilleri ve kültürleri unutturulmaktadır. Kız çocukları zorla Çinli erkeklerle evlendirilmekte böylece bir asimile politikası uygulanmaktadır. Dayanışma ve kaynaştırma projesi denilerek kardeşlerimizin evlerinde Çinli erkekler yaşamaktadır. Kadınlarımız ve kızlarımızın namusuna, ırzına kastedilmektedir".

ŞİDDETLE KINIYORUZ

"Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener ve Sayın Yavaş'ın Doğu Türkistan'da 31 yıl önce yaşanan Barın katliamı için anma mesajı paylaşmasının ardından meydana gelen bu gelişmenin sonrasında Çin'in Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Bu görüşmeden herhalde çay içip ayrıldılar diye düşünüyoruz. Bugün, Pekin de çıkan krize dahil olmuş haddini aşarak Dışişleri Bakanlığı sözcüsü baskı ve işkenceye maruz bıraktığı Uygur Türklerini terörist, Türkiye'deki bazı kişileri de teröristlere destek vermekle suçladı. Doğu Türkistan, Türk’tür! Doğu Türkistan, Müslüman’dır! Doğu Türkistan, insandır! Çin Büyükelçiliği’ninve Pekin yönetiminin liderimiz Meral Akşener’i hedef alan diplomatik lisana aykırı ve küstahça açıklamasını şiddetle kınıyoruz. Doğu Türkistan’daki zulmü ve soykırımı dünyaya haykırıyoruz; sessiz kalanları tarihe havale ediyoruz" dedi. Haber: Niyazi Yüksel

Bu haber toplam 9 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.