Altın 6,966.72
%0.3
BIST 13,958.97
%0.19
Dolar 48.44
%0.25
Euro 56.19
%0.54
Kırıkkale
29°

Uraloğlu açıkladı: “Kırıkkale-Çorum YHT çalışmaları başladı”

Uraloğlu açıkladı: “Kırıkkale-Çorum YHT çalışmaları başladı”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Kırıkkale-Çorum-Samsun Hızlı Tren Hattı'nda çalışmaların başladığını açıkladı. Uraloğlu, ilk etap olan Kırıkkale (Delice)-Çorum kesiminin yapımına başlandığını duyurdu.

2027'DE YATIRIM PROGRAMINA ALINACAK

Samsun'un raylı sistemdeki yükselişinin kent içi ulaşım ile sınırlı olmadığını dile getiren Uraloğlu, Ankara-Kırıkkale-Çorum-Samsun Hızlı Tren Hattı projesindeki çalışmaları da anlattı. Uraloğlu şunları söyledi: "293 kilometrelik Ankara–Kırıkkale–Çorum–Samsun Hızlı Tren Hattı'nın ilk etabı olan 120 kilometrelik Kırıkkale (Delice)–Çorum kesiminin yapımına başladık. Geçtiğimiz Nisan'da hattın devamında Havza'ya uzanan Çorum–Merzifon ve Merzifon–Havza kesimlerinin ihalesini de gerçekleştirdik. Havza-Samsun arası 70 km'lik kesimin de 2027 yılı yatırım programına alınması için çalışmalara başladık.

uraloglu-acikladi-kirikkale-corum-yht-calismalari-basladi-2

ANKARA–SAMSUN ARASI 2,5 SAATE İNECEK

Yani raylar adım adım Havza'ya, oradan Samsun'a yürüyecek. Ankara merkezli bakıldığında bu hat, Türkiye'nin kuzeyine yapılan ilk hızlı tren yolcu taşımacılığı projesidir. Tamamlandığında Ankara–Samsun arası 2,5 saate inecek; yılda 12 milyon yolcu ve 14 milyon ton yük taşınacak. Samsun Limanı'nı Mersin Limanı'na bağlayan bu koridor, Karadeniz'i Akdeniz üzerinden dünyaya açacak; boğazlar üzerindeki yükü hafifletecek, ülkemizi küresel ticarette daha güçlü bir lojistik merkeze dönüştürecektir."

İSTASYON SAYISI İSE 43'TEN 57'YE ÇIKARILACAK

Toplam 13,3 kilometre uzunluğunda olacak hat, mevcut tramvay ağına Kılıçdede ile Samsunspor istasyonları arasından bağlanacak. Proje kapsamında 10 istasyon inşa edilecek. Ayrıca Kamu Kampüsü'ne hizmet verecek yaklaşık 3,7 kilometrelik kılçık hat üzerinde de 4 istasyon yapılacak. Projenin tamamlanmasıyla Samsun'un mevcut 35,5 kilometrelik raylı sistem ağı 48,8 kilometreye, istasyon sayısı ise 43'ten 57'ye çıkarılacak.

uraloglu-acikladi-kirikkale-corum-yht-calismalari-basladi-3

RAYLI SİSTEM AĞINI 48,8 KİLOMETREYE ÇIKARACAĞIZ

Samsun Şehir Hastanesi'nde yapılan törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Samsun'da raylı sistem yatırımlarını büyüttüklerini belirterek, yeni hattın kent ulaşımına önemli katkı sağlayacağını söyledi. Samsun'da Türkiye'nin ilk 42 metre uzunluğundaki 7 modüllü yeni tramvay araçlarını da hizmete aldıklarını hatırlatan Uraloğlu, "Şimdi ise şehrimizin kalbine, şehir hastanesine ve kamu kampüsüne uzanacak raylı sistem hattımızın ilk kazmasını vuruyoruz" dedi. Samsun'da halen 35,5 kilometre uzunluğunda tramvay hattının işletildiğini belirten Uraloğlu, yeni projeyle mevcut hattın 13,3 kilometre daha uzatılacağını ifade etti. Uraloğlu, "Mevcutta Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) ile Tekkeköy arasında çalışan tramvay hattına, Kılıçdede istasyonu ile Samsunspor istasyonu arasından bağlanarak Samsun Şehir Hastanesi ile Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Kamu Kampüsü'ne ulaşım sağlayacağız" diye konuştu.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.