MAGANDA KURŞUNUNA HAYIR

MAGANDA KURŞUNUNA HAYIR
Silahla, asker uğurlama, kutlama, düğün eğlencesi olmazKırıkkale’de ‘Maganda Kurşununa Hayır’ temalı toplum içinde silah kullanılmasının engellenmesi, maganda kurşunu ve yorgun mermilerden doğabilecek zararların önüne...

Silahla, asker uğurlama, kutlama, düğün eğlencesi olmaz

Kırıkkale’de ‘Maganda Kurşununa Hayır’ temalı toplum içinde silah kullanılmasının engellenmesi, maganda kurşunu ve yorgun mermilerden doğabilecek zararların önüne geçilmesi projesi başlatıldı. Tanıtım toplantısında konuşan Vali Bülent Tekbıyıkoğlu “Kırıkkale’de 2017-2021 yılları arasında kayda geçen 70 olayda 2 vatandaşımızı yitirdik, 13 vatandaşımız da yaralandı. Çocuklar öksüz ve yetim kalıyor, hayalleri olan insanların hayalleri sönüyor” diye konuştu.

PROJENİN TANITIM TOPLANTISI YAPILDI

Kırıkkale Valiliği himayelerinde, Kırıkkale Üniversitesi, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü,  İl Jandarma Komutanlığı ve İl Müftülüğü işbirliğiyle hazırlanan  ‘Maganda Kurşununa Hayır’ temalı toplum içinde silah kullanılmasının engellenmesi, maganda kurşunu ve yorgun mermilerden doğabilecek zararların önüne geçilmesi projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. Projenin tanıtım toplantısı Kırıkkale Üniversitesinde yapıldı. Konuşmaların ardından, maganda kurşunuyla yaralanan vatandaşların yer aldığı kısa filmin gösterimi yapıldı. Toplantı sonrasında Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ve Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri stantlarda katılımcılara bilgilendirme broşürleri verdi. Katılımcılar proje afişlerinin yer aldığı sergiyi gezerek bilgiler aldılar.

SADECE POLİSİYE TEDBİRLER YETERLİ DEĞİL

Maganda kurşunu olaylarında Kırıkkale verilerini paylaşan Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu “Çocuklar öksüz ve yetim kalıyor, hayalleri olan insanların hayalleri sönüyor. Kırıkkale’de 2017-2021 yılları arasında kayda geçen 70 olayda 2 vatandaşımızı yitirdik, 13 vatandaşımız da yaralandı. Yaralanan vatandaşlarımız uzuvlarını kaybedebiliyorlar. Bunlar polisiye tedbirlerle önüne geçebileceğimiz olaylar değil. Hiç kimse düğününde bir jandarma veya polisin oturmasını istemez. Hepimiz birbirimizin vicdanı ve polisi olacağız. Emniyet Genel Müdürlüğümüzden çıkardığımız 220 bin liralık bütçeyle afiş, broşür ve film çalışmalarımızı yaptırdık. Bilhassa salon düğünlerinde bu kısa filmi izlettireceğiz. Katkılarından dolayı bütün paydaşlara, Üniversitemize, Emniyet Müdürlüğümüze, Jandarma Komutanlığımıza, Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Müftülüğümüze teşekkür ediyor, projenin çıktılarının Kırıkkale’ye ve tüm Türkiye’ye hayırlı olmasını ümit ediyorum” ifadesini kullandı.

KUTLAMA YAPMAK İÇİN SİLAH KULLANILMAZ

Silahın vatan savunmasında kullanılması gerektiğinin altını çizen Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, “Doğu Anadolu’da, Güneydoğu’da, Kuzey Suriye’de, Kuzey Irak’ta verdiğimiz mücadelede, devletimiz için, bayrağımız için bu silahı kullanmak mecburiyetindeyiz. Kanunlar yetkisi olan kurumlar tarafından jandarma teşkilatı, emniyet teşkilatı tarafından suçlunun yakalanması, suçla verilen mücadelede yetkili birimlerin kullanılmasına müsaade ediyor. Düğün, eğlence, asker uğurlama, kutlama için silah kullanılmaz. Bu aynı zamanda bir gelişmişliğinde bir göstergesidir. Gelişmiş hiçbir ülkede maç kutlamasında silahların kullanıldığını, sevinçlerini yaşadıklarında havaya ateş ettiklerine dair haber görmüyoruz. Bunun çok kötü tesirleri var” diye konuştu.

ORTADA İNSAN HAYATI VAR

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan ise yaptığı konuşmasında “Projenin hayata geçirilmesi, çıktılarının alınıp kamuoyu ile paylaşılması büyük önem arz ediyor. Bugün ele aldığımız konu sadece Kırıkkale’nin, Türkiye’nin değil dünyanın neresine giderseniz gidin az veya çok bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Ortada insan hayatına, yaşam hakkına kast eden bir olay var. Sonuçta yorgun bir mermi gelip insanın canına kastediyor. 25 yıl önce yaşadığım bir olayda üst katta oturan komşumun 2 yaşındaki çocuğunun odasının duvarına yorgun bir mermi saplandı. Bunun gibi yaşam hakkına kast eden durumlar hakkında farkındalık oluşturan güzel bir proje ortaya çıkaracağımıza inanıyorum. Yapacağımız proje hem Kırıkkale özelinde hem de Türkiye çapında yaşam hakkının ne kadar değerli ve önemli olduğunu gösterip, aynı zamanda bir Avrupa Birliği Projesine dönüştürülürse, Avrupa ülkelerinde ve dünya çapında ses getirecek bir proje hüviyetini kazanacaktır” ifadesini kullandı.

PROJE KAPSAMINDA YAPILACAK ÇALIŞMALAR

Projesinin Yürütücüsü ve Kırıkkale Üniversitesi Meslek Yüksekokulları  Koordinatörü Doç. Dr. Özgür Selvi’de yaptığı konuşmasında “Maganda Kurşununa Hayır’ temalı proje fikrimiz doğduktan sonra İl Emniyet  Müdürümüz Fahri Bulut’u ziyaret ettik. Kendisinin projenin devam etmesinde çok büyük katkısı var.  Emniyet Müdürümüz kaybedilen her anın kaybedilen bir can olduğunu belirterek bizleri projenin bir an önce hayata geçirilmesine teşvik etti ve Emniyet Müdürlüğünden 220 Bin TL’lik bütçeyle bizlere destek verildi. Projemiz kapsamında 2022-2023 eğitim-öğretim yılında biz 77 okul ve 14 anaokulu belirledik. Burada İl Milli Müdürlüğünün de desteğiyle 20 binin üzerinde çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz.  İlimizdeki neredeyse bütün idari birimler eşgüdümle, koordinasyonla projenin içinde yer almaktadır. Projemiz, toplum içinde keyfi hareketle ateşlenen silahların ağır yaralanmalara ve can kayıplarına yol açtığına yönelik farkındalık oluşturulmasını, toplum içinde silah kullanımının engellenmesine katkı sağlamayı amaçlıyor. Projemiz sadece düğünlerde silah atılmasını değil, bunun yanı sıra küçük çocukları, öğrencileri bilinçlendirerek onlardaki davranış değişikliğini boylamsal olarak ilerleyen dönemlerde görmeyi de hedefliyor. Sizlerin de gördüğünüz broşür ve pankartlarımızla farklı iletişim kanallarını da kullanarak bilgilendirici iletişim envanterlerini bütün kişi ve makamlara ulaştırmak üzere hazırlamış bulunmaktayız. Projenin özel amacı Kırıkkale ilinde toplumsal farkındalığı artırıcı biçimde silah kullanım yaygınlığının azaltılması, toplum içinde silah kullanımının yol açtığı zararların farkındalık oluşturacak şekilde yöre halkına aktarılmasının sağlanmasıdır. 1500’e yakın personel bu projenin içinde yer almaktadır” dedi. HABER: Mehmet Erkoç

Bu haber toplam 14 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.