Türkiye'de bir sanatçıya yapılmış en büyük proje

 İnternet Editörü
UNESCO dünya müzik şehri olarak bilinen Kırşehir’de, Türkiye’de bir sanatçıya yapılmış en büyük projeye imza atıldı. Bozkırın efsane ismi Neşet Ertaş için ‘Türkü Bahçesi’ oluşturuldu. Ziyaretçi akınına uğrayan müzik bahçesi büyük ilgi görüyor.

NEŞEET ERTAŞ İÇİN EN BÜYÜK PROJE

Tarihi ve kültürüyle İç Anadolu Bölgesi’nde önemi bir yere sahip olan Kırşehir, altından daha değerli miraslarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. Bozkır topraklarının alın teriyle birleşmesi sonucu oluşan bu hamurda nice gerçek hikayeler türkülere konu oldu. Abdal kültürünün nişanesi olan, bozkır topraklarının tezenesi olarak dünyaya ün salan ve 12 yıl önce aramızdan ayrılan merhum Neşet Ertaş için Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir çalışmaya imza atıldı. Kırşehirli iş insanı Ercan Malkoç tarafından oluşturulan ‘Neşet Ertaş Türkü Bahçesi’ Türkiye’de bir sanatçıya yapılmış en büyük proje olarak kabul edildi.

neset-jpg2.jpg

KÜLTÜREL MİRASI NESİLLERE AKTARIYOR

"Denizi seyretmek gibidir bozkırda gökyüzünü seyretmek” sözüyle emek kokan bu toprakları özetleyen Neşet Ertaş için Kırşehirli iş insanı Ercan Malkoç, anlamlı bir o kadarda kültürel mirasa sahip çıkılmanın önemine işaret eden bir çalışmaya imza attı. Avusturya Salzburg kentinde yaptığı bir geziden esinlendiği fikri memleketinde hayata geçiren Malkoç, Kırşehir şehir merkezinde yer alan Bağbaşı, Şehit Kerem Aydın Caddesi üzerine kazandırdığı yatırımla “Neşet Ertaş Türkü Bahçesini” bütün vatandaşların hizmetine sundu.

neset-jpg3.jpg

BU BAHÇE ADETA ZİYARETÇİ AKININA UĞRUYOR

Kırşehir başta olmak üzere; Kırıkkale, Yozgat, Ankara, Sivas, Aksaray, Niğde gibi birçok bölgeden misafirlerini ağırlayan türkü bahçesi büyük ilgi görüyor. Doğa harikasıyla herkesi büyüleyen bahçede ziyaretçiler, Ertaş'ın doğup büyüdüğü evin birebir örneğini de görebiliyor. Yaklaşık 10 dönümlük alanda oluşturulan "Neşet Ertaş Türkü Bahçası"nda müzik duraklarında "Bozkırın Tezenesi"nin sevilen eserleri yankılanıyor.

neset-jpg4.jpg

AVUSTURYA’DA ESİNLENDİ KIRŞEHİR’DE YAPTI

Avusturya Salzburg gezisinde besteci Wolfgang Amadeus Mozart için hazırlanan müzeden etkilenen Kırşehirli iş insanı Malkoç, memleketinde Neşet Ertaş için bir açık hava müzesi yaptırmaya karar verdi. Bahçe için Tarım ve Orman Bakanlığından, kent merkezindeki bir otelin yanında bulunan yaklaşık 10 dönümlük alan kiralandı.

neset-jpg7-001.jpg

TAMAMEN ÜCRETSİZ GEZİLİYOR

Halk ozanı Ertaş'ın "Bahça Duvarından Aştım" türküsünden esinlenilerek "Neşet Ertaş Türkü Bahçası" ismi verilen, "Can yakıp kalp kırma ey insanoğlu" öğüdüyle kapılarını aralayan mekan, yürüyüş yolu, dinlenme ve müzik duraklarından oluşuyor. Bahçede, sanatçının sevilen eserlerinin isimlerini taşıyan duraklara gelenler sensörlü müzik kutuları sayesinde türküleri dinleyebiliyor. "Gönüldağı", "Mühür Gözlüm", "Zahidem", "Ahirim Sensin", "Ah Yalan Dünya", "Neredesin Sen" gibi türkülerin isimlerini taşıyan 14 durağın yanı sıra bahçede 3 bine yakın fidan ve çok sayıda çiçek bulunuyor. Yürüyüş yolunun farklı noktalarında Ertaş'ın sözlerinin yazıldığı kemerlerle karşılanan ziyaretçiler, Neşet Ertaş'ın doğup büyüdüğü evin birebir örneğini de görebiliyor.

neset-jpg5.jpg

HERKESİ BURAYA BEKLİYORUZ

Otel müdürü ve bahçenin koordinatörü Osman Yıldız, Türkiye'de bir sanatçı için benzeri bulunmayan bir açık hava müzesi yapıldığını söyledi. Ertaş'ın kendine has üslubuyla Kırşehir'in ardından tüm Türkiye'de ve dünyada tanındığını, her yaştan seveninin bulunduğunu aktaran Yıldız, bu konseptte Türkiye'de bir ilki oluşturduklarını anlattı. Bahçede, Neşet Ertaş'ın doğup büyüdüğü ve babası Muharrem Ertaş'ın yaşadığı evin birebir örneğinin yer aldığını dile getiren Yıldız, "14 Neşet Ertaş müzik durağı yapıldı. İnsanlarımız hem bahçede güzel vakit geçiyor hem de Neşet Ertaş'ımızın türkülerini dinliyor. Türkülerin isimleri duraklara verildi. İçerisine oturduğunuzda müzik kutuları var, el sensörüyle ismi verilen türkü çalıyor." diye konuştu. Yıldız, mekanın resmi açılışını henüz yapmadıklarını ancak ziyarete açık olduğunu, ücretsiz gezilebildiğini dile getirdi. Ziyaretçilerin bahçeyi beğenerek sosyal medyada paylaştıklarını anlatan Yıldız, "Bununla ilgili olumlu, güzel dönüşler alıyoruz. Çok beğenildi, bu da bizi mutlu ediyor. Türkiye'de böyle bir eser yok. Bunun da Kırşehir'de olması, kente çok büyük katkı sağlayacak." dedi.

neset-jpg6.jpg

300 ÇEŞİT FİDAN VE ÇİÇEK BULUNUYOR

Kırşehir'de bambu bitkisinin kolay kolay yetişmediğini, bahçe için özel çalıştıklarını vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti: "Neşet Ertaş Türkü Bahçası'nda toplam 300 çeşit, 3 bine yakın fidan ve çiçek var. Türkiye'de farklı illerden ve yurt dışından getirildi. Buranın yapımı 4 ay sürdü, 50'den fazla personel çalıştı. Çok büyük bir efor sarf ettik. Bölgeden geçen insanların gezip görebileceği büyük bir eser kazandırdık. Özellikle türkü ve bozlak sevenlerin geleceği odak noktası haline getirdik." Yıldız, iş insanı Ercan Malkoç tarafından yaptırılan "Neşet Ertaş Türkü Bahçası"nın çalışmaların tamamlanmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığına devredileceğini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 606 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.