ORTAK AKIL BÜTÜN AKILLARDAN ÜSTÜNDÜR

ORTAK AKIL BÜTÜN AKILLARDAN ÜSTÜNDÜR
Kırıkkale’de Bağımlılıkla mücadele çalıştayı başladıKırıkkale Valiliğimizin bünyesinde İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde, 'Ben Olsaydım' etiketiyle gerçekleştirilen “Bağımlılıkla Mücadele” konulu çalıştay...

Kırıkkale’de Bağımlılıkla mücadele çalıştayı başladı

Kırıkkale Valiliğimizin bünyesinde İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde, 'Ben Olsaydım' etiketiyle gerçekleştirilen “Bağımlılıkla Mücadele” konulu çalıştay başladı. İki gün sürecek çalıştayın açılışında konuşan Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu “Çalıştaydaki arkadaşlar da ‘Ben olsaydım ne yapardım?’ diye bizim yaptığımız çalışmaların üzerine katkıda bulunacaklar. Ortak akıl bütün akıllardan daha üstündür” diye konuştu.

ÇALIŞTAY İKİ GÜN SÜRECEK

Sağlık Bakanlığı tarafından 81 il/ilçe bazında yapılan “Ben Olsaydım” etiketiyle Bağımlılıkla mücadele çalıştayı Kırıkkale’de başladı. Öğretmenevinde yapılan çalıştay iki gün sürecek. Çalıştayın açılışına Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Arslan, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Keskin, İl Emniyet Müdürü Fahri Bulut, Kırıkkale Belediye Başkan Yardımcısı Halil Danacı, STK Temsilcileri ile il müdürleri katıldı. Açılışta konuşan Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, Çalıştaya akademisyenler, muhtarlar, basın mensupları, STK temsilcileri, sporcular, sanatçılar, öğrenciler, taksi, otobüs, dolmuş, servis şoförleri, kantinciler, ev hanımları, apartman görevlileri okul müdürleri, imamlar, öğretmenler, eczacılar, kamu görevlileri gibi toplumun her kesimine hitap eden kişiler katılarak fikir alışverişinde bulunulacağını, bağımlılık ile ilgili sorunları tespit edilip, bu tespitlere yönelik çözüm önerileri ortaya konulacağına işaret etti. Dr. Ağırtaş “Çalıştayın temel amacı bağımlılıkla mücadele kapsamında küçük-büyük ayırımı yapmadan sorun ve çözüm önerilerine ilişkin fikir alışverişinin yapılmasının yanı sıra, katılımcıların tecrübe ve bilgi birikimlerini paylaşabilmelerine zemin oluşturup ülkemizde yürütülen çalışmaların hem katılımcılara hem de kamuoyuna aktarılabilmesidir” ifadesini kullandı.

HERKESİN KAPISINI ÇALABİLECEK BİR TEHLİKE

Çalıştayın açılış töreninde konuşan Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu ise, “Sağlık Bakanlığımız bütün illerde tertiplenen ‘Ben Olsaydım’ etiketiyle icra edilen Çalıştayların ilimizdeki kısmı başlamış bulunmaktadır. ‘Ben Olsaydım’ ismi güzel belirlenmiş bir isim. Biz bu işleri sanki bizim kapımızın dışında, bizim evimizin dışında, bizim yaşam alanının dışında olduğunu zannediyoruz. Aslında ‘Ben Olsaydım’ın bir ileriki adı da ‘Ben Olabilirim’. Bu çok yakın bir tehlike. Yani; ne bizim ailemizin, ne sülalemizin, ne köyümüzün, ne mahallemizin, asaletiyle hiçbir alakası yok. Bu konu sadece ayrılmış birlikte yaşamayan ailelerin ya da biraz daha kenar mahallelerde kalan ailelerin sıkıntısı değil, her aile gurubunun başına gelebilecek bir tehlike. Bu gittikçe büyüyen ve toplumun bütün kesimlerini etkisi altına alabilecek, zengininden fakirine, itikadı kuvvetli olanından olmayanına, inanından inanmayanına kadar herkesin kapısını çalabilecek bir tehlike. Olaya bu şekilde bakmalıyız”

BENİM BAŞIMA GELMEZ DEME

Vali Tekbıyıkoğlu, “Geçmişteki uyuşturucu tehlikesinden günümüze giderek artan bir tehlike var. Yani her şeyden önemlisi sigara, uyuşturucu, konvansiyonel yöntemlerle yapılıyordu. Belli bir kapasiteyle yapılıyordu. Çok daha zor mal ediliyordu. Şimdi artık sentetik denen bir sistem var, kimyasallarla, sentetik sistemlerle uyuşturucu çok daha yaygın bir şekilde dünyanın başına bela olmuş durumda. Avrupa’da uyuşturucu kullanma oranı yaklaşık yüzde 25 civarında, yani her 4 kişiden 1 kişi uyuşturucu ile muhatap.  Dünyada bu oran yüzde 5 civarında. Bizim ülkemizde ise yüzde 3 civarında. Ama şunu söylemek istiyorum. Yani bu uyuşturucuyla bağımlılık havuzunu bir çok çeşme dolduruyor. Bazı çeşmeler de boşaltıyor. Biz de bu kolda ilimizde örnek faaliyetler yapıyoruz. Kırıkkale’ye geldikten sonra bu konu hakkında özellikle yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Her hafta bütün paydaşlarımız ile bir araya geliyoruz. Biz her hafta özellikle güvenlik, asayiş, huzur ve uyuşturucu meselesini çok yakinen takip ediyoruz. Bunun en önemli kısmı benim ‘Başıma Gelmez’ dememek, önleyici kısmı, bu konuda ki şuur, bu konuda ki bilinç aslında budur.

MÜCADELEYE KATKIDA BULUNACAKLAR

Vali Tekbıyıkoğlu, “İnsanlara nasıl tesir ediyor. İlimizde bu konuda özellikle önleyici hizmetler konusunda yoğun faaliyetler icra ediyoruz. Giderek faaliyetlerimizi artırıyoruz. Her cumartesi ya da pazar günü hem ailelerimizi, ilk defa risk gurubu altında olanları veya bu konuyla ilgili duyarlılık sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızla ilgili devamlı eğitim ve seminer çalışmaları yapıyoruz. Rehberlik hocalarımızla hem maddeyi anlatıyoruz hem de madde konusundaki çocuklarımızın tepkisinin ne olacağını izah ediyoruz. Antrenörlerimizle, amatör spor kulüplerimizle, beden eğitimi hocalarımızla, mahalle konaklarımızda, emniyetimiz, jandarmamız, sağlık personellerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, Umuda Yolculuk Derneği, Kırıkkale Bağımlılıkla Mücadele Derneği, Hayat Boşluk Kabul Etmez Derneği, bunlar bizim sürekli paydaşlarımız. Ama biz ‘Ben Olsaydım’ diye her hafta düşünüyoruz. Ve her hafta 4 operasyonda kendi icramızı gerçekleştiriyoruz. Bir önleyici faaliyetlerimiz, iki tedavi, üç rehabilitasyon ve dördüncüsü yapıp bitirmiş olduğumuz Huzur Köy'ümüz. Huzur Köy'ümüz Türkiye’de öncü bir proje, bir muadili yok. Bir benzeri yok. Bu konuda başarılı olmak istiyoruz. Türkiye'de örnek bir proje, program ve rahabilitasyon merkezi olabilir. Cumhurbaşkanlığı Streteji Başkanlığında da rehabilitasyon kısmının bir kamu kurum kuruluşu eliyle icra edilmesi karara bağlandı. Burada da Sağlık Bakanlığı ilgili kurum olarak belirlendi. İnşallah Sağlık Bakanlığı’nın da bundan sonraki yapacağı hizmetlerde bizim ilimizde yaptığımız çalışmalar ve şu ana kadarki faaliyetlerimiz örnek bir prototip olarak ele alınacaktır. Biz bu konuda çok düşündük ‘Ben Olsaydım Ne Yapardım?’ diye arkadaşlarımızla beraber çok ciddi bir mesai harcadık. Bundan sonra çalıştaydaki arkadaşlar da ‘Ben olsaydım ne yapardım?’ diye bizim yaptığımız çalışmaların üzerine katkıda bulunacaklar. Ben her zaman şunu söylüyorum; en akıllı adam her zaman başkasının aklını kullanan adamdır. Ortak akıl bütün akıllardan daha üstündür. Yapılan çalıştayın ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” sözlerine yer verdi.

8 ÇALIŞMA GRUBUNCA BU 4 ANA BAŞLIK

İl Sağlık Müdürü Ağırtaş “Program kapsamında Alkol, Tütün, Uyuşturucu ve Davranışsal Bağımlılıkların hem sağlık hem de toplum içerisine bıraktığı olumsuzluklarla ilgili bilgilendirmeler yapılacak ve ilimizde kamu kurum/kuruluşlarca yürütülen bağımlılıkla mücadele faaliyetleri sunularak, çalıştayda belirlenen 8 çalışma grubunca bu 4 ana başlık görüşülecek. Çalıştay grupları tarafından bağımlılıkla mücadele çalışmalarına katkı sunacak, yenilik getirecek, uygulamaları kolaylaştıracak fikir ve öneriler ile ildeki iyi uygulama modelleri ülke genelinde örnek oluşturması adına toplantı çıktısına dönüştürülerek nihai rapora yansıtılıp Bağımlılıkla Mücadele Şurasına iletilmek üzere Bakanlığa sunulacak” diye konuştu. Konuşmaların ardından Sosyal Hizmet Uzmanı Büşra Nur Altaş tarafından katılımcılara çalıştay hakkında bilgiler verildi. HABER: Mehmet Erkoç

Bu haber toplam 10 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.