Hemofili hastalığını hafife almayın!

Hemofili hastalığını hafife almayın!
 Yazı İşleri Müdürü
Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Hakan Varol, 17 Nisan Dünya Hemofili Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Varol, “Hemofili kanamaya eğilim yaratan bir hastalıktır ve kanın pıhtılaşma fonksiyonunun bozuk olması ile kendisini gösterir” dedi.

KAN FONKSİYONUNUN BOZUK OLMASI

Varol, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Hemofili hastalığı; vücutta kanın pıhtılaşma sisteminde rol alan ve pıhtılaşma faktörleri olarak adlandırılan proteinlerin eksikliği, yokluğu veya işlevinin bozulması nedeniyle ortaya çıkan pıhtılaşma bozukluğu yaratan ve X kromozomundaki çekinik bir gen ile taşınan kalıtsal bir tür kanın pıhtılaşmaması hastalığıdır. Hemofili kanamaya eğilim yaratan bir hastalıktır ve kanın pıhtılaşma fonksiyonunun bozuk olması ile kendisini gösterir.”

hemofili-hastaligini-hafife-almayin2.jpg

MÜDAHALE YAPILMASI GEREKEBİLİR

“Hemofili hastalarının kanama süresi normal kişilere göre daha uzundur. Hemofili hastalarında yeterince güçlü bir kan pıhtısı oluşamamaktadır. Bu nedenle bir hemofili hastasında ciddi bir yaralanma meydana gelirse, hastaya pıhtılaşmanın sağlanması için tıbbi müdahale yapılması gerekebilir. Değişik tiplerde hemofili hastalığı vardır. Hemofili A hastalığında faktör sekiz eksiktir veya azalmıştır. Hemofili B hastalığında ise faktör dokuz eksik veya azalmıştır.


DAMAR HÜCRELERİNİN İÇİNE YERLEŞTİRİLİYOR

Hemofili temelde bir “gen hastalığı” olduğuna göre aslında tam bir iyileşme sağlanabilmesi için bozuk olan genin düzeltilmesi gerekmektedir. Son yıllarda bakanlığımızın çalışmaları sayesinde hemofilide bozuk genin değiştirilmeden yerinde düzeltilmesidir. Gen naklinde laboratuvarda hazırlanan normal gen, bir taşıyıcıya yüklenerek hastanın karaciğer, kas veya damar hücrelerinin içine yerleştirilmektedir. Bu tedavideki başarı sayesinde ülkemizde birçok Hemofili-B hastasına gen tedavisi uygulamıştır.”


Bu haber toplam 162 defa okunmuştur
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.