Yenidoğan canlandırma eğitimi

Yenidoğan canlandırma eğitimi
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü ile Kırıkkale Üniversitesi tarafından Kırıkkale'deki doktor ve yardımcı sağlık personeline yönelik Yenidoğan Canlandırma Programı (Neonatal Resusitasyon Programı- NRP) Uygulama Eğitimi...

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü ile Kırıkkale Üniversitesi tarafından Kırıkkale'deki doktor ve yardımcı sağlık personeline yönelik Yenidoğan Canlandırma Programı (Neonatal Resusitasyon Programı- NRP) Uygulama Eğitimi düzenlendi.

SERTİFİKA ALMAYA HAK KAZANDILAR

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi teorik ve pratik uygulama sınıflarında gerçekleştirilen ve 3 gün süren eğitimde İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde 112 Acil Sağlık Hizmetleri, Yüksek İhtisas Hastanesi, Tıp Fakültesi Hastanesi ve Özel Yaşam Hastanesinden 15 Hekim Uzm.Dr.-Dr.-Araşt.Gör. ve 16 yardımcı sağlık personeli Ebe-Hemş.-ATT katılarak kursu başarı ile tamamlayarak NRP Uygulayıcı Sertifikası almaya hak kazandı. Yenidoğan Canlandırma Programı’nın (NRP) 1998 yılından bu yana ülke genelinde doğumda bebeğe eli değen tüm sağlık çalışanlarını hedef alan ve başarıyla yürütülen bir eğitim programı olduğuna dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, eğitimin temel amacının eğitim almış sağlık personelinin yetiştirilmesiyle önlenebilir ölüm nedenlerinden olan asfiksiye bağlı mortalite ve morbiditede gelişmiş ülke değerlerine ulaşmak olduğunu ifade etti.

YAŞAM BOYU SÜRECEK SONUÇLAR DOĞURUR

İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş “Bilindiği üzere tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmekte ve özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda da neonatal resüsitasyon gereksinimi doğabilmektedir. Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yenidoğan bebeğin yeterli bir resüsitasyon hakkı vardır. Bu ise; doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yenidoğan resüsitasyonunda becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir. Yurt çapında doğum eyleminde görev alan tüm sağlık personelinin standart bir eğitim alması ve bu bilgi, becerilerini belirli aralıklarla yenilemesi, eğitim yapılan illerde gerçekleştirilen hastane ziyaretleri ile doğumhane koşullarının yerinde görülerek saptanan sorunlar için kuruma özel çözümlerin kurum yetkilileri ile birlikte üretilmesi ve çalışma koşullarının verilen eğitimle paralel duruma getirilmesi, tüm bu çalışmalar neticesinde Türkiye'nin her köşesinde doğan çocuklara gerektiğinde aynı nitelikte resüsitasyon yapılmasının sağlanması amaçlanmaktadır” diye konuştu.

BİLGİLENDİRMELER YAPILDI

Kurs sorumluluğunu Ankara Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi personeli Doç. Dr. Şerife Suna Oğuz öncülüğünde gerçekleştirilen eğitimlerde katılımcılara Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesinde görevli Uzm. Dr. Ahmet Özyazıcı, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Uzm. Dr. Dilek Kahvecioğlu, Ankara Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesinde görevli Dr. Yeşim Şenaylı, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde görevli Prof. Dr. Didem Aliefendioğlu, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde görevli Doç. Dr. Serdar Alan, Kırıkkale Delice Aile Sağlığı Merkezinde görevli Dr. Türkkan Akkuş İğde tarafından bilgilendirmeler yapıldı. haber: Mehmet Erkoç

Bu haber toplam 20 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.